Özel Haber

Rusya'nın bölgeleri krizi nasıl yaşıyor...

Rusya'nın farklı bölgelerinde krizin nasıl yaşandığına dair yapılan araştırmaya göre, en yüksek ve en düşük stres düzeylerine sahip bölgeler belirlendi

Rusya'nın bölgeleri krizi nasıl yaşıyor...
17-08-2020 08:10

MOSKOVA - ÖZEL

Moskova merkezli Yüksek Ekonomik Okulu Ulusal Araştırma Enstitüsü uzmanları, Rusya'nın farklı bölgelerinde krizin nasıl yaşandığını araştırdı.

Vedomosti gazetesinin haberine göre, uzmanlar, ücretler, enflasyon ve işsizlik dinamiklerini dikkate alarak, 2020'nin ilk yarısında Rusya Federasyonu'nun bölgelerindeki ekonomik kalkınma sonuçlarına ilişkin Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) istatistiklerini analiz ettiler. 

En düşük ve en yüksek sosyoekonomik stres düzeylerine sahip bölgeleri belirlediler.

Habere göre, “Rusya'da nerede daha iyi yaşanır” başlıklı çalışmanın sonuçlarından da anlaşılacağı üzere, Çukotka, Kamçatka, Astrahan, Saratov ve Novosibirsk bölgelerinde yaşayanlar krizden daha az zarar gördü. Orada işsizlik ve enflasyon düşük kaldı ve ücretler düşmedi.

Araştırmaya göre, Vladimir, Kostroma, Novgorod bölgeleri, Dağıstan, İnguşetya, Başkurtistan, Mari El, Udmurtya cumhuriyetleri ve diğer bölgelerde en az elverişli durum (enflasyon ve işsizlik artıyor ve ücretler düşüyordu) gelişti.

Uzmanların tespit ettiği gibi, yılın ilk yarısında koronavirüsten en az ve en çok etkilenen bölgelerdeki (en zengin Moskova ve Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi hariç) maaş seviyeleri 2 kat (Uzak Doğu Federal Bölgesi ve Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi bölgelerinde sırasıyla 63 bin  ve 32 bin ruble) farklılık gösterdi. İşsizlik oranı da yaklaşık 4 kat (Merkez Federal Bölgesi ve Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde yüzde 3,9 ve yüzde 14,2) ve artışına göre 4 kat (Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi ve Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde yüzde 3,2 ve yüzde 0,8).

Federal bölgeler arasındaki enflasyon farkı, Ocak-Mayıs döneminde Uzak Doğu Federal Bölgesinde yüzde 3,6'dan Güney Federal Bölgesinde yüzde 2,5'e değişerek 1,5 kat olmuştur.

Gazeteye konuşan Moskova Devlet Üniversitesi Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Natalya Zubareviç, yılın ilk yarısında endüstriyel üretim dinamiklerine ilişkin verilere dayanarak pandemiden en çok etkilenen birkaç bölge grubunu tanımlıyor.

Rus akademisyen, “Bunlar öncelikle ekonomileri kömür, metal, hidrokarbon ihracatı için çalışan bölgelerdir. Örneğin, ihracattaki düşüş nedeniyle kömür üretiminin düştüğü Kemerovo bölgesinde işler çok kötü. İkincisi, üretimin iç piyasaya yöneldiği, talebin keskin bir şekilde düştüğü bölgelerdir. Burada ve Ulyanovsk, Samara, Nijny Novgorod, otomobil endüstrisi ile Kaliningrad bölgeleri ve mücevherli Kostroma bölgesi ve elmaslı Yakutia, orada endüstride düşüş yüzde 9'du" dedi.

RUS AKADEMİSYEN UYARIYOR

Rus akademisyen iddialarına göre, koronavirüs krizinin sonuçlarını bölgenin sakinleri hissetmeye devam edecek.

Zubareviç iddialarını şöyle sıraladı: Bütçe gelirleri düşmeye devam ediyor ve federal aktarmalar, transferler, bölgelere yapılan yardımın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 arttığı Nisan ve Mayıs'taki oranları gibi artmayacak (iki aylık transfer miktarı 288 milyar rubleye ulaştı). Uzman, mal ve hizmetlere olan talebin azalmasının neden olduğu üretim daralması nedeniyle Rusları hala işten çıkarmalar ve maaş kesintileri beklemekte.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER