Ekonomi

Rüzgar enerjisiyle yıllık 13 milyar dolar tasarruf mümkün

- Borusan EnbW Enerji Genel Müdürü Acarla: - "Rüzgarda her bin megavatla 13 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanabiliyor" - "Rüzgarda yaklaşık 60-70 bin megavatlık bir kapasiteden bahsediyoruz. Dolayısıyla her yıl bin megavat yatırım yapmak hiç de zor değil" - "Enerji sektöründeki finansman sorunu YEKA projeleriyle biraz daha aşılabilir görünüyor ama yerli finansmana ağırlık vermek durumundayız"

Rüzgar enerjisiyle yıllık 13 milyar dolar tasarruf mümkün
09-05-2017 14:02

İSTANBUL (AA) - NURAN ERKUL - Borusan EnbW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücüne her yıl bin megavat rüzgar enerjisi kapasitesi eklenerek enerji ithalatında yıllık 13 milyar dolar tasarruf elde edilebileceğini belirtti.

Acarla, rüzgar enerjisi sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yerli kaynaklardan yapılan üretim miktarının artırılmasının doğalgaz ithalatını azalacağını söyledi.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) uygulamasından önce güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarında bazı teknik ekipmanlar dışında ana kalemlerin ithal edildiğini hatırlatan Acarla, YEKA ile bu durumun değiştiğini ve bundan sonraki yatırımlarında yerlilik oranının daha da yükseleceğini ifade etti.

Acarla, böylece teknik ekipman ithalatı harcamalarının da azalacağını belirterek, "Rüzgarda her bin megavatla 13 milyar dolarlık tasarruf sağlanabiliyor. Birkaç yıl önce yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin rüzgarda 48 bin megavat ticari potansiyeli bulunuyordu. Bugün teknolojinin geldiği noktada aslında bu kapasite çok daha yükseldi. Çok daha verimsiz alanlar bu teknolojilerle verimli bir şekilde kullanılır hale geldi." diye konuştu.

Rüzgarda Türkiye'nin ticari kapasitesinin yaklaşık 60-70 bin megavatı bulduğunu ifade eden Acarla, "Dolayısıyla her yıl bin megavat yatırım yapmak hiç de zor değil. Türkiye'nin 2015-2016 yıllarına bakarsak eklenen kapasitenin bin megavatın da üzerine çıkabildiğini görürüz. Yeni YEKA ihaleleri veya bir süredir yapılması planlanan ama ertelenen 3 bin megavatlık ihalenin yapılmasıyla yıllık bin megavat çok rahat devreye sokulabilir." değerlendirmesinde bulundu.

- YEKA'larla finansman sıkıntısı aşılabilir

Son tekliflerinin 27 Temmuz'da alınacağı rüzgar YEKA ihalesine girmek için GE, Fina Enerji ve Özgül Holding ile ortak bir konsorsiyum oluşturduklarını hatırlatan Acarla, ihale için hazırlık süreçlerinin devam ettiğini aktardı.

Acarla, rüzgar YEKA projesinde önceliğin yerli ekipman olduğunu belirterek, "Yerlileşince ekipmanın maliyeti ilk başta ucuzlamıyor ama zaman içinde muhakkak ucuzlayacaktır. Yan sanayilerin kurulması, yatırım yapılması gibi diğer konularda maliyetlere yansıyor. O yüzden ilk etapta maliyet biraz fazla olabiliyor." dedi.

Bu nedenle ilk aşamada elektrik fiyatlarının çok düşmeyeceğini öngördüğünü bildiren Acarla, şunları kaydetti:

"Burada yerlileşme ön planda olduğu için ilk yaptığımız hazırlık bunları sağlamak olacak. İkinci olarak da finansman. Bütün rüzgar, güneş yatırımları için en kritik konu önümüzdeki yıllarda finansman bulabilmek olacak. YEKA, bunun için uygun aslında. YEKA'da 15 yıllık sabit fiyat garantisi var. Bu fiyat düşük bile olsa, sabit fiyat garantisi finansör kuruluşlar için çok önemli. Dolayısıyla doğru bir fizibilite yapabilirsek, doğru fiyatta ihaleyi sonuçlandırabilirsek, finansman bulma konusunda Türk ve yabancı bankalar oldukça hevesli. Burada bir eksiğimiz şu olacak. Önceden ihracat kredilerini çok uygun şekilde kullanabiliyorduk ama şimdi YEKA'da yerli imalat olacağı için bu kredileri kullanamayacağız. Daha ziyade yerli finans kaynaklarına yönelmemiz gerekebilir. Enerji sektöründeki finansman sorunu YEKA projeleriyle biraz daha aşılabilir görünüyor ama yerli finansmana ağırlık vermek durumundayız."

Yerli finansman konusunda da maliyetlerin uygun olması gerektiğinin altını çizen Acarla, beklentilerinin rüzgar YEKA yatırımlarının stratejik yatırım kapsamına alınması olduğunu ve bu şekilde devlet bankalarından daha uygun şartlarda finansman sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER