Özel Haber

Rusya küresel kömür pazarını kaybetmeye başladı

Rusya’nın lojistik maliyetlerdeki artış ile Çin Ve Hindistan’ın artan üretimleri karşısında küresel kömür pazarını kaybetmeye başladığı kaydedildi

Rusya küresel kömür pazarını kaybetmeye başladı
19-06-2024 18:08

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya küresel kömür pazarını kaybetmeye başladı.

Kommersant gazetesi, Fiyat Endeksi Merkezi'nin yaptığı bir incelemeye atıfta bulunarak konu ile ilgili bir haber yaptı.

Habere göre, Rusya'daki kömür şirketleri, küresel kömür pazarındaki büyümenin arka planına karşı pazar payını kaybetmeye başladı ve Endonezya, ihracatı artırmada lider oldu.

Haberde, "2021'de Rus kömür madencileri, küresel arzın yüzde 17,1'ini oluşturuyordu, şimdi ise yüzde 14,6'sı ve düşüş devam ediyor. Endonezya, 2020 yılında 399 milyon ton, 2023 yılında ise 521 milyon ton kömür ihraç etti; üretim kotaları 2024 yılı için yüzde 29,8 arttı. Avustralya da ihracatını 202 milyon tona çıkardı" denildi.

Rusya'nın yaşadığı sorunların temel nedeni, söz konusu merkez tarafından, şirketlerin pazardaki düşük fiyatlara karşı geleneksel dirençlerini göstermelerini engelleyen lojistik maliyetlerindeki artış olarak belirlendi.

Habere göre, Nisan ayında Uzakdoğu'daki bir limana demiryoluyla yapılan teslimatların maliyetinin payı yüzde 50'yi aştı. kömürün Kuzbass'tan Karadeniz'deki Taman limanına Türkiye'ye teslimi ile taşınmasında ihracat paritesi negatif oldu.

Merkez Direktörü Evgeniy Graçev, dünyanın en büyük üreticilerinin üretim artışının zorlu piyasa koşullarında gerçekleştiğini hatırlattı. Uzmana göre, ana alıcılar olan Çin ve Hindistan, kendi üretimlerini artırıyorlar, bu da fiyatların daha yüksek bir seviyede tutulmasına izin vermiyor. Hindistan, son üç yılda üretimini üçte birden fazla artırarak 997 milyon tona (Rusya üretimi 420 milyon ton) çıkardı ve 2030 yılına kadar bu miktarı 1,4 milyara çıkarmak istiyor.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER