Siyaset

'Referandum küçük Türkiye ile büyük Türkiye arasında'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Referandum; küçük, dışa bağımlı, ayakları üzerinde zor duran, doğru dürüst hedeflere yürümeyen bir Türkiye ile güçlü büyük Türkiye arasında bir seçimdir." dedi. - Anadolu Ajansı

'Referandum küçük Türkiye ile büyük Türkiye arasında'
03-04-2017 02:37

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Siz, güçlü, büyük, dünyadaki mazlumlara el uzatan bir Türkiye istiyorsunuz. 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek dünyaya nizam veren bir Türkiye istiyorsunuz. Siz atalarınız Osmanlı, Selçuklu izinde giden bir Türkiye istiyorsunuz. Onun için bu referandum; küçük, dışa bağımlı, ayakları üzerinde zor duran, doğru dürüst hedeflere yürümeyen bir Türkiye ile güçlü büyük Türkiye arasında bir seçimdir." dedi.

Kurtulmuş, Ordu Dernekler Federasyonu tarafından Esenyurt'taki Gaziler Parkı Turgut Özal Stadı'nda düzenlenen "Ordulular Şenliği"nde yaptığı konuşmada, hemşehrileriyle İstanbul'da bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye'nin tarihi bir dönüm noktasından geçtiğini ve 15 gün sonra, 16 Nisan'da milletin ferasetiyle sandıklardan çıkan "evet" oylarıyla Türkiye'nin yeni bir döneme geçeceğini belirten Kurtulmuş, bu 15 günlük sürenin, çok iyi şekilde değerlendirilmesi ve herkese bu halk oylamasının ne anlama geldiğinin en iyi şekilde anlatılması gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, bazılarının, "Şimdi ne gerek vardı bu anayasa değişikliğine?" şeklinde sorular yönelttiğini dile getirerek, "Bu, Türkiye için artık olmasa olmaz bir durumdu. Türkiye, bu sistemi daha fazla sırtında taşıyamaz. 80 milyonluk, dinamik bir nüfusa sahip olan bu ülke, ayaklarındaki bu pranga ile yürüyemez. Onun için bu sistemden kurtulmamız gerekiyordu." diye konuştu.

"Vesayetçi sistem geride kalacak"

Mevcut sistemin vesayetçi ve çatışmacı bir yapıya sahip olduğunu aktaran Kurtulmuş, 67 yıllık çok partili siyasi hayat içerisinde, 5 darbenin yaşandığını, en sonuncusu 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere de 6-7 darbe teşebbüsünün olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, "Şimdi, hukuken darbelerin olmayacağı bir Türkiye'yi kurmak için, bu referandumda 'evet' diyoruz." dedi.

Vesayetçi yapının Türkiye'deki uygulamalarına dikkati çeken Kurtulmuş, anayasa değişikliğiyle birlikte vesayetçi sistemin bu yapısının geride kalacağını belirtti.

Yönetimdeki çift başlılık nedeniyle de Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve toplumsal açıdan pek çok şey kaybettiğini anlatan Kurtulmuş, geçmiş dönemlerde cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında yaşanan krizlerden bahsetti.

Kurtulmuş, cumhurbaşkanı ve başbakanın dağılan yetkilerini tek elde toplayacaklarını dile getirdi.

Siyasi istikrarsızlığın, bu sistemin temel hastalıklarından olduğunu, bundan sonra beş yılda bir seçimlerin yapılacağını ve 16 Nisan akşamının sabahında, istenirse hükümetin hemen göreve başlayacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Bundan sonra zaman kaybı yok, koalisyon pazarlığı yok, kirli pazarlıklar yok, vesayet odaklarının devreye girmesi yok, yurt dışının devreye girmesi yok." diye konuştu.

Mevcut sistemin en temel hastalıklarından bir diğerinin de ekonomik krizler olduğunu anlatan Kurtulmuş, milletin sırtındaki bu yükün anayasa değişikliğiyle indirileceğini söyledi.

"Hepsinin birden ayarı kaçtı"

Kurtulmuş, mevcut referandum kampanyasının, Türkiye'deki ilk kampanya olmadığını belirterek, 2010'da anayasa referandumu yapıldığını, 2014'te Cumhurbaşkanının seçildiğini ve Recep Tayyip Erdoğan'ın halk tarafından Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulduğunu hatırlattı.

Bu referandumda bir şeyler olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Biz kendi içimizde 'evet' diyen de 'hayır' diyen de bu kampanyayı yaparken birden bu kampanyanın davetsiz misafirleri ve hariçten gazel okuyanları oldu. Kim bunlar? Birisi Hollanda, biri Almanya, Avusturya ve Pensilvanya. Ne olduysa, bu kampanyada bir şeyler oldu, hepsinin birden ayarı kaçtı. Önce Avusturya, sonra Alman politikacılar, 'Türkiye'nin siyasileri gelip, Avrupa'da vatandaşlarıyla buluşmasın' dediler. Bakanımızın uçağını indirmediler. Bakanımızı arabada mahsur ettiler. O geceki görüntüleri unutmayın. Üstlerine atlarını, itlerini sürdüler. Bizim siyasetçilere izin vermeyenler, terör örgütlerinin propaganda yapmasına izin verdiler. Avrupa gazeteleri 'hayır' deyin diye manşetler attı. Alman istihbaratı, '15 Temmuz'u FETÖ'nün yaptığına ikna olmadık' dedi." ifadelerini kullandı.

"Bunların istediği Türkiye, 25 milyon dolar için 50 takla atan Türkiye'dir"

Kurtulmuş, Anadolu insanın feraset sahibi olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize asırlardır yol gösteren bu milletin irfanıdır. Her şeyi kenardan vakur bir şekilde seyreder ve gerektiğinde cevabını verir. Şimdi 16 Nisan'da bu cevabı hep beraber vermeye hazırlanıyor. Bunları neden böyle telaş sardı. 'Korku dağları bekler' diye güzel bir söz var. Bunlar Türkiye'nin güçlü olmasını istemezler, bunlar Türkiye'de devlet ile milletin kaynaşarak 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine yürümesini istemezler. Bunların istediği Türkiye, 25 milyon dolar için 50 takla atan Türkiye'dir. Bunların istedikleri Türkiye, AB'nin bekleme salonlarında, tek ayak üstünde 'hazır ol'da bekleyen Türkiye'dir. Bunların istediği Türkiye, dışarıdan gelen emirlere, 'baş üstüne' diyen Türkiye'dir. Bunların istediği Türkiye, 25 günlük ömürleri olan hükümetlerle yönetilen Türkiye'dir. Bunların istediği Türkiye, vesayetçilerin sandıktan çıkan iradeyi ortadan kaldırdığı bir Türkiye'dir. Bunların istediği Türkiye, her şey biter hala güçleri yetmezse, millete karşı darbe yapılabilen bir Türkiye'dir. Bunların istediği Türkiye, saman çöpü gibi savrulan bir Türkiye'dir.

Sizin istediğiniz Türkiye bu değil. Siz, güçlü, büyük, dünyadaki mazlumlara el uzatan bir Türkiye istiyorsunuz. 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek, dünyaya nizam veren bir Türkiye istiyorsunuz. Siz atalarınız Osmanlı, Selçuklu izinde giden bir Türkiye istiyorsunuz. Onun için bu referandum; küçük, dışa bağımlı, ayakları üzerinde zor duran, doğru dürüst hedeflere yürümeyen bir Türkiye ile güçlü büyük Türkiye arasında bir seçimdir."

Kurtulmuş, Ordu’da 3 gün boyunca miting yapacağını ve ayın 13’ünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Ordu’da çok güçlü bir şekilde karşılayacaklarını söyledi.

Esenyurt’tan çıkan güçlü "evet" sesini, Pensilvanya ve Avrupa'nın da duyacağını vurgulayan Kurtulmuş'un, "Yeni Türkiye için 'evet' demeye hazır mısınız?" sorusuna vatandaşlar, "evet" şeklinde cevap verdi.

Kurtulmuş, konuşmasının sonunda 28 Ordulu derneğin katıldığı futbol turnuvasında dereceye giren takımlara ve sporculara ödüllerini verdi.

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve Ordulu derneklerin yöneticileri, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a çeşitli hediyeler takdim etti.

Muhabir: Semra Orkan-Ali Kemal Akan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER