MOSKOVA - ÖZEL
Rusya'nın Krasnodar kentinde "Krasnodar Bölgesi ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini genişletmeye yönelik sorunlar ve beklentiler" yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Etkinlik, Yeni Stratejiler Zamanı programının bir parçası olarak düzenlendi.
Yuvarlak masa toplantısı, Krasnodar Bölgesi Toplumsal Odası, Avrupa İşletmeleri Birliği Güney Bölge Komitesi, Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Ajansı Derneği, Yug Times Ticari İletişim Ajansı tarafından düzenlendi.
Toplantıya yetkililer, Rus ve Türk iş dünyasının temsilcileri katıldı. Yuvarlak masanın moderatörlüğünü Yug Times Weekly'nin Yayın Kurulu Başkanı ve Avrupa İşletmeleri Birliği Güney Bölge Komitesi Başkanı Oleg Jarko yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Novorossiysk Başkonsolosu Fırat Bayar, yaptığı konuşmada, ekonomik konularda Rusya-Türkiye işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Türk diplomat, dost devletler arasındaki ikili işbirliğinin her alanda sürekli olarak gelişeceğini umduğunu ifade ederek, "Bu, özellikle mevcut gerçeklerde önemlidir." dedi.
Türk Başkonsolos Bayar, "Rusya, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli ticaret ortaklarından biridir. Devlet liderlerimizin bize verdiği hedef üzerinde çalışıyoruz: Bu, ülkeler arasındaki ticareti 100 milyar dolara çıkarmaktır diye konuştu.
Turizm işbirliğine de vurgu yapan Bayar, "Türkiye'de kalıcı olarak yaşayan veya burada gayrimenkulü veya işi olan Rusların sayısı her yıl artıyor. Ülkemize gösterilen bu ilgiden son derece memnunuz ve Rusya ile Türkiye arasındaki ikili işbirliğinin her alanda sürekli gelişmesini istiyoruz" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Novorossiysk Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Aydanur Avcı Tanış'a göre, iki ülke arasında gelişen ticari ve ekonomik ilişkilerin zemininde bugün olduğu gibi bu tür görüşmeler gereklidir. Ticaret Ataşesi, ikili işbirliğinin sonuçlarına ilişkin ekonomik verilerden rakamlar da aktardı.
Tanış, Türkiye'nin 2021 yılında 802,9 milyon dolarlık hacmiyle (toplam yapı içinde yüzde 14,2'lik payla) Krasnodar Bölgesi'nin en yüksek ithalat oranına sahip ülkeler listesinde yer aldığını kaydetti.
Tanış, şöyle konuştu:
"Satın alınan malların ana payı - yaklaşık yüzde 60 - taze sebze ve meyvelerdir ve bunların büyük bir kısmı şeftali ve mandalinadır. Krasnodar Bölgesi'nin ithal edilen tüm ürünlerin ana tüketicisi olmaması dikkat çekicidir. Daha sonra, bu sebze ve meyveler Rusya Federasyonu topraklarında dağıtılmaktadır.
Krasnodar Bölgesi'nin Türkiye'ye 2021 yılı ihracat hacminin 853 milyon dolar olduğu biliniyor. Türkiye Cumhuriyeti, son dört yıldır bölgenin ihracat hacimleri açısından lider konumunu korumuştur. Petrol, buğday, mısır, ayçiçek yağı, demir ve çelik ürünleri, hurda metal (demir ve çelik) ağırlıklı olarak Krasnodar Bölgesi'nden ihraç edilmektedir.
Bugün, iki ülke arasındaki gelişen ticaret ortamında, yetkililer, şirketler, sanayi kuruluşları ve diğer ilgili taraflar deniz taşımacılığı gibi bir yönde çalışıyorlar. Bu, ulaşım sistemlerinin gelişmesini sağlayarak alternatif bir ulaşım kanalı haline gelebilirler."
Toplantıda konuşan Rus iş dünyası yetkilileri, yatırımcılara devlet destekli programları hatırlattı.
Toplantıda taraflar ayrıca sorunları da dile getirdi.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com