Sağlık

Prof. Dr. Enver Hasanoğlu: Aşı reddi nedeniyle salgınlarla baş başa kalabiliriz

Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, aşı reddi nedeniyle yaşanabilecek salgınlar konusunda vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Enver Hasanoğlu: Aşı reddi nedeniyle salgınlarla baş başa kalabiliriz
12-11-2019 15:57

KAYSERÄ° (AA) - Türkiye Milli Pediatri DerneÄŸi Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver HasanoÄŸlu, Türkiye'de aşı reddinin artmaya baÅŸladığını, bu nedenle salgın hastalıklarla karşılaşılabileceÄŸini belirtti.

Uluslararası Pediatri DerneÄŸinin (IPA) gelecek baÅŸkanı da seçilen HasanoÄŸlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. IPA'ya 145 ülkenin 175 dernekle üye olduÄŸunu bildiren HasanoÄŸlu, dünyada da 1 milyon 300 bin çocuk hekimi ve yaklaşık 1,5 milyar çocuk bulunduÄŸunu anlattı.

HasanoÄŸlu, IPA olarak çocukları hastalıklardan kurtarmaya çalıştıklarını vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye'de bir sorun var. Son yıllarda moda haline gelen aşı reddedilmesi. Anneler, babalar çocuklarına aşı yaptırmıyor ve bu maalesef ülkemizde yükselmeye baÅŸladı. Geçen senelerde Romanya, Ukrayna'da, bu sene New York'ta kızamık salgını oldu. Türkiye'de de aşı reddi yükselmeye baÅŸladığı için salgınlarla baÅŸ baÅŸa kalabiliriz. Bunlarla mücadele etmeye çalışıyoruz. SaÄŸlık Bakanlığının dediÄŸine göre aşı reddeden 120 bin kiÅŸi var."

Aşı reddinin önlenmesi için yoÄŸun çalışma yürüttüklerini ifade eden HasanoÄŸlu, ailelerin otizm ve kısırlığa neden olabileceÄŸi endiÅŸesiyle aşıdan korktuÄŸunu ancak bunların gerçeÄŸi yansıtmadığını belirtti.

Türkiye'nin saÄŸlık alanında önemli çalışmalara imza attığına dikkati çeken HasanoÄŸlu, "Bizde iyi beslenmeme, enfeksiyon hastalıkları vardı. Bunların kökünü kazıdık. Çocuk felci, tüberküloz, çiçek hastalığı kalktı. Onun için bizim, bütün ailelerin, vatandaÅŸların bu aşı reddine bir çare bulmamız lazım." diye konuÅŸtu.

"O çocuklara kızmayın, ne olur"

HasanoÄŸlu, Türkiye'de 4 milyon Suriyelinin yaÅŸadığını, bunun da yarısını çocukların oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

Türkiye'nin Suriyeliler için çok çaba sarf ettiÄŸini dile getiren HasanoÄŸlu, Avrupa'nın söz vermesine raÄŸmen gerekli yardımı yapmadığını belirtti.

HasanoÄŸlu, "Onlardan yarım milyon dolar almış vaziyetteyiz. O da AFAD ve Kızılay'a veriliyor. Milli Pediatri DerneÄŸi olarak 'Her Åžey Sevgiyle BaÅŸlar' projesini baÅŸlattık. O çocuklara kızmayın, ne olur. Onun annesi ölmüÅŸ, babası ölmüÅŸ, kardeÅŸi ölmüÅŸ. Ä°nÅŸallah bu son harekatla (Barış Pınarı Harekatı) huzur saÄŸlanır, onlar da ülkelerine döner." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ergün Haktanıyan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER