Sağlık

Ramazan sonrası için 7 beslenme önerisi

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, Ramazan boyunca uzun süreli açlık ve iki öğün, hatta sahura kalkmayanlar için bir öğünlük beslenmeden sonra vücudun normale dönmesi için dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Ramazan sonrası için 7 beslenme önerisi
01-07-2016 15:17

Karagöz, Ramazan sonrası ‘aşırı beslenme’ ve ‘bayramda ikram edilen her tatlıdan fazla fazla yeme’ hatasına düşülmemesi gerektiğini vurgularken, aksi halde hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak rahatsızlıkları, nefes darlığı, şeker ve tansiyon yükselmesi yaşanabileceğini kaydetti.

"'Hayır' demeyi öğrenin" Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz’ün konuyla ilgili 7 maddelik öneriler listesi şöyle: "- Bayrama güzel bir kahvaltıyla başlamalı. Ama tabii ki bu kahvaltıda kızartmalar, hamur işleri ve ağır yiyecekler olmamalı. Bunların yerine yumurta, peynir çeşitleri, menemen, omlet, domates-salatalık-yeşillik, zeytin, kuru meyve, fındık, fıstık, badem tercih edilmeli. - Ramazan boyunca ikiye hatta bire inen öğün sayısı artırılmalı. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde günde 6 öğün beslenmeli. Özellikle bayramın ilk günü ağır yiyeceklerden kaçınılmalı. Ara öğünlerde ambalajlı ve kalorisi yüksek yiyecekler yerine süt, yoğurt, meyve, kuruyemiş tüketilmeli. - Ramazan boyunca sahur öğünü yapmak, gece yeme alışkanlığı kazanmamıza neden olur. Ramazan’dan sonra birkaç gün bu istek devam edecektir. Bu isteğimizi bastırmak için ağır yiyecekler yerine meyve, süt, yoğurt gibi besinler tercih edilmeli. - Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şerbetli tatlılar yerine imkanımız var ise sütlü tatlı tercih etmeliyiz. Birbirinden lezzetli baklavalara, şekerlemelere ‘hayır’ demeyi öğrenmeliyiz. Tabii diğer yandan, ikramlarımızı geri çevirenlere de kırılmamalıyız, ısrarcı olmamalıyız. - Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveye de dikkat edilmeli. İçerdikleri kafeinden dolayı çarpındı, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara neden olabilirler. Yine ikram edilen hazır meyve suları ve asitli yiyeceklerden de uzak durmalı. Taze sıkılmış meyve suyu, ayran veya sade soda tercih edilebilir. - Su tüketimine dikkat edilmeli. Günde en az 2, 2,5 litre su tüketilmeli. - Fiziki aktivite artırılmalı. Herhangi bir ana öğünü bitirdikten 1 saat sonra en az 30 dakika yürüyüş yapılmalı."

Faydalı bir bayram tatlısı Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, bayramda misafirlere şekerleme, çikolata ya da ağır tatlılar yerine ‘hurma topları’ ikram edilebileceğini söylüyor. Ayşe Şahika Karagöz, hurma topları yapmanın tarifini de verdi: Malzemeler 12 adet hurma, Hindistan cevizi, 1 tatlı kaşığı kakao. Yapılışı: Hurmalar ikiye bölünüp çekirdekleri çıkartılır. Rondodan geçirilerek ezilir ve 1 tatlı kaşığı kakao eklenip karıştırılır. Kakaolu hurma ezmesinin içerisine elle yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar Hindistan cevizi ilave edilir. Küçük parçalara ayrılıp avuç içerisinde yuvarlanıp şekillendirilir. Derin bir kaseye çekilmiş fındık içi veya çekilmiş ceviz koyulur. Yuvarlanan hurma topları çekilmiş fındık veya ceviz içine bulanır. Servis tabağına dizerek hemen servise sunulabilir.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER