MOSKOVA (AA) - Rus kozmonotların uzay macerası, Yuri Gagarin Kozmonot Hazırlık Merkezi'nde geçirdikleri zorlu eÄŸitimin ardından baÅŸlıyor.
Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da uzay insanlarını göreve hazırlayan ve ilk kozmonotun adını taşıyan Yuri Gagarin Kozmonot Hazırlık Merkezi kapılarını AA'ya açtı.
Rusya ve eski Sovyet ülkelerinde kozmonot olarak adlandırılan uzay insanlarının eÄŸitimi Moskova'ya 20 kilometre mesafedeki kozmonot hazırlık merkezinde gerçekleÅŸtiriliyor. Merkezde uzaya gönderilen araçların birebir aynısı bulunuyor.
UçuÅŸ mürettebatına, merkezde bulunan Soyuz kapsülünün ve Uluslararası Uzay Ä°stasyonu'nun kopyası üzerinde uzun süren eÄŸitimler veriliyor. EÄŸitimini tamamlayan kozmonotlar, belirli aralıklarla uzaya gönderiliyor.
Uluslararası Uzay Ä°stasyonu'nda görevini yaparak Soyuz kapsülü ile dünyaya geri dönen ABD'li Scott Tingle, Japonyalı Norishige Kanai ve Rus Anton Shkaplerov ile Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Soyuz MS-09 kapsülünde bulunan kozmonot Sergey Prokopyev, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) astronotu Serena Aunon-Chancellor ve Avrupa Uzay Ajansından (ESA) astronot Alexander Gerst de merkezde eÄŸitim alan isimlerden bazıları.
Mühendislik diploması veya pilotluk eÄŸitimine sahip olması gereken kozmonot adayları, belli bir meslek deneyiminden sonra eÄŸitime kabul ediliyor. Temel uzay eÄŸitimlerinden fizik eÄŸitimine kadar geniÅŸ bir müfredata sahip eÄŸitim 6 yıl sürüyor. Her yıl sonunda ve tüm eÄŸitimlerin sonunda yapılan sınavları baÅŸarıyla geçebilen adaylar kozmonot olabiliyor.
Merkezin eÄŸitmenlerinden yüksek mühendis Viktor Suvorov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde, uzaya fırlatmadan yeryüzüne geri dönüÅŸe kadar ki bütün süreçlere iliÅŸkin eÄŸitimlerin verildiÄŸini kaydetti.
7 metre uzunluÄŸundaki uzay aracının fırlatma sonrasında araç yörüngede iken uzay istasyonuna 6 saatte entegre olduÄŸunu anlatan Suvorov, bu çalışmanın eÄŸitiminin de merkezde simülasyon ortamında verildiÄŸini ifade etti.
Uzaydan dönüÅŸ için de ayrı bir eÄŸitim verildiÄŸini belirten Suvorov, uzay aracının dünya üzerinde her türlü arazi ÅŸartına inmesi durumunda nasıl hayatta kalınacağına iliÅŸkin de kozmonotların eÄŸitimden geçirildiÄŸini söyledi. Suvorov, "Son olarak eÄŸitimden geçirdiÄŸimiz mürettebat 6 Haziran'da uzaya gitti." dedi.
"Merkezin kapıları Türklere de açık"Türklerin de uzaya gitmesini isteyen ve kapılarının Türklere açık olduÄŸunu dile getiren Suvorov, "EÄŸer Türkiye'den yüksek eÄŸitime ve fiziÄŸe sahip kimseler programa katılmak isterse elbette onları da eÄŸitip uzaya göndermek isteriz." ifadelerini kullandı.
Kozmonot Sergey Revin ise küçük yaÅŸta uzaya çıkmayı hayal ettiÄŸini belirterek, kozmonot programına katılacakların iyi derecede Rusça ve Ä°ngilizce bilmesi gerektiÄŸine dikkat çekti.
Kozmonot olmak için fiziken güçlü ve dayanıklı olmak gerektiÄŸini ifade eden Revin, "Fiziken hazır olmak için bazı standartlar var. Bu seviye kozmonot olma seviyesidir. Yani 1 kilometreyi 3,5 dakikada koÅŸmak, 100 metreyi ise 13 saniyede koÅŸmak gerekiyor. Boy ve kilonun ise standart olması gerekiyor. Zira çok uzun ya da kilolu iseniz ya da zayıf ve küçükseniz uzay elbisesinin içine giremezsiniz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Revin, Türkiye'nin son yıllarda uzaya olan ilgisinin arttığını belirterek, Rusya Federal Uzay Ajansının (Roscosmos) Ankara'da geçen yıl sergi düzenlediÄŸini ve burada bu ilgiye ÅŸahit olduÄŸunu anlattı.
Türkiye'den birisi ile uzaya uçmak istediÄŸini söyleyen Revin, "Türkiye'nin kendi uzay aracını yapmasını isterdim. Neden Türkiye kendi uzay aracını yapmasın ki? Neden uluslararası uzay istasyonu projesine dahil olmasın ki? Mevcut uzay istasyonu 2024'e kadar uçmaya devam edecek. Bu yüzden olması halinde Türkiye modülünü bu istasyona yetiÅŸtiremeyebilir. Fakat sonraki istasyona yetiÅŸtirebilir. EÄŸer Türkiye bu projeye dahil olursa kendi modülünü yapabilir ve mesela Rus segmentinden yapabilir. Bu durumda daha sistematik çalışma yürütülebilir. O zaman uzaya pek çok Türk de uçabilir." dedi.
"Uzaydan Türkiye çok güzel gözüküyor"Uzaydan Türkiye'nin görünüÅŸünü de anlatan Revin, "Akdeniz'in ya da Karadeniz'in üzerinden uçarken Türkiye çok güzel görünüyor. Özellikle daÄŸlar çok belirgin. Tuz Gölü farklı renklerde olduÄŸu için uzaydan çok iyi görünüyor. Sahil çizgileri net. Türkiye denizlerle çevrili olduÄŸu için uzaydan açık bir ÅŸekilde seçilebiliyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Yuri Gagarin Kozmonot EÄŸitim Merkezi AraÅŸtırma Enstitüsü BaÅŸkanı Andrey Kuritsın de kozmonotlara Rus segmentinde uluslararası uzay istasyonunda nasıl çalışacağına ve yaÅŸayacaklarına iliÅŸkin bilimsel eÄŸitimler verildiÄŸini aktardı.
Tüm dünyanın, uzaya çıkmanın ne kadar önemli olduÄŸunun farkına vardığını kaydeden Kuritsın, bu nedenle, aya ve uzaya gitmek, yeni üsler kurmak için yeni programlar geliÅŸtirildiÄŸini söyledi. Kuritsın, "Åžu anda 15 ülke tarafından iÅŸletilen Uluslararası Uzay Ä°stasyonu'nu iÅŸletmek konusunda mükemmel bir deneyime sahibiz. Ve aynı zamanda, bu istasyona diÄŸer ülkeler için sözleÅŸmeli olarak uçabilme, astronotunu gönderebilme imkanı da var." bilgisini paylaÅŸtı.
Sovyetler BirliÄŸi, 12 Nisan 1961 tarihinde kozmonot Yuri Gagarin'i Vostok isimli araçla uzaya göndererek uzay çağını baÅŸlatırken, Rusya, uzay çalışmalarını o günden bu yana sürdürüyor.
Muhabir: Ali Cura-Elena Teslova