Genel

Rusya'dan İngiltere'ye 'şeffaf ve dürüst olun' çağrısı

Rusya'nın Londra Büyükelçisi Yakovenko, "İngiltere tarafına, KSYÖ'nün sonuçlarını alır almaz bize, herkese bildirmesi, şeffaf olması, dürüst olması çağrısında bulunuyorum". dei.

Rusya'dan İngiltere'ye 'şeffaf ve dürüst olun' çağrısı
06-04-2018 01:08

LONDRA (AA) - Rusya’nın Londra Büyükelçisi Alexander Yakovenko, Rusya vatandaşı çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın durumu ve zehirlenmelerine iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturmayla ilgili, "Ä°ngiltere tarafına, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) sonuçlarını alır almaz bize, herkese bildirmesi, ÅŸeffaf olması, dürüst olması çaÄŸrısında bulunuyorum." dedi.

Yakovenko, Londra'daki büyükelçilik rezidansında, zehirlenme olayıyla ilgili son geliÅŸmeleri ele aldığı basın toplantısı düzenledi.

KSYÖ'nün, Skripal'in 4 Mart’ta Salisbury’de zehirlenmesiyle ilgili yapılan özel oturumda, Rusya'nın zehirlenmeyle ilgili araÅŸtırmaya dahil olması için sunulan karar tasarısının reddetmesine deÄŸinen Büyükelçi Yakovenko, tasarının Batı ülkelerinin oylarıyla kabul edilmediÄŸine dikkati çekerek, "Yani kısacası ÅŸeffaflığa karşıt oy kullandılar. Adil ve tam bilgiye eriÅŸime karşı oy verdiler. Biz bu soruÅŸturmada ÅŸeffaflık ve uluslararası mevcudiyet istiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Zehirlenme olayıyla ilgili Ä°ngiltere'nin Rusya'ya yönelik attığı adımları uluslararası toplumun atmaya ve aynı duruÅŸu sergilemeye hazır olmadığını ifade eden Rus diplomat, ÅŸunları kaydetti:

"Dünya toplumunun çoÄŸunluÄŸu Batı'nın yaklaşımını desteklemiyor. Sonuçları bekleyeceÄŸiz. Heyetimizden duyduÄŸum kadarıyla, sonuçlar muhtemelen Ä°ngiliz tarafına sunulacak. Büyük ihtimalle bir hafta içerisinde. Yani örgütün diÄŸer üyeleriyle bu sonuçları paylaÅŸmak Ä°ngiltere tarafına kalmış. Ä°ngiltere tarafına, KSYÖ'nün sonuçlarını alır almaz bize, herkese bildirmesi, ÅŸeffaf olması, dürüst olması çaÄŸrısında bulunuyorum. Tam olarak istediÄŸimiz budur. Her ÅŸeyi açıkça sunun. Mesajım bunu ÅŸeffaf hale getirmeniz. GerçeÄŸi bilmemiz gerekiyor."

Ä°ngiliz yetkililerin kendileriyle iÅŸ birliÄŸine de yanaÅŸmadığını belirterek bunu eleÅŸtiren Yakovenko, "Bu ajana ait örnekleri (Ruslara) vermeyi reddediyorlar. Bizim tek duyduÄŸumuz sadece basına sızanlar. Åžunu soruyorum, 'Neler oluyor? Neden bizim eriÅŸimimiz yok?" dedi.

Rusya hakkında Ä°ngiliz basınında "her gün yeni bir hikaye" çıktığını belirten Yakovenko, Ä°ngiliz yetkililerin açıklamalarının herhangi bir kanıtla desteklenmediÄŸini söyleyerek, Ä°ngiltere'nin ülkesi hakkındaki açıklamalarının "doÄŸru olmadığını" ve "kabul edilemez" bulduÄŸunu vurguladı.

Skripal olayında kullanılan kimyasal maddenin Novichok grubuna ait olmasına iliÅŸkin olarak da ülkesinin Novichok kimyasalını üretmediÄŸini dile getiren Yakovenko, "Novichok ile ilgili tüm destanlar 1990'larda ABD'de baÅŸladı. Hiçbir zaman üretmedik, bizde hiçbir zaman Novichok bulunmadı. Bunu baÅŸka ülkeler ve bazı bilim adamları yaratmıştır." ifadesini kullandı.

Ä°ngiltere topraklarında ölen Ruslar

Büyükelçi ayrıca Ä°ngiltere’de "çok tuhaf koÅŸullarda" ölen Rus vatandaÅŸları olduÄŸunu kaydederek, ÅŸunları söyledi:

"Ä°ngiltere hakkında çok fazla ÅŸüphemiz var. Son 10 yılı ele alırsak, Ä°ngiltere'de pek çok Rus vatandaşı çok tuhaf koÅŸullarda öldü. Sonuncusu (Nikolai) Glushkov’du. Resmi açıklamada söylendiÄŸi gibi 12 Mart'ta boÄŸuldu. Rus bir iÅŸ adamıydı, Ä°ngiltere deÄŸil bir Rusya vatandaşıydı. Ölümü gizli (kategorisinde). SoruÅŸturmaya eriÅŸimimiz yok, hiçbir ÅŸey bilmiyoruz. GerçeÄŸi bilmek istiyoruz. Sorum ÅŸu, ‘Neden burada oluyor?’”

Bu arada 4 Mart'ta babasıyla zehirlenen Yulia Skripal'in iyileÅŸme gösterdiÄŸinin bildirilmesine iliÅŸkin olarak da bundan dolayı "çok mutlu" olduÄŸunu ifade eden Yakovenko, "Umarım Sergei Skripal de iyileÅŸir. Bizler için kendileri Rusya vatandaÅŸları ve bizler de onların haklarını savunmak için buradayız." dedi.

Bu arada Sergei Skripal'in yiÄŸeni Viktoria Skripal’in Ä°ngiltere'ye ailesini ziyarete gelebilmesi için vize alması gerektiÄŸini ve vizesinin halen çıkmadığını aktaran Yakovenko, Ä°ngiliz makanlarının istedikleri zaman bu tür vizeleri bir gün içerisinde bile çıkarabildiklerini anımsattı.

KSYÖ'den ret

KSYÖ, Ä°ngiltere'deki zehirlenmeyle ilgili düzenlenen özel oturumda, Rusya'nın zehirlenmeyle ilgili araÅŸtırmaya dahil olması için sunulan karar tasarısını reddetmiÅŸti.

KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, yaptığı yazılı açıklamada, Ä°ngiltere'nin teknik yardım talebi üzerine bağımsız olarak profesyonel teknik uzman ekibi gönderip saldırıda kullanılan kimyasal maddeye ait numunelerin teyidi için yapılan araÅŸtırmanın sonucunun haftaya belli olacağını söylemiÅŸti.

Ä°ngiltere geçen ay, eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın zehirlendiÄŸi maddeye ait örneklerin tarafsızca incelenmesi için KSYÖ'ye gönderileceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Ajan krizi

Ä°ki ülke arasındaki kriz çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın 4 Mart’ta Salisbury kentinde zehirlenmesinin ardından Ä°ngiltere'nin Rusya'yı suçlamasıyla baÅŸlamıştı. Ä°ngiltere 23 Rus diplomatı, Rusya da Ä°ngiltere'ye cevap olarak 23 Ä°ngiliz diplomatı sınır dışı etmiÅŸti.

Ä°ngiltere'nin giriÅŸimleri sonucunda bazı Batı ülkeleri Rus diplomatları sınır dışı etme kararı almıştı. Rusya da mütekabiliyet ölçüleri içinde bu ülkelerin diplomatlarıyla ilgili sınır dışı kararları vermiÅŸti.

Muhabir: Ä°nci GündaÄŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER