Dünya

Rusya'nın en büyük petrokimya tesisine 'Türk imzası'

Dünyanın sayılı petrokimya tesislerinden olacak ZapSib tesisi, Türk işçilerin özverili çalışmasıyla planlanandan önce tamamlandı.

Rusya'nın en büyük petrokimya tesisine 'Türk imzası'
01-10-2019 15:12
Moskova

Rusya’nın zor ÅŸartlarıyla bilinen Sibirya bölgesinde inÅŸa edilen ülkenin en büyük petrokimya tesisi ZapSibNeftekhim (ZapSib), Türk işçiler sayesinde belirlenen takvimden önce tamamlandı.

Ãœnlü Rus yazar Fyodor Dostoyevski’nin Sibirya’daki sürgün hayatının bir kısmını geçirdiÄŸi, tesisin inÅŸa edildiÄŸi Tümen bölgesine baÄŸlı Tobolsk’ta dondurucu soÄŸukların yıl boyu etkisini sürdürmesi dikkati çekiyor.

Dünyanın en büyük petrokimya ÅŸirketlerinden SIBUR, Türk ÅŸirketler Rönesans ve Yamata’nın katkılarıyla dünyanın en zorlu coÄŸrafyalarından Tobolsk’taki ZapSib tesisinin inÅŸaatını 2015’te baÅŸlattı. Toplam 9,5 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek tesiste iÅŸlenecek petrokimya ürünlerinin baÅŸta Rusya, Türkiye, Bağımsız Devletler TopluluÄŸu (BDT) ülkeleri, Avrupa ve Asya’ya ihraç edilmesi planlanıyor.

Yıllık 1,5 milyon tonluk etilen, 1,5 milyon tonluk polietilen ve 500 bin tonluk propilen üretimiyle Rusya’nın en büyük, dünyanın ise sayılı petrokimya tesislerinden biri olan tesisin inÅŸaatında, Türk Rönesans ve Yamata ÅŸirketleri, 3 bin 210’u Türkiye’den olmak üzere toplam 15 bin işçiye istihdam saÄŸladı.

"Türkiye, SIBUR için önemli bir pazar"

SIBUR Yönetim Kurulu Ãœyesi ve ZapSib tesisinin Ãœst Yöneticisi (CEO) Ä°gor Klimov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ZapSib’in dünyanın en geliÅŸmiÅŸ petrokimya tesislerinden biri olduÄŸunu söyledi.

İnşaatı kısa bir süre önce tamamlanan tesiste yüksek katma değerli poliolefin üretileceğini anlatan Klimov, "Bu da bize, taşıması pahalı olan orta seviye ürünlerin yerine, poliolefin granüllerini doğrudan hedef pazarlara sevk etme olanağı sunacak." dedi.

ZapSib sayesinde iÅŸlenecek ham maddelerin, yüksek kar marjlı petrokimya ürünlere dönüştürüleceÄŸini ve taşıma maliyetlerinin düşeceÄŸini belirten Klimov, "Bu da SIBUR’u enerji sektöründeki küresel dalgalanmalara karşı daha dirençli hale getirirken, ihraç pazarlarımızı da çeÅŸitlendirecek. Türkiye, Rusya, BDT, Avrupa ve Asya’da 2 bine yakın hedef müşteri belirledik. Türkiye, SIBUR için önemli bir pazar." diye konuÅŸtu.

Tesiste polietilen ve propilen gibi inÅŸaattan, ilaç sektörüne kadar birçok sektörde yaygın olarak kullanılan iki petrokimya ürününün üretileceÄŸine iÅŸaret eden Klimov, "ZapSib böylece Rusya’nın polietilen ve propilen üretimini ikiye katlayacak." bilgisini paylaÅŸtı.

"Planlanandan 6 ay önce tamamlandı"

Rönesans Holding Mekanik İşler Şefi Burak Ergüleç de projenin kendileri için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

ZapSib ölçeğinde bir projede daha önce çalışmadığını dile getiren Ergüleç, "Sorun yaşamadan böyle bir projenin altından kalkmayı başardık. Çok şey öğrenmiş olduk. Beyaz yakalı, mavi yakalı çok sayıda personel de yetiştirmiş olduk. İnşaatın en pik noktasında 20 bin civarında çalışanımız oldu. Bunun üstesinden gelebildik." diye konuştu.

Projenin, planlanandan 6 ay önce tamamlandığına işaret eden Ergüleç, "Biz bu konuda dünya çapındayız. İnşaat kısmında Türkler hep bir adım önde. İşin özünde özverili çalışma yatıyor. Zor çalışma şartları Türkleri fazla etkilemiyor. Burada Koreli, Çinli firmalar da çalıştı ama bizler kadar fazla verim alamadılar onlardan." değerlendirmesinde bulundu.

Sibirya bölgesinde çalışmanın zorluklarına da deÄŸinen Ergüleç, "En büyük dezavantaj soÄŸuk. Yaklaşık 6-7 aylık bir dönem devamlı soÄŸuk. AÄŸustos ayında bile soÄŸuk. Türkiye ile kıyaslanamaz bile. Burada eksi 40, eksi 45'lerin altında çalıştık ama zorluklara çözümler bulduk. ÖrneÄŸin daha fazla personel çalıştırdık, personel 20’ÅŸer dakika çalıştı ve ardından dinlendi. Bir nevi ortama uyum saÄŸladık." ifadelerini kullandı.

"SIBUR’la Amur’da bir projemiz daha var"

Rönesans Holding’in Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Süpervizörü Erdinç Demirhan ise ZapSib’in çalıştıkları en büyük ÅŸantiye olduÄŸunun altını çizdi.

ZapSib’in kiÅŸi sayısı olarak da Rusya’nın en büyük ÅŸantiyesi olduÄŸunu aktaran Demirhan, ÅŸunları kaydetti:

"Projeyi erken bitirmiÅŸ olmaktan gurur duyuyoruz. Bizler de elimizden gelen katkıyı saÄŸlamak için çalıştık. Bu bölgede aşırı derecede soÄŸuklar oluyor. Kıyafetlerle korumayı saÄŸlamaya çalışıyoruz. Makinaları çalışır vaziyette bırakıyoruz. Türkiye’ye göre 50 derecelik fark var. ZapSib Rusya’nın en büyük petrokimya fabrikası olacak ve Türk inÅŸaat ÅŸirketleri tesise büyük katkı yaptı. SIBUR’la birlikte Amur’da bir projemiz daha var. Benzer bir büyüklükte olacak. Ruslar bizlerden memnun, biz de onlardan memnunuz."


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER