Kültür Sanat

'Romalı' çiftin hayattayken yaptırdığı mezar taşına büyük ilgi

Roma döneminde yaşayan Claudius Amiantus'un hayattayken kendisi ve eşi Iphigenia anısına yaptırdığı mezar taşı, Malatya Arkeoloji Müzesi'nde en fazla ilgi gören eserler arasında yer alıyor. - Anadolu Ajansı

'Romalı' çiftin hayattayken yaptırdığı mezar taşına büyük ilgi
31-05-2017 16:57

MALATYA - Orhan Yoldaş

Roma döneminde yaşayan Claudius Amiantus'un hayattayken kendisi ve eşi Iphigenia anısına yaptırdığı ve Malatya Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 2 bin yıllık mezar taşı büyük ilgi görüyor.

Müze bahçesinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları geçmişte bölgede yaşayan uygarlıkları bugüne taşırken, bunlar arasında antik Romalı bir çifte ait olanı dikkati çekiyor.

Roma döneminde yaşayan Claudius Amiantus'un hayattayken kendisi ve eşi Iphigenia anısına yaptırdığı belirtilen mezar taşında çiftin portreleri ve isimleri yazılı. Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu belirtilen mermer mezar taşının üzerinde ise Latince "Claudius Amiantus henüz hayatta ve aklı da başındayken bunu kendisi ve seçkin eşi Iphigenia anısı vesilesiyle dikti." ifadeleri yer alıyor.

Müzede sergilenen 86 santimetre yüksekliğindeki mezar taşı, 31,5 santimetre genişliğe, 13 santimetre kalınlığa sahip. Mezar taşı üzerinde Latin alfabesiyle yazılan yazı ise mermer taşa el işçiliğiyle oyularak işlenmiş.

Claudius Amiantus ve eşi Iphigenia'nın portrelerinin detaylı el işçiliğiyle yansıtıldığı mermer mezar taşında, portrelerin etrafında ise lale motifleri yer alıyor. Göz, yüz ve saçın en ince ayrıntısına kadar işlendiği mezar taşındaki portrelerde, Claudius Amiantus ve eşi Iphigenia'nın giydiği kıyafetlerin kıvrımları dahi görülüyor.

Malatya Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Fatma Kaya Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları bulunduğunu söyledi.

En erken mezar taşının Roma dönemine ait olduğunu bildiren Ekici, "Ondan sonra Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar taşlarını sergiliyoruz. Eserlerin tarihleri farklı olup çoğunlukla Malatya ve çevre illerde yapılan kazılar ve satın alma yoluyla getirilen mezar taşları burada yer alıyor. Sergide Milattan Önce birinci yüzyıla ait, Osmanlı'nın son dönemine ait olan mezar taşları da bulunmakta." diye konuştu.

"Eşi olmayan bir eser"

Müze müdürü Ekici, Kahramanmaraş çevresinde bulunan, bir çiftin ölmeden önce kendileri için yaptırdığı yaklaşık 2 bin yıllık mezar taşının diğerlerinden farklı olduğunu, ziyaretçiler tarafından da oldukça ilgi gördüğünü anlattı.

Bu kişiler hayattayken yaptırılan mezar taşında, portre ve isimler bulunduğuna işaret eden Ekici, "Mezar taşında 'Claudius Amiantus henüz hayatta ve aklı da başındayken bunu kendisi ve seçkin eşi Iphigenia anısı vesilesiyle dikti' yazıyor. Bu mezar taşı müzemiz envanterinde yer alan ünik (eşi olmayan) eserlerden biridir ancak Claudius Amiantus ve eşi Iphigenia'nin yaşadığı dönemde toplumdaki konumlarıyla ilgili elimizde kesin bir bilgi bulunmuyor." ifadesini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER