Özel Haber

Rusya'ya ürün sevkiyatında Belarus'u geride bırakan Türkiye, Çin’in ardından ikinci sırada

Türkiye’nin, Rusya'ya ürün sevkiyatı açısından Belarus'u geride bıraktığı, bu konuda Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığı kaydedildi

Rusya'ya ürün sevkiyatında Belarus'u geride bırakan Türkiye, Çin’in ardından ikinci sırada
14-07-2023 05:49

MOSKOVA - ÖZEL

Türkiye, Rusya'ya ürün sevkiyatı açısından Belarus'u geride bıraktı.

Resmi Ria Novosti haber ajansına göre, konuyla ilgili verileri, Tochka Bank yayınladı.

Banka verilerine göre, 2023'ün ilk yarısında Türkiye, Rusya'ya mal ithalatında Belarus'u geride bırakarak ikinci sırada yer alırken, Çin liderliğini sürdürdü.

Banka araştırmasında, "Çin, ithalat yapılan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı, toplam ithalat hacminin yüzde 42'si bu doğu ülkesine ait. İkinci sırada, Rusya'ya yurt dışından ithal edilen tüm malların yüzde 13'ünü sağlayan Türkiye yer alıyor. Belarus da yüzde 12 ile ilk üçe giriyor. Ayrıca, ilk 5 ithalatçı, toplam ithalatın sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 5'ini oluşturan Hong Kong ve Kazakistan'ı içermektedir" denildi.

DAHA ÖNCE NASILDI

Aynı zamanda, Çin'in de (yüzde 38) lider olmasına rağmen, geçen yılın aynı döneminde ithalatçı ülkeler sıralaması farklı görünüyordu. 

Geçen yıl, ikinci sırada, tüm malların yüzde 24'ünü Rusya'ya ithal eden Belarus yer almıştı. Türkiye, geçen yıl yüzde 5’lik oranda kaldı. İlk beş, Hollanda ve Almanya tarafından kapatıldı: Bu ülkelerin her birinden yüzde 3'lük ithalat gerçekleşti.

UZMAN GÖRÜŞÜ: TÜRK MARKALARI KALİTELİ ÜRÜNLER ÜRETİYOR…

Tochka dış ekonomik faaliyet uzmanı Alena Panasko, "Bu yıl, Rus girişimcilerin Türk üreticilerin mallarına nasıl yöneldiklerini görüyoruz. Bu özellikle giyim kategorisinde göze çarpmaktadır. Bunu Türkiye'nin Rusya Federasyonu'ndan ayrılan markaların yerini alabilecek kalitede ürünler üretmesine bağlıyoruz. Birçok Türk markası ithalatçıların da yardımıyla Rusya pazarına girerek ürünlerini tüketicilerle buluşturdu" dedi.

RUS İTHALATÇILARIN TALEPLERİ…

Aynı zamanda ekipman (makineler, üretim hatları ve mal üretmek için kullanılan diğer teknik makineler) 2023'ün ilk yarısında ithalatçılar arasında en çok talep gören ürün oldu. Buna elektrikli ekipmanlar da dahildir (aydınlatma tesisatları, endüstriyel aydınlatma vb.). Bu kategorideki ürünler, sonraki en popüler parçalardan iki kat daha sık sipariş edildi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER