Özel Haber

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: Ticaret savaşlarının Rusya’ya etkisi çok az

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, ABD ile Rusya arasındaki ticaret hacminin düşük olması sebebiyle ticaret savaşlarının Rusya Federasyonu üzerindeki doğrudan etkisini değerlendirdi

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: Ticaret savaşlarının Rusya’ya etkisi çok az
29-04-2025 00:16

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ABD ile Rusya arasındaki ticaret hacminin düşük olması nedeniyle ticaret savaşlarının Rusya Federasyonu üzerindeki doğrudan etkisinin asgari düzeyde olduğunu ifade etti.

Nabiullina’ya göre, Rusya için ise vergilerin etkisi daha dolaylı oluyor; küresel talebin zayıflaması ve hammaddelerin küresel fiyatlarındaki düşüş yoluyla.

Nabiullina, şunları kaydetti:

"Ticaret savaşları farklı ülkeleri farklı şekilde etkiler. Dış ticaretin yapısına, ithalat vergilerindeki artışın doğrudan ABD'yi etkileyip etkilemediğine, bu ithalat vergilerinin ne kadar arttığına ve ülkenin karşı önlemler alıp almadığına, ABD'den ithalat vergilerini artırıp artırmadığına bağlıdır. Aslında, dış ticaretinin nasıl yapılandırıldığına bağlıdır. Bir ülke genellikle mallarının çoğunu ABD'ye ihraç ediyorsa ve şimdi bu, tarifeler nedeniyle daha az karlı hale gelecekse, o zaman bu malları dış pazarlara yönlendirmeye çalışacaklardır, bu her zaman mümkün olmayabilir, ancak aynı zamanda iç pazara da."

Çin'de ve diğer bazı ülkelerde durumun böyle olduğunu, dolayısıyla orada devletin tüketicilerinin bu malları satın alabilmeleri için destek sağladığını belirten Nabiullina, "Aynı zamanda, ABD'den ithalata yönelik kendi vergilerimizde misilleme olarak bir artış yapılmasının enflasyonist sonuçları olabilir ancak bu desteğin fiyatlar üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacak" dedi.

Nabiullina, “Rusya'nın durumu farklı. ABD ile ihracat hacmimiz önemsiz. Ve bu koşullarda düşen dış talebin yerini alacaktalebi canlandırmaya gerek yok, bu yüzden bizim için bu doğrudan etki asgari düzeyde. Bizim için tarifelerin etkisi daha dolaylı, öncelikle daha zayıf küresel talep, hammaddeler için küresel fiyatlarda düşüş yoluyla ve bu Japonya veya Çin'deki gibi dezenflasyonist bir risk değil, tamamen enflasyon yanlısı bir risk," diye vurguladı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER