Genel

"Bu kömürü çıkartmaya devam edeceğiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz Zonguldak’ta TTK’da bir varı paylaşmıyoruz. Burada bir zarar söz konusudur. Olsun, yerli kömürümüzdür. Biz bu kömürü çıkartmaya devam edeceğiz" dedi.Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Zonguldak’a gelen

"Bu kömürü çıkartmaya devam edeceğiz"
26-05-2015 17:33

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz Zonguldak’ta TTK’da bir varı paylaşmıyoruz. Burada bir zarar söz konusudur. Olsun, yerli kömürümüzdür. Biz bu kömürü çıkartmaya devam edeceğiz" dedi.
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Zonguldak’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret etti. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Bakan Yıldız’dan TTK’ya işçi alınması isteğinde bulundu.
GMİS Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Bizler Zonguldak halkı olarak ve işçi arkadaşlarımız olarak TTK’da 14 bin norm kadromuz varken şu anda 9 bin kişi ile çalışıyoruz. 5 bin işçi eksiği ile çalışıyoruz. Biz bu işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili bu konuda bizlere yardımcı olmanızı istiyoruz. Bu 5 bin işçi derken hepsi bir anda olmaz. Sizlere 3 bin 200 talebimiz vardı daha öncesinden. Bunu bir an öce gündeme getirip bize yardımcı olmanızı istiyoruz” dedi.

“ZONGULDAKLI HEMŞEHRİLERİMİZİN EN ÖNEMLİ YAPI TAŞI TTK’DAKİ İŞÇİLERİMİZDİR”
Dokusu ve yapısı sağlam Zonguldaklı hemşehrilerinin en önemli yapı taşının TTK’daki işçiler olduğunu ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Zonguldak ekonomisinin de temel yapısı TTK’dır. Babadan, dededen, yıllar yılı çalışmış bir yapıdır. Tabi bizim hiç temenni etmediğimiz istemediğimiz; Zonguldak’ta da yaşanan, Soma ve Ermenek’te de devam eden kazalarımız bizi derinden yaralamıştır. Her birimiz bunu istemiyor olmamıza rağmen şu veya bu gerekçe ile yaşadık. İşçi kardeşlerimizin lehine bazı düzenlemelerde bulunduk. Bunları sizler biliyorsunuz. Emeklilik yaşının 55’ten 50’ye indirilmesi özellikle bu önemliydi ve asgari ücretin en az iki katına çıkartılmış olması, süreyle alakalı, hafta sonu tatiliyle alakalı sürenin bir günden iki güne çıkartılması bir yıl içerisinde kullanılan izinlerin dört gün daha arttırılmış olması ve işçilerimiz lehine ölümcül kazalarda işveren taksiratının bulunması halinde iki yıl kamu ihalelerinden men ediliyor olması gibi daha bir çok yaptırımları TBMM’de milletvekili arkadaşlarımızla beraber düzenlemesini yaptık. İş sağlığı ve işçi güvenliği ile alakalı düzenlemeler hem Çalışma Bakanlığı hem de Enerji Bakanlığımızın beraberce gerçekleştirdiği bir süre içerisinde oldu. Burada sormamız gereken bir konu var. Zonguldak’ın dinamiklerini, taleplerini çok iyi biliyoruz. Geçtiğimiz hafta içerisinde Başbakanımıza refakatle Zonguldak’taydık” diye konuştu.

“İŞÇİ ALIMI İÇİN ÖNCE REHABİLİTASYON YAPILMASI GEREKİYOR”
Norm kadro içerisinde yeni bir işçi alımını sağlamak için önce rehabilitasyonların ve buradaki iyileştirmelerin yapılması gerektiğini hatırlatan Bakan Yıldız, “Biz burada 252 dolara mal ediyoruz. Şu anda kömürün tonunu 81 dolara satıyoruz. Biz Zonguldak’ta TTK’da bir varı paylaşmıyoruz. İşçi kardeşlerimizle, kamuyla, özel sektörle biz yoku paylaşıyoruz. Burada bir zarar söz konusudur. Olsun, yerli kömürümüzdür. Biz bu kömürü çıkartmaya devam edeceğiz. Jeolojik olarak 1.3 milyar ton taş kömürü rezervimiz var. Görünür 500 milyon tonun üzerinde. Yani yarım milyar tonun üzerinde bizim burada görünür kömürümüz var. Bizim bunu hem Zonguldak ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine kazandırmamız lazım gelir. Ancak rehabilitasyonları yapmadığımız takdirde 4 yıl önce 450 milyon TL civarında kalan zararımız bu gün 580 milyon TL’ye çıktı. Yarın 700 milyon TL’ye çıkar. Yani zeminini temelini daha sağlam bir şekilde kurmamız lazım ki bundan sonra işçi kardeşlerimiz burada çok sağlam çalışabiliyor olsun. Birim başına düşen maliyetin daha aşağılara düşmesi zararı engellemiyor. Bizim burada şu anda 1.3 milyon ton civarında geçen yıl üretimimiz oldu. Bu TTK tarihi içerisinde Zonguldak için de ülke ekonomisi içinde düşük bir rakamdır. Yalnızca bu rakamın yükseltilmesi, yalnızca üretimi fazla hale getirmek bakın Soma’da haklı haksız bir kısım eleştirilere sebep oldu. Yani üretimi arttırmak kötü bir şey değil. Hangi şartla? İş sağlığı ve iş güvenliği ile alakalı önlemlerin alınması şartıyla” şeklinde konuştu.

“YAPTIĞIMIZ DÜZENLEME İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE ALAKALI ÇOK ÖNEMLİ BİR DÜZENLEMEDİR”
Bugün Zonguldak’ta 45’e yakın redevansçı olduğunu hatırlatan Bakan Taner Yıldız, “Onlarla alakalı bir düzenleme yaptık. 2 gün önce Resmi Gazete’de yayınlandı. 4 bin 200 işçinin yine Zonguldak ekonomisine kazandırılması, ister TTK bünyesinde olsun. İster redevansçı bünyesinde olsun. İnşallah önü açılmış oldu. Bunu biz TTK aleyhine ama işverenler lehine, kaybedilen mali hakların geri alınması adına düzenlemiş olduk. Maliyeti artan bir redevansçının maliyetlerini kuruma yansıtması demektir. Ve bunun TTK’ya bir maliyeti olacak, olsun ama işçi kardeşlerimiz işinden olmasın. Temel mantık buydu. Yaptığımız kanuni düzenleme ile herhangi bir kamu kurumu yaptığı yer altı işletmeciliği ile alakalı, maden işletmeciliği ile alakalı redevansçısına devredebiliyor. Ama redevansçısı ikinci bir redevansçıya özel sektör özel sektöre devredemiyor. Bu yaptığımız düzenleme aslında iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı çok önemli bir düzenlemedir. Bu işçi kardeşlerimiz lehine yapılan bir düzenlemedir. Gruplu işçilikle alakalı kurumla görüşeceğim. Bunun net bir ifadesini kamuoyu ile paylaşmış olmayayım. Ama onun getirilerini, götürülerini, işçi kardeşlerimize ne artısı ne eksisi olacak bunların her birisini kurumumuzla TTK ile görüşeceğim. Asgari ücretle alakalı alınan mahkeme kararı, kurumlar için bağlayıcıdır. Maliye Bakanlığımızın bu hususta görüşü var. Yani siz minimum ve sosyal haklarla beraber 2 bin 420 TL ödediğiniz işçinize en az ücretin 2 bin 420 TL olduğu bir kurumda zaten bu şartı sağlıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER