Özel Haber

Rusya'nın petrol gelirleri yüzde 5,6 arttı

Rusya'nın petrol gelirlerinin Temmuz ayında yüzde 5,6 oranında arttığı kaydedildi

Rusya'nın petrol gelirleri yüzde 5,6 arttı
13-08-2024 17:52

MOSKOVA - ÖZEL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) analistleri Rusya'nın petrol gelirlerinin Temmuz ayında Haziran ayına göre yüzde 5,6 arttığını kaydetti.

IEA analistleri son üç yılda bu durumu hesapladılar.

Rakamlara göre, Temmuz ayında Rusya'nın petrol ihracatı, Haziran ayına göre günde 300 bin varil (%-3,9) düşüşle 7,4 milyon varil (günde 7,7 milyon varil) oldu; bu, Ağustos 2023'ten bu yana ve sezon başına en düşük rakam oldu.

Konuyu değerlendiren Rus İnterfaks haber ajansı, "Aynı zamanda, petrol ihracatından elde edilen gelirler 900 milyon dolar (+% 5,6) artarak 17,1 milyar dolara (Haziran ayında - 16,2 milyar dolar) yükseldi ve Temmuz 2023'ten 1,7 milyar dolar daha yüksekti."  dedi.

İnterfaks, "Böylece petrol ihracatı 5,1 milyon varil/günden 4,8 milyon varil/güne düştü, ancak bir yıl öncesine göre 0,2 milyon varil/gün daha fazlaydı. Petrol ürünleri arzı 2,7 milyon varil/gün (Haziran'da 2,6 milyon varil/gün) olarak gerçekleşti ve 2023'ün aynı dönemine göre 0,3 milyon varil/gün daha az oldu." dedi.

Uzmanlar, Rusya'dan yapılan petrol ihracatındaki azalmanın temel olarak bakım sonrası yerli rafinerilerdeki rafinaj hacimlerindeki yıllık artışı (+280 bin varil/gün) yansıttığını açıklıyor. Düşüş esas olarak Hindistan'ı etkiledi; Ukrayna'nın LUKOIL hammaddelerinin transitine uyguladığı kısıtlamalar ise Temmuz ayında Doğu Avrupa'ya boru hattı tedarikinde kesintiye yol açmadı. Petrol boru hattı ve demiryolu taşımacılığı yoluyla yapılan toplam petrol ihracatı neredeyse hiç değişmedi ve günde 1,48 milyon varil olarak gerçekleşti.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER