Ekonomi

Rusya'daki yeni ekonomik kriz vatandaşlarda endişe yarattı

Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarla rublede ve ülkede başlayan belirsizlik, vatandaşların gelecek planlarına daha karamsar yaklaşmasına neden oluyor.

Rusya'daki yeni ekonomik kriz vatandaşlarda endişe yarattı
28-02-2022 19:54
Moskova

Batılı ülkeler, Rusya’ya yönelik kapsamlı yaptırımlar uygularken, Rus vatandaşları da ülke ekonomisine yönelik endişe duymaya başladı.

Başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle çok sayıda ülke Rus ekonomisine yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Rusya Merkez Bankası, Sberbank ve VTB gibi ülkenin önemli finans kurumları yaptırımların hedefi olurken, Avrupa ve ABD gibi bölgelerdeki hava sahaları da Rus uçaklarına kapandı.

Batılı ülkeler, Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılması yönünde de karar alırken, ABD ve Avrupa, Rusya'nın 640 milyar doları bulan rezervlerini de hedefe aldı.

Dolar/ruble paritesi, alınan kararların ardından bugünkü ilk işlem gününde yüzde 21,64 artışla tarihte ilk defa 100 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 21,94 yükselişle 113,4'e kadar çıktı.

Bu gelişme karşısında bugün Moskova piyasalarının kapalı olacağı duyurulurken, Rusya Merkez Bankası döviz piyasalarına müdahale etti ve her türlü senaryo için net planlarının bulunduğunu bildirdi.

Rusya Merkez Bankası, yaptığı bir başka açıklamada da ülkedeki nakit talebinin geçen haftaya göre 25 kat artarak 1,4 trilyon rubleye ulaştığını duyurdu.

Vatandaşların ise banka kartlarında sorunlar yaşanabileceği endişesiyle ATM’ler önünde kuyruklar oluşturdukları görüldü.

Ruslar endişe yaşıyor

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rus vatandaşları, gelişmelerden ötürü endişeli olduklarını ve geleceğe dair plan yapmakta zorlandıklarını söyledi.

Yaptırımlar nedeniyle korku hissettiğini dile getiren Anna Jukova, “Oldukça korkmuş hissediyorum, ülkedeki fiyatlar için oldukça korkuyorum. Şimdi ne olacak bilmiyorum ve iyi şeyler olmasını diliyoruz. Ancak şu anda bilmiyorum.” dedi.

Kartla yaptığı ödemelerde sorunlar yaşamaya başladığını ifade eden Jukova, “Bazı dükkanlarda da sorun yaşıyorum, birçok kartın çalışmadığına dair uyarı asıyorlar. Ancak şu anda özellikle ulaşımda sorun yaşıyoruz.” diye konuştu.

Timur İsmailov fiyatların zaten yükseldiği bir dönemde olduklarına işaret ederek, artık daha fazla tasarruf yapıp yapmayacağına yönelik bir soruya, “Para biriktirebilmek için önce para kazanmanız lazım, sonra biriktirip harcayabilirsiniz.” yanıtını verdi.

Yaptırımların Rusya’daki herkesi etkileyeceğinin altını çizen Andrey Voronov ise, “Elbette yaptırımlar herkesi etkileyecek, Rusya’da yaşayan herkesi ve her yeri etkileyecek.” dedi.

Valentina Sazonova ise yaptırımlardan korkmadığını belirterek, “Üç defa mali reform yaşadım, bu yüzden hiçbir şeyden korkmuyorum. Ülkemiz kazanacak.” diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler_mobil.asp?domain=https://www.dikgazete.com&t=1735047013
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler_mobil.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER