Ekonomi

PTT, Türkiye Kart ile farklı şehirlerde aynı ulaşım kartının kullanımını sağlayacak

PTT AŞ Genel Müdürü Gülten, Türkiye Kart'ın, farklı şehirlerde kullanılan toplu ulaşım kartlarının tek ulaşım kartı haline dönüşmesini sağlayacağını belirterek, "İstanbul'da alınmış kartla Konya'daki toplu ulaşım araçlarına binebileceksiniz." dedi.

PTT, Türkiye Kart ile farklı şehirlerde aynı ulaşım kartının kullanımını sağlayacak
10-10-2021 16:01

Ä°STANBUL (AA) - PTT AÅž Genel Müdürü Hakan Gülten, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen 12. UlaÅŸtırma ve HaberleÅŸme Åžurası'ndaki PTT standında, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

12. UlaÅŸtırma ve HaberleÅŸme Åžurası'nın Türkiye'nin ulaÅŸtırma ve haberleÅŸme alanındaki en büyük organizasyonu olduÄŸunu, burada yapılan tüm konuÅŸmaların ulaÅŸtırmaya yön vereceÄŸini belirten Gülten, Türkiye Kart uygulamasına iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:

"Türkiye Kart uygulamamız da bir önceki ÅŸuralarda çokça tartışılmış ve kararları alınmış bir uygulamamız. Türkiye Kart, farklı ÅŸehirlerin kendi içerisinde kullandığı toplu ulaşım kartlarının tek bir ulaşım kartı haline dönüÅŸmesini saÄŸlayacak. ÖrneÄŸin, Ä°stanbul'da almış olduÄŸunuz bir kartla Konya'daki toplu ulaşım araçlarına binebileceksiniz eÄŸer Türkiye Kart özellikleri varsa... Türkiye'deki tüm belediyelerimize toplu ulaşım kartlarının Türkiye Kart özelliÄŸi kazanmasını teÅŸvik amacıyla Bakanlığımız bu özelliÄŸi duyurdu. Tüm belediyelere 'toplu ulaşım sistemlerini Türkiye Kart'ın tarif ettiÄŸi ÅŸema ve teknoloji ile revize edin, bütün kartlar birbirleriyle geçsin' diye davet yazısını gönderdi. Bu anlamda destek bekliyoruz. Birçok belediye ile de anlaÅŸmamızı yaptık ve teknik entegrasyonumuzu tamamlamış durumdayız. Konya'da bu iÅŸlemlere baÅŸladık. UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığımızın yapmış olduÄŸu tüm toplu ulaşım kanallarında Türkiye Kart uygulamasının geçmesini istiyoruz. Türkiye Kart, kart yığınına ve milyonlarca lira masrafın önüne geçecek. Dünyada örnek bir teknoloji."

"Çevreci adımlarımızı atmaya devam ediyoruz"

Hakan Gülten, PTT'nin 181 yıllık bir kuruluÅŸ olduÄŸunu hatırlatarak, "Bu sürede dünyanın yaÅŸamış olduÄŸu tüm zorluklara adapte olarak hayatta kalmayı baÅŸarmış bir kurumuz. Åžu anda da çevreci uygulamalara ihtiyaç var. Çevreyi bir kenara bırakırsanız o size kendini hatırlatıyor. Biz de bu nedenle çevreci adımlarımızı atmaya baÅŸladık. Yüzde 100 geri dönüÅŸtürülebilir ambalajlar kullanabiliyoruz. Üzerindeki boyalar da suda çözünebilir. Elektrikli araç kullanımına ve yenilenebilir enerji kullanan araçları kullanmaya dikkat ediyoruz. Bunları yaygınlaÅŸtırmak için de elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

45 bin çalışanı ve 5 bin ÅŸubeleri olduÄŸunu bildiren Gülten, "Türkiye genelinde yapmış olduÄŸumuz tüm uygulamaların hayata etkisinin benzer sektördeki firmaların da katılımıyla büyük olacağına inanıyoruz. Scooter uygulamamız var, ÅŸu an Kadıköy ve Üsküdar bölgesinde kullanılıyor. Yerli üretim elektrikli araçlar kullanıyoruz. Bunların hangi fiziksel ÅŸartlarda kullanımının daha uygun olduÄŸunu araÅŸtırıyoruz, ÅŸu an pilot bölgelerimizle baÅŸladık. YokuÅŸ bölgelerde mi, dar sokaklarda mı, geniÅŸ alanlarda mı kullanacağımızın kararını verdikten sonra Türkiye genelinde yaygınlaÅŸtıracağız. Dünyadaki posta ve kargo teknolojileri nereye gidiyorsa biz de bunu takip etmeye çalışıyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Gülten, TBMM'de kabul edilen Paris Ä°klim AnlaÅŸması'na iliÅŸkin, "CumhurbaÅŸkanımız çevre konusundaki vizyonunu ortaya koydu. Paris Ä°klim AnlaÅŸması'nı bir an önce hayata geçirmemiz gerektiÄŸini ifade ettiler. Kamu odaklı kurumlar olarak bizler de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu anlaÅŸma, içeriÄŸi itibarıyla tek başına çevreci yaklaşımları da içermiyor, yanında yapmamız gerekenler var. Ä°çeriÄŸi ve bilgilendirmeleri arkadaÅŸlarımız incelemeye baÅŸladı, gerekenleri yapacağız." dedi.

"FahiÅŸ fiyatlı ürünlere müdahale ediyoruz"

PttAVM.com'un Türkiye'nin ilk pazar yeri uygulaması olduÄŸunu anımsatan Gülten, ÅŸunları kaydetti:

"11 yıl önce kurulduÄŸunda henüz Türkiye'de e-ticaretle ilgili uygulamalar baÅŸlamış deÄŸildi. Ä°çeriÄŸi ÅŸu ÅŸekilde; pazar yeri olduÄŸu için bize ilgili satıcı firmalar gelip, kendi maÄŸazalarını açıp ürünlerini ve fiyatlarını kendisi belirliyor. Ancak biz buradaki fiyatları incelemeye, varsa fahiÅŸ fiyatlara müdahalelerde bulunmaya devam ediyoruz. Ä°lgili satıcı firmalara gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. GerektiÄŸinde de maÄŸazalarımızla ilgili iÅŸlemler yapıyoruz ama tabii ki maÄŸaza ailemiz çok geniÅŸ. Bunun içerisinde devlet kurumlarımız da var, özel sektör firmalarımız da var.

Fiyat dengesini saÄŸlayabilmemiz için biz kendileriyle iletiÅŸime geçiyoruz. Hemen hemen tamamı bu konuda adımlarını atıyorlar, gözden kaçan fiyatlamalar varsa düzeltiyorlar. Piyasa ÅŸartlarının üzerinde olduÄŸunu gördüÄŸümüz ürünleri de satışta daha geri aÅŸamalara çekiyoruz. PttAVM'nin tek konusu temel gıda maddeleri deÄŸil. Elektronikten oto ihtiyaçlarına, ev ihtiyaçlarından giyime kadar tüm ürünleri bulabileceÄŸiniz bir platform. Burada da maÄŸazalar hangi ürünlerini hangi fiyatlarla sunuyorsa o ÅŸekilde hayatına devam ediyor. Buradaki ürün gamı artarak devam edecek. Türkiye'deki e-ticarete inanıyoruz, ürün sayısında Çin'den sonra en üst sıralarda olduÄŸumuzu düÅŸünüyoruz. Çok çeÅŸitli ürünlerin üretildiÄŸi bir ülkemiz var. Türk ürünlerinin e-ticaretle dünya pazarlarına sunulacağına inanıyoruz. Bu konuda çeÅŸitli uygulamalarımıza devam edeceÄŸiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER