Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, olimpiyatlar büyük önem verdiklerini belirterek, 2016 Rio Olimpiyatları’na hazırlandıklarını ve 2020 ile 2024 Olimpiyatları için de hazırlıklara başladıklarını söyledi.
Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, olimpiyatlara verdikleri önemi anlatarak, "2016 Rio Olimpiyatları birinci hedefimiz, ama biz şimdiden 2020 ve 2024 için bir program hazırlamaya başladık. Şu anda 21 ilde 17 branşta toplam 857 sporcumuz TOHM’larda hazırlıklarını sürdürüyorlar. Yakın zamanda resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğimiz de devreye girmiş oldu. Aynı zamanda 4 bin sporcuya maddi anlamda destek verilmesiyle ilgili yasayı da meclisten geçirmiştik. Bunun da yönetmeliği yayınlandı. Federasyonlarımızla, spor kurullarımızla yapacağımız inceleme, özellikle de yetenek taramalarından elde edeceğimiz verilerle beraber, kulüplerimiz ve antrenörlerimizle şimdiden 2020 ve 2024 için çalışmalara başlıyoruz. 2016 için zaten şu anda kota müsabakaları başlamış vaziyette. Burada elde ettiğimiz başarılarımız var. Yavaş yavaş kotalarımızı alıyoruz. Yazın Bakü’de 1. Avrupa Oyunları olacak. Kardeş ülkemiz Azerbaycan’da yapılacak. Gençlerimiz ve sporcularımız orada müsabakalarına çıkacaklar, ayrıca bu yıl içerisinde devam edecek çalışmalar da var. Burada önemli olan şey şu; 2016’ya bir seneden fazla bir zaman var. Alınan belli bir yol, bundan sonra da alınacak bir yol var. Çalışmalar devam edecek, biz en iyi şekilde hazırlanıyoruz. Planımız, programımız hazır. Aynı zamanda arkadaşlarım bana ilk brifingi de verdiler" dedi.
“AMATÖR BRANŞLARDAKİ VERGİ ORANLARINI DÜŞÜRECEĞİZ”
Amatör branşlardaki vergilerin dürüleceği bilgisini veren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Olimpiyatlara hazırlık içerisinde en önemli rolü üstlenen ruh amatör ruhtur. Amatör sporcularımızın, amatör kulüplerimizin başlangıç noktası olarak gördüğümüz bu yapı içerisinden çıkmıştır, spordaki başarıyı getirecek olan. Dolayısıyla oturduk, çalıştık, konuştuk. Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’le bir görüşmemiz oldu. Amatör branşlardaki vergi oranlarını yeniden gözden geçirip, düşürmek. Kesilen vergi oranları ile ilgili bir çalışma yapacağız. Buradan Sayın Maliye Bakanımıza spor camiası adına teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten çok olumlu yaklaştılar bu konuya. Aynı zamanda kulüplerimizle arkadaşlarımız temasa geçti. Sadece dört büyük kulübümüz değil, amatör dalları olan tüm spor kulüplerimizle temas edildi. Bunların içinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de var, İstanbul Belediyesi de var, Ankara Büyükşehir Belediyesi de var. Olimpiyat ruhu içerisinde ve olimpiyatlara sporcu yetiştirme kabiliyeti noktasında hareket edenlere destek olacağız" şeklinde konuştu.
"AMATÖR BRANŞLARDA DESTEK VEREN KULÜPLERE YENİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDESİNİZ"
Bakan Kılıç, kulüplere amatör branşlar konusunda da destek vereceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Amatör branşlarda hizmet eden her kulübe yani 4 büyükler de dahil olmak üzere amatör branşlarda destek veren kulüplere yeni bir çalışma içerisindesiniz. Bunu ilk kez duyuyoruz. Çoğu büyük kulüp amatör branşını kapatma arifesine gelmişti. Bir takım sıkıntılar oldu, bunlar konuşuluyordu. Burada desteklenecek olan branş futbol değil. Çünkü futbol zaten bu kulüplerimiz tarafından kendi mecrasında yürüyen, ciddi gelirleri olan bir spor dalımız. Ama bununla birlikte spor kulüplerimizin hayatta tuttuğu ve hayata geçirmiş oldukları amatör branşlar var, olimpik branşları var. Güreş olsun, kürek olsun ki biliyorsunuz kürek milli takımımız geçen yaz, tarihinde ilk defa önemli bir başarı elde etti. Bu iki kulübümüzün sporcularından oluşan bir takımdı. Türk bayrağının altında, milli bayrağımızın ve formamızın altında beraber bu madalyaların peşinden koştuklarını tabii çok ciddi anlamda öne çıkarmış durumdalar, tabii onlara teşekkür ediyorum. Diğer branşlar; güreş olsun, boks olsun, halterde teniste ve badmintonda çok farklı destekleri olan kulüplerimiz var. Voleybol, basketbol, hentbol bu anlamdaki çalışmalar olsun farklı bir destek içerisine girdik. Bu anlamda bizden destek talepleri olan kulüplerimiz var."
"OLİMPİYAT HAZIRLIK MERKEZİ EN BÜYÜK HEDEFLERİMİZDEN"
Bakan Çağatay Kılıç, olimpiyat hazırlık merkezinin en büyük hedeflerinden bir tanesi olduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde hayata geçirebileceğimiz olimpiyat hazırlık merkezi en büyük hedeflerimizden. Şahsen benim en büyük rüyamdan bir tanesi bu. Olimpiyat hazırlık merkezi şu anlamda olacak; kulüplerde, federasyonlarda, sporunu yapıp kendini yetiştirmek, hazırlamak isteyen sporcularımız, rutin olarak, dönemsel olarak bu merkezlerde belli dönemlerde buralara gelecek. Üniversitelerle yaptığımız işbirliği ile spor camiasından aldığımız destekle gerekirse uluslararası destek alarak beslenme, psikoloji, farklı fiziki anlamdaki yapılarının gelişmesi için kullanılacak. Çünkü mesela kas gelişmesi malum sporcularımızın belli branşlarda vücutlarının belli kaslarının daha fazla geliştirmeleri belli ölçülerdeki antrenmanları daha fazla yapmaları gerekiyor. Bunların bilimsel anlamda incelendiği, sporculara anlatıldığı, örneklendiği, bilimden en üst seviyede yararlanıldığı, projeksiyonların yapıldığı, 2 tane böyle güzel merkezi yapmak için arkadaşlarımız çalışmalara başladılar. İki tane düşünüyoruz, bunu pilot anlamında söylemiyorum. Çünkü dünyada zaten tüm ülkelerde bir ya da iki tane vardır. Amerika Birleşik Devletleri çok büyük nüfusa sahip olduğu için biraz daha fazla ama genelde bir veya iki tane var. Çünkü bu spesifik olarak tamamen konsantre bir şekilde olimpiyatlara yönelik hazırlıktır. Burada bilimsel çalışmalar da yapılacak, o yüzden üniversite diyorum doping ile beslenmeyle veya psikolojik destele alakalı olsun, rakiplerinin analiz edilmesi, kendi çalışmalarının bilimsel anlamda analiz edilmesi, neleri yapmaları gerektiği noktasında destek. Burada antrenörlere de özel bir anlamda destek gerekiyor. Bunu da yapacağız, çünkü en önemli ihtiyaçlarımızdan birisi de antrenör ihtiyacı" şeklinde konuştu.
"FEDERASYONLARA VERDİĞİMİZ DESTEK 250 MİLYON TL ÜZERİNDE"
Kılıç, federasyonlara büyük destekler verdiklerini vurgulayarak, "Federasyonlara verdiğimiz destek 250 milyon TL üzerinde. Yani bu devletin federasyonlara verdiği maddi kaynak çok ciddi bir maddi kaynak. Ben yurtdışı tecrübesi olan ve yaşadığım dönem içerisinde de spor yapmış bir kişiyim. O ülkelerde verilen maddi kaynağın karşılığının nasıl takip edildiğini çok iyi biliyorum. Yani bu noktada gerçekten çok yoğun bir çalışma var. Sadece olimpik branşlar için verdiğimiz bir bütçe var, ama onun haricinde ek bir 50 milyon TL’lik bütçe daha var. O kenarda duruyor şu anda. Bu bütçe, yıl içerisinde yapılacak olan müsabakalar ve sporcularımızın desteklenmesi konusunda gereklilik doğrultusunda federasyonlara aktarılacak bir bütçedir. Yaptığımız çalışmalar içerisinde sadece statların maliyeti 3,2 milyar TL. Bunlar sadece stadyumlar. 12 tane de buz pateni pisti yapıyoruz. Bunların bir kısmı bitti, bir kısmı da devam ediyor. İşte bu tesisleşme çalışmaları belli bir noktadan sonra duracak. Yani ihtiyaç karşılandıktan sonra tabii yapmamak gerekir çünkü ondan sonrası israfa girer ama dediğiniz gibi içini doldurmak işte bu anlamda bu 5 milyonun üzerinde olan lisanslı sporcularımız, bu salonları dolduracak, tabii bunlar içerisinde yapılacak yetenek taramaları neticesinde özel yeteneğe sahip olanlar özel eğitimlere alınacaklar. Tabii önemli olan tesisi yapmak değil, tesisi yapmak bu işin birinci adımı, başlangıcı. En önemli konu, antrenmanı yapabilmek sporcuyu yakalayabilmektir. Binayı yaptık ama bu yeterli olmaz" ifadelerini kullandı.
“GENÇLERİMİZ, GENÇLİK MERKEZİNDE ÖĞRENDİKLERİ BECERİLERLE ULUSLARARASI YARIŞMAYA KATILIYORLAR"
Gençlik merkezleri hakkında da bilgiler veren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Şu anda faal durumda 198 tane gençlik merkezimiz var. Bu sayıyı inşallah bu yıl 230’a çıkaracağız. Devam eden inşaatlarla önümüzdeki yıl inşallah 300’ün üstüne çıkacağız. Bu merkezlerimize şu anda 1 milyonun üzerinde gencimiz kayıt yaptırmış durumda. 2002’de buraya üye olan kişi sayısı 11 bin 610’du. Buraya gelen genç kardeşlerimiz, hiçbir ücret ödemeden Osmanlıca, İngilizce, Fransızca Arapça gibi dilleri öğreniyor. Ebru ve hat sanatını geliştiriyorlar. Ayrıca müzik anlamında piyano, keman, ney gibi enstrümanları öğrenme şansları oluyor. Samsun’da iki gün önce Hayrat Vakfı ile beraber yaptığımız çalışmada Osmanlıca öğrenim sertifikalarını alan gençlerimizle bir araya geldik. Şu anda Osmanlıca kurslarına 300 bin civarında gencimiz geliyor. Şunun da altını çizmek istiyorum bu dersler tamamen gönüllük esasına göre düzenleniyor. Gençlerimiz gelir talep ederler biz de seve seve yardımcı oluruz. Eskişehir’deki bir gençlik merkezimizde 4 genç kardeşimize rastladım. Maket uçak yapıyorlardı. Ahşaptan maket uçak yapmayı gençlik merkezimizde öğrenmişler. Orada öğrendikleri beceriyle de şimdi uluslararası yarışmaya katılıyorlar. Bütün genç kardeşlerimizin bu merkezlerden faydalanması için ciddi anlamda çaba sarf ediyoruz" dedi.
“STADYUM VE SPOR SALONLARINDA ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETECEĞİZ”
Stadyumların kendi enerjisini çevreci bir şekilde üreteceğini kaydeden Bakan Kılıç, "Yaptığımız 29 tane stadımız var. Bizim Türkiye’deki en büyük aşmamız gereken konulardan birisi enerjide dışa bağlılığımız. Stadyumlar ve spor tesisleri yoğun elektrik kullanılan yerlerdir. Bizim statların ve salonlarımızın üzerindeki alanları güneş panelleriyle donatarak güneş enerjisi elde edip bunun mahsuplaşmasını elektrik şirketleriyle yapacağız. Hem enerji üretimine destek olacak hem de bizim stat ve salonlarımızdaki enerji maliyetlerimizi ciddi manada düşürecek. Aynı zamanda çevreci bir yaklaşımla uluslararası anlamda da ülkemiz adına da ciddi bir prestij kazandıracak" açıklamasında bulundu.
"ELEKTRONİK BİLET SATIŞLARI 1 MİLYONUN ÜZERİNDE"
E-bilet satışları hakkında bilgiler veren Akif Çağatay Kılıç, "Bana en son ulaşan rakamlarda elektronik bilet satışlarının 1 milyonun üzerinde olduğu bilgisi var. Burada çeşitli kulüplerimiz de başta gidiyor. Özellikle statlardaki seyirci sayısına baktığımız zaman ciddi anlamda yükseldi. Derbi maçlarında statlarımız ciddi anlamda doluyor. Ben, kulübünü, gönül verdiği renkleri destekleme için stada giden gerçek taraftarları tenzih ediyorum ama oraya art niyetle gidenler vardı. Hala bir takım şeyler yapmak için gidenler oluyor. Bunların tespiti için elektronik bilet uygulamasına geçtik. Sadece bunun engeli için yapıldı başka bir şey için değil. Bunun geri dönüşünü de almaya başladık. 6222 sayılı sporda şiddeti engelleme yasasıyla da adalet tarafına büyük iş düşüyor. Emniyet, kurulan kamera sistemleri sayesinde olumsuzlukları tespit ediyor. Adalete teslim edildiğinde, hakimlerimizin kanunda kendilerine verilen yetkiyi kullanarak gerekli cezayı vermeleri gerekir. Burada artış başladı. Çok yoğun bir şekilde kullanılmıyordu ama en son Adalet Bakanımız ile yaptığımız görüşmede bu anlamda savcılarımıza ve hukuk çalışanlarımıza bir eğitim verildi. Şu örneği vermem gerekirse; herkesin bildiği bir derbi maçında olumsuz bir tepkiyi dile getiren vatandaş kamera tarafından tespit edildi, biletten nerede olduğu bulundu ve müsabakalardan 1 yıl men cezası aldı" dedi.
"FENERBAHÇE KAFİLESİNİN YAŞADIĞI BU ADİCE SALDIRI, HEPİMİZ TARAFINDAN CİDDİ ANLAMDA ŞİDDETLE KINANDI"
Fenerbahçe kafilesine yapılan silahlı saldırı hakkında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Fenerbahçe kafilesinin yaşadığı bu adice saldırı, hepimiz tarafından ciddi anlamda şiddetle kınandı. Yeniden bu vesileyle Fenerbahçe’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Olaydan sonra çok ciddi bir birliktelik, beraberlik vurgusuyla olaya karşı ciddi bir duruş sergilendi. Kulüplerin ortak kararıyla lige bir hafta ara verildi ve bu bir mesaj oldu. Spor diyoruz; kardeşlik, birlik ve beraberlik. Bunun başka bir açıklaması olmamalı, olamaz da. Spor kulüpleri bu ruhla ve bu yapıyla hareket etmek durumunda; tabii ki rekabet olacak ve sahada bu rekabetin getirdiği yoğun çabalar olacak. Kaptanlarımızın Cumhurbaşkanlarımızla bir araya geldiği toplantıda da bu dile getirildi. Onların hepsi sahada birbirlerine karşı rakip ama aynı zamanda dost ve kardeş olduklarını da dile getirme noktasında ortaklar. Herkesin de bazı olaylardan sonra daha dikkatli olduklarını görüyoruz. Oradaki saldırıyı yapanların da herhangi bir kulüple bağdaştırılması mümkün değil. Bunun sporla alakası yok. Cama ateş edilmesiyle insanın canına kastedilmesi var. Spor veya başka bir şeyle açıklanması hiçbir şekilde mümkün değil. O gün ilk açıklamayı da Trabzonspor Kulübü yaptı. Bunun renk farklılığıyla alakası yok. Bunu yapan bir cani. O kişi kimse bulunacak zaten. Olayı o şekilde değerlendirip o defteri kapatmamız gerekiyor. Biz elbette önlemlerimizi alıyoruz. Statların içerisinde de daha önce konuştuğumuz konu buydu. Bazı konularla ilgili yeterince önlem alınamıyorsa, emniyet gücümüzün de temsilini attırabiliriz, o noktada bir sıkıntı yok" yorumunda bulundu.
(İHA)