Yazdığı son kitabı Nasıl bir Türkiye’nin imza gününde konuşan Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin, ilk adımı Ermenistan’ın atması gerektiğini söyledi. Paralel yapı soruşturmasında tutuklu bulunan 75 isim hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin soruşturma dosyalarını görmeden verdiği tahliye kararını da değerlendiren Başbuğ, “Dün bir davadan haklarında soruşturma açılan, Silivri Cezaevinde yatan kişiler için gece yarısı cumartesi günü bir mahkeme paldır küldür tahliye kararı verdi” dedi.
20. İzmir Kitap Fuarı’nda “Nasıl bir Türkiye” isimli kitabının imza gününde hayranlarıyla bir araya gelen Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. İzmir’in ve İzmir insanının çok güzel olduğunu söyleyen Başbuğ, ülke genelinde büyük çelişkiler gördüğünü anlattı.
"ASKERİ BİR GEREKLİLİK"
24 Nisan’ın zorunlu göçün 100. yılı olduğuna vurgu yapan Başbuğ, “Bu zorunlu göç, askeri bir gereklilikti. Ancak bu göç esnasında Osmanlı’nın Ermeni vatandaşlarından da hayatını kaybedenler oldu. Bu sözde soykırım, zorunlu göç esnasında hayatını kaybeden Osmanlı’nın Ermeni vatandaşlarının acılarını paylaşan, onlara saygı gösterenler var ama öbür tarafta aynı dönemde, özellikle 1912 ve 1922 yılları arasında Osmanlı vatandaşı olan Müslüman-Türk topluluktan 1,5 milyon kişi hayatını kaybetti” dedi.
Toplumun bir kısmının zorunlu göçte hayatını kaybeden Ermenilere saygı gösterdiğini ancak aynı dönemde hayatını kaybeden 1,5 milyon Türk’ün adını anmadığını söyleyen İlker Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumun bir kısmı zorunlu göçte hayatını kaybedenlerin anısına saygı gösteriyor ama aynı toplum, bu süreçte hayatını kaybeden Müslüman-Türk topluluğun bırakın anısına saygı göstermeyi ondan bahsetmekten bile kaçınıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Hatta bazıları bu süreçte hayatını kaybeden Türklerden bahsettiğiniz zaman milliyetçi davranış olarak ve insanlık karşıtı bir hareket olarak görüyor. Bu ne yaman çelişkidir." Ortada bir ortak acı olduğunu anlatan Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti: "İki tarafın acısına sahip olunması lazım. Bir toplum tarihine ve geçmişine sahip olmazsa ben o toplumun geleceğinin pek iyi olamayacağını düşünüyorum. Her sıkıntıya düştüğümüzde karşımıza Mustafa kemal Atatürk çıkıyor. ‘Dünyanın bize hürmet göstermesini istiyorsak, evvela bizim kendi benliğimize ve milliyetimize bu hürmeti hissen, fikren ve fiilen bütün gerekleriyle gösterelim’ diyor Atatürk. Bence Türkiye’de kendini aydın sayan sözde aydınlar bunu hatırlasınlar.”
“ERMENİSTAN’IN DEVLET POLİTİKASI KABUL EDİLEMEZ”
Ermenistan’ın devlet politikasının kabul edilemez olduğunu anlatan Başbuğ, “Bağımsızlık bildirgesine sözde soykırımın tanınması için tüm mücadelesini ortaya koyacağını ekleyen bir Ermenistan devleti var. Anayasasını da referans vermiş, bunu bir devlet politikası olarak kabul etmiş. Siz kalkıp bu devletle görüşerek neyi çözeceğinizi düşünüyorsunuz? Onun için bu konu da bir adım atılacaksa ilk önce Ermenistan devletinin atması lazım” ifadelerini kullandı.
“OBAMA’NIN AÇIKLAMASI ÇOK AĞIR”
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın sözde Ermeni soykırımının yıldönümünde yaptığı açıklamaya da değinen Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti: “Obama’nın açıklamasında ‘soykırım’ kelimesi yok ama açıklamanın bütününe bakarsanız çok ağır bir açıklama. Bir tarafta Başkan Obama, ‘bu süreçte 1,5 milyon Ermeni hayatını kaybetti’ diyor ama diğer tarafta zorunlu göçten önce yapılan Osmanlı Nüfus İdaresi sayımına göre; Osmanlı Devleti’nde yaşayan Ermenilerin sayısı 1 milyon 300 bin. Buna kimse cevap vermeyecek mi? Ve o nüfus sayımı yapılırken de nüfus idaresinin başında bir Amerikalı vardı.”
“PALDIR KÜLDÜR TAHLİYE KARARI VERİLDİ”
Paralel yapı soruşturmasında tutuklu bulunan 75 isim hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin soruşturma dosyalarını görmeden verdiği tahliye kararını değerlendiren Başbuğ, “Dün bir davadan haklarında soruşturma açılan, Silivri’de cezaevinde yatan kişiler için gece yarısı cumartesi günü bir mahkeme paldır küldür tahliye kararı veriyor. Arkasından bakıyorsunuz başka bir mahkeme olaya müdahale ediyor ‘bunlar yetkisizdir, tahliye kararını iptal ettik’ diyor. Bu ne çelişkidir. Türkiye’de hukuk katlediliyor. Hukukun olmadığı yerde diğer konuları konuşmaya gerek bile yok. Tamamen bir çelişkiler içinde yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
ÇANAKKALE TÖRENLERİ
Çanakkale Savaşları’nın kara harekatı kutlamalarının çok görkemli geçtiğini söyleyen Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun törenlere davet edilmemesini yadırgadığını açıkladı. Başbuğ, “Törenlere ‘devlet töreni’ deniyor, yabancı devlet başkanları çağrılıyor ama sizin kendi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Protokolü’nün en önünde yer alan ana muhalefet partisi genel başkanını bu törene çağırmıyorsunuz. Ben bu çelişkiyi de anlamakta zorlanıyorum” dedi.
(İHA)