EDİRNE - Salih Baran/Hakan Şahin
Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anı simgeleyen Hıdırellez'in Romanlar arasındaki ismi Kakava. Neredeyse bir yıl boyunca Kakava kutlamalarına hazırlanan Romanlar için mayıs ayı daha da heyecanlı geçiyor. Kakava'nın yaklaştığı her gün katlanan heyecanla hazırlıklara son şekli veriliyor.
Neşeleriyle tanınan Romanlardan bazıları, Kakava hazırlıkları çerçevesinde evlerini temizleyip boya badana yaparken, genç erkekler Kakava sabahı Tunca Nehri kenarına inecekleri atları tımar ediyor, kimi de Roman müzikleri eşliğinde mahallelerinde kutlama provası yapıyor.
Kakava sabahı Roman çeribaşı ve arkadaşları, davul ve zurnalarla kenti gezmeye başlıyor. Saten kumaştan, tulumu andıran kırmızı kıyafeti, başına sardığı kırmızı yemenisiyle sokak sokak gezen çeribaşı, Edirnelileri Sarayiçi'ne davet ediyor.
"Tüm vatandaşları Kakava'ya bekliyoruz"
Roman çeribaşı Hamdi Kopça, AA muhabirine, Kakava'nın Romanlar için bayram anlamına geldiğini söyledi.
Romanların büyük bir heyecanla Kakava'ya hazırlandıklarını ifade eden Kopça ''Hazırlıklarımızı tamamladık. Kakava bizim bayramımız. Tüm vatandaşlarımızı sevincimize ortak olmaları için Kakava'ya bekliyoruz.'' dedi.
Kutlamaların bu yıl da Kakava ateşinin yakılmasıyla başlayacağını dile getiren Kopça, etkinliklerin ertesi gün sabaha kadar süreceğini belirtti.
Kakava nasıl kutlanıyor?
Edirne Belediyesi organizasyonunda Sarayiçi’nde 5 Mayıs günü protokol üyeleri ve Roman çeribaşı tarafından ateş yakılmasıyla başlayan kutlamalar, Roman mahallelerinde sabaha kadar sürüyor.
6 Mayıs sabahı oturdukları mahallelerden Sarayiçi'ndeki Tunca Nehri kenarına gelen Romanlar, yüzlerini nehir suyuyla yıkıyor, gelenek gereği evlerinin kapılarına astıkları ağaç dallarını koparıyor. Evlilik çağındaki kızlar da gelinlikleriyle nehir kenarında bir araya geliyor.
Efsaneye göre, Cengiz Han'ın, komutanlarını öldürtüp bir nehre atması nedeniyle yurtlarından çıkarak Rusya, Suriye, Anadolu ve Balkanlara dağılan Romanların bu komutanlarının Kakava günü nehirden çıkacağına inanılıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com