Genel

'Rusya ile ticari engeller kısa sürede tamamen kalkmış olacak'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili önemli bir süreç yaşandığını belirterek, "Bunlar inşallah çok kısa sürede tamamen kalkmış olacak." dedi.

'Rusya ile ticari engeller kısa sürede tamamen kalkmış olacak'
11-05-2017 22:07

Ä°STANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Karadeniz Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (KEÄ°) Ä°ÅŸ Konseyi Forumu'nun kapanışında yaptığı konuÅŸmada, bugün Türkiye'nin dönem baÅŸkanlığındaki KEÄ° üyesi ülkelerin ekonomi bakanları olarak bir araya geldiklerini söyledi.

GerçekleÅŸtirdikleri verimli toplantıda, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, ticaretin kolaylaÅŸtırılması, karşılıklı ticaret hacminin artırılması ve elektronik ticaretin önemi konularını deÄŸerlendirdiklerini aktaran Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ayrıca KEÄ° Ticaretin KolaylaÅŸtırılması Strateji Belgesi'ni hazır hale getirdiklerini ve Ä°stanbul deklarasyonu üzerinde uzlaÅŸtıklarını kaydetti.

Bakan Zeybekci, bu adımlarla bölgedeki iÅŸ birliÄŸinde yeni bir dönemi baÅŸlatma yönündeki kararlılıklarını gösterdiklerini ifade etti.

Zeybekci, 22 Mayıs'ta Ä°stanbul'da dönem baÅŸkanı olarak CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın liderliÄŸinde KEÄ° üyesi ülkelerin devlet ve hükümet baÅŸkanlarıyla bir zirve yapılacağına deÄŸinerek, "Bizim yaptığımız çalışmalar da bu zirvede büyük ihtimalle kabul görecek ve onaylanacak. Umuyorum ki bugün yaptığımız çalışmalar neticesinde Liderler Zirvesi'nde de önemli sonuçlar alacağız ve somut geliÅŸmeler göreceÄŸiz." görüÅŸlerini aktardı.

"Türkiye ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili cesur adımlar attı"

Türkiye'nin ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili cesur adımlar attığını belirten Zeybekci, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Gürcistan'la var olan serbest ticaret anlaÅŸmamızda ikinci faza geçmek istiyoruz. Tarım ürünleri, hizmetler ve kamu alımlarını da kapsayacak bir noktaya gitmek istiyoruz. GeçtiÄŸimiz günlerde Moldova'daydık. Gördük ki Moldova ile 2016'da yürürlüÄŸe giren serbest ticaret anlaÅŸmamız, bu ülke ile toplam ticaret hacmimizi 2017'nin ilk çeyreÄŸinde yüzde 56 artırmış. Moldova'nın Türkiye’ye ihracatını da yüzde 83 artırmış. Burada Moldova daha kazançlı çıkmış ama biz bunu hiç önemsemiyoruz. Bizim için önemli olan son toplamda nereye geldiÄŸimizdir. Biz Moldova ile ticaret hacminin artmasını önemsiyoruz. Ukrayna BaÅŸbakan Yardımcısı ile bugün Türkiye-Ukrayna serbest ticaret anlaÅŸmasının detaylarını görüÅŸeceÄŸiz. Eminim en kısa sürede yol alacağız.

DiÄŸer taraftan Sırbistan BaÅŸbakan Yardımcısı ile Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasıyla da en geniÅŸ kapsamlı serbest ticaret anlaÅŸmamızı da gerçekleÅŸtiriyoruz. Åžu anda bununla ilgili en son noktalara geldik. Rusya ile de ÅŸu anda ticari iliÅŸkilerimizin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili de önemli bir süreç yaşıyoruz. Bunlar inÅŸallah çok kısa sürede tamamen kalkmış olacak. Rusya ile hizmetler ve yatırımları kapsayan bir serbest ticaret anlaÅŸmasının görüÅŸmeleri de hızlı bir ÅŸekilde devam ediyor."

Muhabir: Mücahid Eker

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER