Gündem

Rusya'nın Suriye'den çekilmesine sebep olan faktörler

Suriye politikasında istediğini elde ettiği ifade edilen Rusya’nın çekilmesinde ekonomi, Ukrayna sorunu ve Müslüman tedirginliğinin etkili olduğu öne sürüldü.

Rusya'nın Suriye'den çekilmesine sebep olan faktörler
15-03-2016 16:34

İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Rusya’nın Suriye’den çekilmesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİK KRİZ

Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca; “Rusya Suriye’de bir süreklilik sağlayamayacaktır. Suriye’de sürekli olarak kalması Sovyetlerin dağılmadan önce Afganistan işgalinin oluşturduğu ekonomik sıkıntının benzerini oluşturacaktır. Bugün dünyadaki petrol fiyatları 38 dolara inmiş durumda. Rusya bu ekonomik şartlar içerisinde Suriye’de bir devamlılık sağlayamazdı. Aynen Sovyetlerin Afganistan’da gösteremeyip ekonomik kriz içerisinde dağıldığı gibi.”

“RUSYA İSTEDİĞİNİ ALDI”

Rusya’nın, Suriye’de istediğini aldığını da belirten Doç. Dr. Karaca; “ Rusya, Suriye’de istediğini aldı mı? Buna bakmak lazım. Bu zamana kadar Suriye’de yürüttükleri politikalarla ana oyuncu durumuna geldiler ve çekilseler dahi hava ve deniz üssünü koruyacak kadar asker bırakıyorlar. Dolayısıyla Rusya hala Suriye’de… Rusya Ortadoğu için büyük devlet refleksi göstermiş durumda. Bununla birlikte Rusya, Esat Rejimini de güçlendirmiş durumda. Bugün ABD dahi Esat’sız bir çözümün zor olacağı üzerinden politika yapmaktadır. Rusya bugün Suriye’de istediğini almış mı sorusuna evet büyük oranda.”

ABD, RUSYA İŞBİRLİĞİ

Rusya’nın, Suriye’den çekilmesinde ABD işbirliğinden de söz edilebileceğini de kaydeden Doç. Dr. Karaca;

“Her ne kadar ABD, Rusya’nın çekileceği konusunda bilgimiz yoktu diye açıklama yapsa da burada bir danışıklı dövüş var yorumlarına açık bir hava var.. Çünkü ABD, Ukrayna krizinden dolayı batı ile Rusya’ya ağır ekonomik yaptırımlar uygulamakta ve neredeyse ambargo diyeceğimiz boyuta kadar bu işi götürüyorlar. Bu nedenle Rusya’nın bu yaptırımları biraz hafifletin bizde Suriye’den çekilelim anlaşması yapma ihtimali konusunda bazı soru işaretleri var.”

UKRAYNA SORUNU

Ukrayna’daki Rus karşıtlığına da dikkat çeken Doç. Dr. Karaca;

“Ukrayna’da, Rus karşıtı bir çoğunluk var ve bu çoğunluğun giderek güçlenip Rus karşıtı harekete geçeceği düşüncesi var ki bu da Rusya’yı tedirgin etmektedir.”

RUSYA İÇERİSİNDEKİ SÜNNİ MÜSLÜMAN TEDİRGİNLİĞİ

Rusya’nın içerisinde en fazla Müslüman bulunan ülkelerden biri olduğunu da ifade eden Doç. Dr. Karaca;

“Rusya, Şii hamiliğine soyunmuş durumdaydı. Bu Şii hamiliği sünni Müslümanlar için bir Rusya karşıtlığı başlatmış durumdaydı. Rusya ise içerisinde en fazla Müslüman bulunduran ülkelerden biridir. Bu Müslüman çoğunluk sünni Müslüman çoğunluktur. Dolayısıyla Rusya’da özellikle Kuzey Kafkasya’da bu etkiyi de kırmak istiyor.”

“RUSYA, TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YUMUŞAYABİLİR”

Rusya’nın Suriye’den çekilmesiyle Türkiye ilişkilerinin de yumuşayacağını belirten Doç Dr. Karaca;

“Barış adına Rusya’nın, Suriye’den çekilmesi önemli bir olay. Çünkü Rusya’nın Suriye’ye girmesi sorunu daha kompleks bir hale getirdi. Çünkü Rusya’nın IŞİD’i vuruyorum argümanları içerisinde PYD dışında IŞİD’le savaşan diğer unsurları da vurdular. Şunu bilmek gerekir ki Suriye’nin geleceğinde ne olursa olsun artık Rusya, Suriye’de artık kalıcı. Deniz üssüyle hava üssüyle Rusya Suriye’de askeri kalıcılığını sağladı.

Bu çekilmeden sonra Rusya ile Türkiye arasındaki sert politikanın biraz yumuşayacağını düşünüyorum. Ankara saldırısından sonra Putin’in taziye mesajları da bunun sinyallerini veriyor. Bugün Türkiye maalesef hem IŞİD kaynaklı dış hem de Suriye kaynaklı iç sorunlarla uğraşıyor. IŞİD yarın Rusya’nın da, Avrupa’nın da içerisinde olabilir. Dolayısıyla Rusya ile Türkiye’nin dünya politikası açısından bir birbirlerine ihtiyacı var. Bu noktada ben ilişkilerin biraz daha yumuşayacağı düşüncesindeyim.” dedi.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER