Sağlık

Radyoterapi tedavisi gören hastalara 8 önemli uyarı

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, radyoterapi alan kanser hastaları için koruyucu önlemlerin alınmasının, hastanın süreci sağlıklı bir şekilde tamamlamasına yardımcı olacağını vurguladı.

Radyoterapi tedavisi gören hastalara 8 önemli uyarı
02-03-2016 11:33

Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, radyoterapi sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek izin hastalara 8 önemli uyarıda bulundu. Tanı konulduktan sonra tedaviye başlanmadan önce doktora, kullanılan tüm ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerektiğine dikkat çeken Şeşeoğulları, “Tedaviye başlandıktan sonra da farklı ilaçlar kullanılması gerekiyorsa mutlaka bu ilaçlar hakkında radyoterapi uzmanına danışılmalıdır. 

Radyoterapi hastaları tedaviden önce ve sonra yeterince dinlenmeli, ihtiyaç duyduğunda uyumaya çalışmalıdır. Çünkü vücut tedavi süresince çok fazla enerji harcayacaktır. Bu yüzden hastanın yorgun düşmesi normaldir. Yorgunluk hissi tedavi bitiminden sonra bile 4-6 hafta kadar sürebilir” dedi.

“VÜCUDU SIKMAYAN RAHAT GİYSİLERİ TERCİH EDİN”

Özellikle tedavi alanına yakın bölgeleri sıkan, dar, naylon içerikli giysiler giyinilmesinden kaçınılması gerektiğini anlatan Şeşeoğulları, “Pamuk içerikli, geniş, rahat, sıkmayan giysiler tercih edilmelidir. Sağlıklı beslenme çok önemlidir. Kilo kaybını önleyecek şekilde dengeli bir beslenme planı yapılmalıdır. Yemeklerin, sık ve küçük öğünler halinde tüketilmesi doğru olacaktır. Sessizlik, sakinleştirici müzikler, loş ışık gibi iştah artırıcı etmenlerden yararlanılabilir. Bu süreçte uzman bir diyetisyenden yardım alınması en doğru seçenek olacaktır” diye konuştu.

“DÖKÜLEN TÜYLERİ ÖNEMSEMEYİN”

Tedavinin uygulandığı bölgedeki tüylerin tedavi sonuna doğru dökülebileceğini anlatan Şeşeoğulları, şunları kaydetti:“Bu sadece radyoterapi ışınının yapıldığı bölgeyi kapsar. Vücudun diğer kısımlarını etkilemez. Bu nedenle herhangi bir stres yaşamamalı ve tüylerin dökülmesini önleyecek bir girişimde bulunmamalıdır. Tedavi sonrası vücut yine eski haline dönecektir. 

Tedavi süresince cilt hassaslaştığı için doktor önerisi olmadan, sabun, losyon, parfüm, deodorant ve benzeri kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Banyo sırasında kese ve lif uygulanmamalı, ılık su ile duş alınmalıdır. Tıraş olurken elektrikli makineler kullanılmalı ve tüy dökücü kremlerden uzak durulmalıdır. Güneş ışınlarından korunmalı ve dışarı çıkmak gerekirse sabah erken saatleri veya akşam güneş battıktan sonraki vakitleri tercih etmelidir. Doktor kontrolünde güneş koruyucu kremler kullanılabilir.”

“DOKTOR VEYA HEMŞİRENİZ İLE İLETİŞİM HALİNDE OLUN”

Radyoterapinin çok dikkat gerektiren bir tedavi süreci olduğuna da vurgu yapan Şeşeoğulları, şu ifadelerde bulundu:“Bu süreci daha sağlıklı geçirebilmek için doktor veya hemşire ile hep iletişim halinde olunmalı, akılda kalan bir soru ya da şüphe ile ilgili gerekli yanıtlar alınmalıdır. 

Tedavinin yan etkileri, evde bakım ve farklı konularla ilgili en doğru bilgileri verecek kişiler, bu süreçte hasta ile birlikte olan doktor ve hemşirelerdir. Kanser tedavisi gören hastalar, depresif, sinirli, hassas, yalnız ya da çaresiz bir ruh hali içine girebilir. Radyoterapi alan hastalarda da yorgunluğun etkisi ya da hormonal değişiklikler nedeniyle dolaylı bir etkilenme olabilir. Hastalar, kendine yakın hissettiği bir aile bireyi, arkadaş, hemşire veya psikologla hisleri hakkında konuşarak rahatlayabilir. Bu tür yardımlar doktor önerisi ile alınabilir.” 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER