Genel

"Laiklik prensibinin ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi görüyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda restorasyonu tamamlanan İzmir Atatürk Müzesinin açılışını yaptı. Çelik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devletimizin kuruluş aşamalarında ortaya koyduğu vizyonun bugün ç

"Laiklik prensibinin ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi görüyoruz”
19-05-2015 18:44

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda restorasyonu tamamlanan İzmir Atatürk Müzesinin açılışını yaptı. Çelik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devletimizin kuruluş aşamalarında ortaya koyduğu vizyonun bugün çok daha kıymetli olduğunun görüldüğünü belirterek "Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda etnik ve mezhep anlamında çatışma ortamının doğmaması için laiklik prensibinin ortaya koyulmasının ne kadar kıymetli olduğunu şimdi daha iyi görüyoruz” dedi.
Atatürk’ün daha önce sergilenmemiş, günlük yaşamında ve resmi törenlerde giydiği kıyafetleri ve bazı aksesuarlarının sergilendiği İzmir Atatürk Müzesi, iki yıllık restorasyon çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramında açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan 3 milyon 42 bin 600 TL sözleşme bedelli restorasyon çalışmasıyla müzenin kapıları ziyaretçilere açıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş açılışa katıldı. Açılış programında konuşan Çelik, şöyle konuştu: “1923’ten 2023’e uzanan bir siyasi vizyonumuz var. Türkiye’yi 2023’e demokrasi daha güçlü, ekonomisi daha güçlü, dış politikada sözü daha kuvvetli hale getirmek için çalışıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devletimizin kuruluş aşamalarında ortaya koyduğu vizyonun bugün çok daha kıymetli olduğunu, bugün bu unsurların daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini etrafımızdaki olaylarla birlikte daha çok görüyoruz. Etrafımızda dokuz ülke yönetilemez duruma gelmiştir. Neredeyse iki bin kilometreye yakın sınırımızda bir devlet ve ulusal ordu kalmamıştır. Bütün bu tablonun içerisinde tabloyu belirleyen ana unsur; etnik çatışmalar ve maalesef din ve mezhep çatışmaları olarak öne çıkmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda etnik ve mezhep anlamında çatışma ortamının doğmaması için laiklik prensibinin ortaya koyulmasının ne kadar kıymetli olduğunu şimdi daha iyi görüyoruz.”

“İDEOLOJİK VESAYET SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
Geçmişte birtakım yanlış uygulamalar olduğunu, laikliğin bir toplumsal barış projesi olmaktan çıkarılarak ‘laikçilik’ denilen ideolojik vesayet sistemine dönüştürüldüğünü söyleyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabi bunun yarattığı vesayet sistemi de demokrasimizin gelişmesiyle ortadan kalktı. Ama laiklik prensibinin nasıl toplumsal bir barışı temin ettiği, etrafımızdaki coğrafyalarda laiklik prensibinin olmamasının ne tür vahşetlere yol açtığı çok daha net bir biçimde görülüyor. Artık Türkiye bu demokratik olgunluğa gelmiştir. Laiklik prensibini din hürriyetiyle, düşünce hürriyetiyle, teşebbüs hürriyetiyle birlikte algılayan bir toplumsal zihin yapısına kavuşmuş bulunuyoruz.”

ATATÜRK’ÜN VİZYONU
Cumhuriyet ilkesinin diğer bir konu olduğunu dile getiren Çelik, etraftaki pek çok ülkede insanlar sandığa gidemezken, Türkiye’nin çok uzun zamandır sağlıklı seçimler yapabilen bir ülke olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin demokrasisini her seçimden her seçime olgunlaştıran bir ülke olduğunu ifade eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye cumhuriyet kavramının mantıki ve siyasal uzantısını demokrasi olarak tanımlamış bir ülkedir. Dolayısıyla bugün biz bu müzeleri açtığımız zaman Atatürk’ün vizyonunun, bizim 2023’e yürümemizde bize ne şekilde yol göstereceği konusunda yeni tefekkürlere, yeni bakış açılarına ihtiyaç duymaktayız. İşte biz buraları, genç arkadaşlarımız ziyaret ederken sadece Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı bir yeri ve sadece bir takım eşyalarını görmekle sınırlı olsun istemiyoruz. Cumhuriyet, demokrasimiz ve ülkemizin geleceği üzerine daha çok kafa yorsunlar, geçmişten bugüne kat ettiğimiz mesafeyi daha iyi özümsesin ve geleceğe olan yürüyüşümüzde kendilerine yeni vizyonlar üretebilsin diye bütün bu çalışmaları yapıyoruz. Kültür bir milletin hikayesidir. Kültür bir milletin sorun çözme kapasitesidir.”

“ÖZEL BİR HASSASİYETİMİZ VAR”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün mücadelesinde başlangıç noktası Erzurum ise, bunun tamamlandığı yerin de İzmir olduğunu kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi coğrafyamıza bakarken, kendi tarihimizi öğrenirken, özellikle kurtuluş mücadelemize bakarken, Erzurum’dan İzmir’e uzanan tarihi miras konusunda özel bir hassasiyetimizin olduğunu belirtmek isterim. Biz, Selanik’teki Atatürk evinden İzmir’deki Atatürk müzesine kadar Bakanlığımıza bağlı diğer Atatürk evleri ve müzelerine kadar yapılandırırken, ziyarete açarken başka bir bakış açısı geliştirmeye çalışıyoruz.”

İZMİR İÇİN ÖZEL TANITIM STRATEJİSİ
Çelik, İzmir için özel tanıtım stratejisi de izlediklerini belirterek “Hem İzmir’in sahip olduğu bu çoğulculuğun hem bu toplumsal barışın, İzmir’in cumhuriyet tarihindeki yerinin ve bugün dünyalı bir şehir olarak tanıtılması bakımından özel bir önem atfediyoruz” dedi. Çelik, konuşmasının ardından müzenin açılışını yaparak protokolle birlikte müzeyi gezdi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER