Özel Haber

Rusya'da yeni bir otomobilin ortalama maliyet artışı enflasyonu iki kat solladı

Rusya'da yeni bir otomobilin ortalama maliyetindeki artışın enflasyon oranını iki kat aştığı kaydedildi

Rusya'da yeni bir otomobilin ortalama maliyet artışı enflasyonu iki kat solladı
15-07-2024 22:38

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'da yeni bir otomobilin ortalama maliyetindeki artış enflasyonun iki kat üzerine çıktı.

Konuyla ilgili haber, Rus Vedomosti gazetesinde yer aldı.

Habere göre, Rusya Federasyonu'nda 2024 yılının ilk altı ayında yeni bir binek otomobilin ağırlıklı ortalama maliyeti yıllık bazda yüzde 14 artarak 3,16 milyon rubleye yükseldi. Vedomosti, bu konuyu Autostat ajansının hesaplamalarına dayanarak yazdı.

Habere göre, böyle bir fiyat artışı, Rosstat'a göre aynı dönemde yıllık bazda yüzde 8,75 olan resmi enflasyonun neredeyse iki katı kadar yüksek.

Haberde, "2023'ün ilk yarısında fiyat artış dinamiklerinin bu yıla göre daha yavaş olduğu kaydedildi. Daha sonra bir arabanın maliyeti yıllık bazda yüzde 12 artarak 2,68 milyon rubleye yükseldi. Yeni bir binek otomobilin geçen yılın tamamı için ağırlıklı ortalama fiyatı 2,96 milyon ruble olarak gerçekleşti” denildi.

NAPI Direktörü Tatyana Arabaci, yılın ikinci yarısında ağırlıklı ortalama araba maliyetinin muhtemelen daha da artacağını söyledi. Aynı zamanda bir otomobilin ortalama fiyat etiketinin 4,06 milyon ruble olduğu 2023 yılında zirve değerlere ulaşıp ulaşmayacağını söylemek hala zor.

Gazete şunu vurguladı: Bundan önce AvtoVAZ iki Lada modelinin fiyatlarını artırmıştı. Böylece Comfort'24 Plus konfigürasyonundaki Granta sedan 50 bin ruble daha pahalı hale geldi. Önceki fiyata göre artış yüzde 4,1 oldu. Club'24 versiyonundaki Granta teleferiği 30 bin ruble daha fazlaya (+yüzde 2,3) mal olmaya başladı.

Bu arada Comfort '24 konfigürasyonundaki Lada Niva Travel SUV'un fiyatı 7 bin ruble (yüzde-0,5) düştü. Ancak Black'24, KHL'24 ve Luxe'24 donanım seviyelerinde arabanın fiyatı 23 bin ruble (+yüzde 1,5-1,6) arttı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER