Genel

Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırılarında 9 sivil daha öldü

Rusya’nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde düzenlediği saldırıda 9 sivil hayatını kaybetti.

Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırılarında 9 sivil daha öldü
10-02-2020 18:03

Ä°DLÄ°B (AA) - Rusya'ya ait savaÅŸ uçaklarının, Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nde düzenlediÄŸi saldırılarda 9 sivil daha hayatını kaybetti.

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus savaÅŸ uçakları, Halep’in Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi içerisinde yer alan batı kırsalında gece geç saatlerde saldırı düzenledi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Ä°bbin köyünde 9 sivil hayatını kaybetti.

Sivil Savunma ekipleri, olay yerinde arama-kurtarma çalışmalarını sürdürürken, ölü sayısının artmasından endiÅŸe ediliyor.

Esed rejimi ve Rusya’nın dünkü saldırılarında da 17 sivil yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

Astana anlaÅŸmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar

Suriye'nin kuzeybatısındaki Ä°dlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliÄŸinde bulunuyor. Ä°ç göçle nüfusu 4 milyona ulaÅŸan Ä°dlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. Ä°dlib, rejimin en yoÄŸun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, Ä°dlib ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliÄŸi azaltma bölgesi" oluÅŸturuldu ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, ateÅŸkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaÅŸtırıldığı 4 bölgeden Ä°dlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteÄŸi sayesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018'de varılan Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin Ä°dlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 767 bine ulaÅŸtı.

Muhabir: EÅŸref Musa, Mehmet Burak KaracaoÄŸlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER