Dünya

Rabia Meydanı boşaltıldığından bu yana 60 bin kişi zindanlara atıldı

İhvan Genel Sekreteri Hüseyin, Rabia ve Nahda meydanlarının silah zoruyla boşaltıldığı 14 Ağustos 2013’ten bu yana 60 bin insanın zindanlara atıldığını söyledi.

Rabia Meydanı boşaltıldığından bu yana 60 bin kişi zindanlara atıldı
14-08-2019 03:07
Al Qahirah

Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'deki Rabia ve Nahda meydanlarının silah zoruyla boÅŸaltıldığı 14 AÄŸustos 2013’ten bu yana 60 bin insanın zindanlara atıldığını belirterek, "Rabia ve Nahda meydanlarının boÅŸaltılması, modern Mısır tarihinde meÅŸru haklarını isteyen insanlara karşı yapılmış bir katliamdır." dedi.

Rabia Meydanı’nın boÅŸaltılmasının 6. yılı dolayısıyla Ä°stanbul’da düzenlenen konferansta konuÅŸan Hüseyin, Rabia ve Nahda meydanlarının boÅŸaltılmasının modern Mısır tarihinde meÅŸru haklarını isteyen insanlara karşı yapılmış bir katliam olduÄŸunu söyledi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından katliamı gerçekleÅŸtirenler hakkında herhangi bir iÅŸlem yapılmadığını hatırlatan Hüseyin, Rabia Meydanı’nın boÅŸaltılmasının ardından 60 bin insanın zindanlara atıldığını ve haklarında yalan iddialarla davalar açıldığını söyledi.

Mısır’ın demokratik yollardan seçilen ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin tıbbi ihmaller neticesinde ÅŸehit olduÄŸunu dile getiren Hüseyin, "Bu ne çirkin bir siyasi rekabet ve ne ahlaksız bir intikam anlayışıdır." ifadesini kullandı.

Hüseyin, Mısır’ın içinde bulunduÄŸu ekonomik, siyasi ve sosyal krizler nedeniyle CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi yönetiminin fazla devam edemeyeceÄŸini öngördüğünü belirtti.

Ne olmuÅŸtu?

Mısır’ın demokratik yollardan seçilen ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından darbe karşıtları ve meÅŸruiyet taraftarları, baÅŸkent Kahire’deki Rabia Meydanı’nda oturma eylemi baÅŸlattı.

Mısır güvenlik güçleri, yaklaşık bir buçuk ay süren eylemi sonlandırmak için 14 Ağustos 2013 sabahı saat 06.30'da Rabia Meydanı'na dört koldan müdahale etti.

Polis ve ordunun ortaklaşa müdahalesinde Nil'in batı yakasında yer alan Kahire Üniversitesinin önündeki Nahda Meydanı da vardı. Buraya da aynı anda baskın yapıldı.

Akşama kadar devam eden baskında polis mavzerleri ve buldozerler kullanıldı. Ayrıca keskin nişancılar da işaretlenen bazı kişileri vurdu.

İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-Biltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma el-Biltaci de bu şekilde şehit edildi. Fötr şapkalı bir kişinin Esma'yı sarı çantayla işaretlemesi, keskin nişancının tetiğe basmasının ardından bölgeden uzaklaşması kamera kayıtlarına yansıdı.

Resmi verilere göre, Rabia Meydanı’nın boÅŸaltılması esnasında 8'i polis 632 kiÅŸi hayatını kaybetti, iki bine yakın kiÅŸi yaralandı. Aynı gün 800 eylemci gözaltına alındı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER