Özel Haber

Rusya, Türkiye - SSCB eski dostluk maçlarını hatırlattı

Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı dolayısıyla paylaşımları sürdüren Rusya, bugün de futboldaki Türkiye-SSCB arasındaki dostluk maçlarını hatırlattı

Rusya, Türkiye - SSCB eski dostluk maçlarını hatırlattı
02-06-2020 23:39

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye-SSCB dostluk maçlarını anlattı.

Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı dolayısıyla sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunan Başkonsolosluk tarafından konuyla ilgili olarak şu bilgi verildi:

"Rus-Türk Diplomatik Münasebetlerinin Tesisinin 100. Yıldönümü Dolayısıyla (Tarihî Olgular, Belgeler, Olaylar). SSCB ile Türkiye Arasındaki Spor Müsabakaları:

1920-1930’lu yıllarda Sovyet-Türk münasebetleri spor alanında da hızla gelişti. Güreş ve atletizm yarışmaları düzenlendi. İki ülkenin futbol takımları arasında maçlar yapıldı. Milli takımlar ise 1924’te Moskova’da, 1925’te Ankara’da, 1932’de İstanbul’da futbol maçları yaptı.

Spor muhabiri Leonid Goryanov “Vatanın Bayrağı Altında” adlı kitabında (1978) SSCB - Türkiye futbol maçı etrafındaki gelişmeleri şöyle anlatmıştır: “8 Mayıs 1925’te SSCB Futbol Milli Takımı, Vittorio adlı İtalyan gemisiyle Türk kıyılarına doğru yola çıktı…

Son derece sıcak bir şekilde karşılandı. Daha Boğaz’a girerken Sovyet futbolcularını taşıyan gemiyi çok sayıda filika ile büyük sandallar karşıladı.

Her yer, çoğu Rusça yazılı olan pankartlarla süslüydü. Yetkililerin izniyle gemi limana daha yaklaşmadan misafirler kendi gemilerinden Türkiye Futbol Federasyonu’nun özel bir vapuruna geçtiler.

Boğaz’ın kıyısında yer alan farklı ilçelerden taraftarlar kendi kayıklarıyla bu sandalın yanına yaklaşıyorlardı. İstanbul kıyılarında ise Sovyet misafirleri muhteşem ve sıra dışı bir tören bekliyordu.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Ziya Bey (Yusuf Ziya Öniş), Türk Hükümeti ve spor müesseselerinin temsilcileri de bayraklar ve selamlama sözleri ile sloganlar içeren pankartlarla binlerce kişilik kalabalığın arasındaydılar.

Bir İstanbul gazetesi şöyle yazıyordu: “Sovyet futbolcuları karşılama ve yapılan görüşme, iki halk arasındaki artan dostluğun gösterisine dönüştü.”

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER