Özel Haber

RTİB Başkanı Sabahattin Yavuz: Ulyanovsk bölgesi Türk iş dünyası için çok dinamik ve özel bölge!

Rusya'nın Volga nehir kıyı bölgesi Yabancı Yatırımcılar Danışma Konseyi Toplantısı'nda konuşan Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Sabahattin Yavuz, Ulyanovsk bölgesinin Türk iş dünyası için çok dinamik ve özel bir bölge olduğuna dikkat çekti

RTİB Başkanı Sabahattin Yavuz: Ulyanovsk bölgesi Türk iş dünyası için çok dinamik ve özel bölge!
19-02-2021 03:24

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya merkezli Rus-Türk İşadamları Birliği RTİB Başkanı Sabahattin Yavuz, Rusya'nın Volga nehir kıyı bölgelerinden Ulyanovsk'un Türk iş dünyası için çok dinamik ve önemli bölge olduğunu vurguladı.

RTÄ°B BaÅŸkanı Yavuz, bölgede düzenlenen Ulyanovsk bölgesi Yabancı Yatırımcılar Danışma Konseyi Toplantısı'na katılarak konuÅŸma yaptı.

Yavuz, konuşmasında şunları kaydetti:

"Sayın Vali, sayın katılımcılar! Öncelikle hepinizi kurumumuz RTİB adına saygıyla selamlıyorum! Gerçekleştirdiğiniz bu toplantının öncelikle başarılı geçmesini diliyor ve bizleri RTİB olarak bu programa davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum!

Konuşmaya başlamadan önce kurumumuz hakkında sizlere kısa bilgiyi paylaşmak istiyorum. RTİB'in yapısıyla ilgili kısa bilgiler sunmak istiyorum.

RTİB 1997 yılında, 22 yıl önce kurulmuş bir STK kurumu olmakta. Ve içerisinde burada yatırım yapan ve burada iş yapan Türk girişimci ve iş dünyasını barındırmakta.

Türkiye'den Rusya'ya yapılmış olan direkt yatırımların yaklaşık yüzde 90'nı kapsayan 13 milyar dolarlık bir rakamın bir kısmının büyük bir bölümü bizim RTİB üyeleri tarafından gerçekleştirilmiş bulunuyor ve bu şirketler tarafından yapılmış direkt yatırımlar olmakta.

Özellikle Türk inşaat sektöründen bahsederken büyük bir gururla bahsetmek isteriz ki inşaat sektörümüz Rusya'da bugün geldiğimiz tarih itibariyle 80 milyar doların üzerinde iş bitirmiş ve bu sektörde lider konumunda.

Yine aynı şekilde sanayi ve turizm ve perakende sektörlerinde de kendi alanlarda lider şirketlerimiz Rusya'da önemli başarılara imza atmakta. Özellikle sanayi şirketlerimizden bir kaçını sizlerle paylaşmak isterim.

Bunlardan, zaten sizin Ulyanovsk bölgesinde yatırımı olan şirketlerimizden. Sanayi şirketlerimizin içerisinde Efes, Kastamonu Entegre, Hayat Kimya, Vitra Eczacıbaşı, Şişecam, Ekol gibi çok değerli şirketlerimiz bulunmakta."

ULYANOVSK BÖLGESİ LOJİSTİK, KEŞİŞİM MERKEZİ OLMAKTA. BU İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ!

Yavuz sözlerine şöyle devam etti:

"Yine turizm sektörüne baktığımız zaman her yıl Rusya'dan Türkiye'ye 7 milyon Rus turistin gittiÄŸini varsaydığımızda bunun yüzde 60'ı üzerini gönderen Türk firmaları olmakta. Bunların başında da Coral, Anex, Pegas gibi ÅŸirketlerimiz yer alıyor. 

2007 yılın RTİB olarak delegasyonumuz Ulyanovsk bölgesine ziyaret gerçekleştirmişti ve yine o zaman Sayın Vali Sergey Morozov bizi makamında kabul etmişti. Ve bizim RTİB olarak Ulyanovsk bölgesi ile temaslarımız, ilişkilerimiz 2007 yılından bu yana sürmekte ve devam etmekte.

Çok yakın bir zamanda Ulyanovsk bölgesi yetkilileri, 10 gün önce RTİB merkez ofisinde bir toplantı yaparak gerçekleştirebileceğimiz ikili işbirliğini ele aldık.

Kısaca Ulyanovsk bölgesi hakkında ilgi duyduÄŸumuz ÅŸu cümleyle ifade etmek istiyorum:  Ulyanovsk bölgesinin coÄŸrafi olarak Rusya'nın en önemli bölgesinde lojistik, kesiÅŸim merkezi olması bizim için kaçınılmaz ve önemli bir konu olmakta.

Ve Moskova'nın doğusundan baktığınızda bütün küçük ve orta sanayi boy işletmelerinin atar kalbi ve can damarı bölgesinde yer almakta.

Bu açıdan Ulyanovsk bölgesi Türk girişimcilerin ve Türk işadamları tarafından çok dinamik ve özel bölge olmakta. Bu önemin üzerine bir SEZ olduğunu, Özel Ekonomik Bölge koyduğumuz zaman Ulyanovsk bölgesi önemini ikiye katlayarak bizim için çok önem arzediyor.

Dolayısıyla Ulyanovsk bölgesinin bu önemi ve özellikleri hakkında RTÄ°B web sitesinde önemli haberler yaparak Türk iÅŸ dünyasını bilgilendiriyoruz, Türkiye'ye iletiyoruz." 

BUNLARI YAPARSAK 100 MÄ°LYARLIK HEDEFE ULAÅžIRIZ!

Yavuz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Türk-Rus ekonomi ilişkilerine gelince ise, devlet başkanlarımızın ikili ilişkileri, tüm alanlar olduğu gibi ekonomik ilişkilere olumlu etki yapmakta.

İki ülke lideri, Türkiye-Rusya ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkartılması için ortaya bir hedef koydu. Ancak bunun salt ithalat ve ihracat olarak gerçekleşmesi bir az uzun sürebilir ve bir az zordur.

Dolayısıyla RTİB olarak biz böyle bir rakamın yakalanması için özellikle Ulyanovsk gibi bölgelere yatırım yapılmasının, ikili ortak girişim yapılmasının, Türk KOBİ'lerinin burada bulunmasının gerektiğine inanıyoruz.

Geçen yıl pandemi ortamında Türk-Rus ticari hacmi 22,5 milyar dolar olarak bitirilmişti. Yine 7 milyon turistin ancak 2,5 milyonu gelebilmiştir. Pandemiye rağmen kötü bir yıl geçirmedik."

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER