Genel

Prematüre bebeklerde engelsiz sağ kalım oranı arttı

Doç. Dr. Oya Demirci, prematüre bebeklerin engelsiz sağ kalım oranlarında belirgin bir artış görüldüğünü belirtti.

Prematüre bebeklerde engelsiz sağ kalım oranı arttı
24-11-2019 18:50

Ä°STANBUL (AA) - SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi Perinatoloji KliniÄŸi EÄŸitim Görevlisi Doç. Dr. Oya Demirci, AA muhabirine, gebeliÄŸin 37. haftasından önce gerçekleÅŸen ve prematüre doÄŸum olarak adlandırılan erken doÄŸumun bugün yenidoÄŸan saÄŸlığını tehdit eden en önemli sebeplerden biri olduÄŸunu ifade etti.

Vaktinden önce doÄŸan bebeklerde akciÄŸer geliÅŸimi problemi ve buna baÄŸlı solunum sıkıntısı yaÅŸanmasının yanında merkezi sinir, sindirim ve dolaşım sistemleri gibi birçok sistem ve organın yetersiz geliÅŸimine baÄŸlı rahatsızlıkların da görülebileceÄŸini anlatan Demirci, erken doÄŸum vakalarına yol açan birçok faktör olsa da bunların önemli bir kısmında altta yatan sebebin henüz tam olarak aydınlatılamadığına dikkati çekti.

Oya Demirci, önceki gebelikte erken doÄŸum yaÅŸanmasının, prematüre doÄŸuma yol açan en önemli risk faktörü olduÄŸuna iÅŸaret ederek, erken doÄŸum öyküsü olan anne adaylarına, bir sonraki gebeliklerini planlarken kadın doÄŸum uzmanına muayene olmaları, var olan tüm risk faktörlerini araÅŸtırmaları ve bu faktörlere yönelik tedbirleri gebelik öncesinde almaları uyarısında bulundu.

Demirci, tekrar gebe kalındığında ise alanında uzman bir hekim tarafından gebeliÄŸin başından itibaren takibinin yapılması ve gereklilik halinde ilaç ya da cerrahi tedavi seçeneklerinin uygulanması gerektiÄŸini aktardı.

DiÄŸer risk faktörleri arasında ise genetik yatkınlık, sigara kullanımı, anne adayının aşırı kilolu ya da zayıf olması, 35 yaÅŸ üzeri veya 19 yaÅŸ altı gebelikler, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları gibi sistemik hastalıkların sayılabileceÄŸini aktaran Demirci, bu durumlarda da gebelik öncesi risk faktörlerinin gözden geçirilmesi, önlenebilir durumlar için tedbir alınması gerektiÄŸini dile getirdi.

"Rahim ağzının bir kısmı alınan anne adayları da riskli grupta"

Oya Demirci, genital sistem enfeksiyonlarının da risk faktörü oluÅŸturduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸu bilgileri verdi:

"Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediÄŸi takdirde bebeÄŸi çevreleyen zarı (amniyotik zar) enfekte ederek yırtılmasına, dolayısıyla erken su geliÅŸine ve erken doÄŸuma neden olabilmektedir. Bu gibi enfeksiyonların gebeliÄŸin başında araÅŸtırılarak, tedavinin saÄŸlanması önem teÅŸkil etmektedir. Kadın genital sistemi hastalıklarından rahim ÅŸekil bozuklukları ya da rahim aÄŸzı hastalıkları nedeniyle rahim aÄŸzının bir kısmının alındığı anne adayları da erken doÄŸum açısından riskli gruptadır. Bu gibi durumlarda gebelik öncesi veya gebelik sırasında uygun cerrahi iÅŸlemlerin yapılması erken doÄŸum riskini en aza indirecektir. Zeynep Kamil Hastanesinde bu gibi rahim ÅŸekil bozuklukları gebelik öncesinde baÅŸarılı ÅŸekilde düzeltilerek baÅŸarılı gebelikler elde edilebilmektedir. Ayrıca rahim aÄŸzı kısalması veya yetmezliÄŸi gibi durumlarda gebelik sırasında yapılan cerrahi iÅŸlemlerle erken doÄŸumun önüne geçilebilmektedir."

Erken doÄŸan bebeklerin engelsiz saÄŸ kalım oranlarında belirgin bir artış görüldüÄŸünü de belirten Demirci, "Bunun nedenleri arasında hem kadın doÄŸum uzmanlarının hem de yenidoÄŸan hekimlerinin bu tür vakalar karşısında bilgi ve deneyimlerinin artması, yenidoÄŸan yoÄŸun bakım ünitelerinin geliÅŸmesi ve sayılarının artması sayılabilir." ifadesini kullandı.

Demirci, erken doÄŸumun bazı durumlarda kaçınılmaz olduÄŸunun altını çizerek, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) gibi gebeliÄŸe baÄŸlı bir takım hastalıkların anne ve bebeÄŸin saÄŸlığını tehdit edebileceÄŸine iÅŸaret etti.

Bu tür gebeliklerin alanında deneyimli uzmanlarca yönetildiÄŸini ve bazen erken doÄŸumun tek seçenek olabildiÄŸini aktaran Demirci, "Benzer ÅŸekilde plasenta (bebeÄŸin eÅŸi) yerleÅŸim anomalileri ve plasentanın erken ayrılması gibi ciddi kanamalara neden olabilen durumlarda da anne adayı ve bebeÄŸin saÄŸlığı için erken doÄŸum seçeneÄŸine baÅŸvurulmaktadır. Bu gibi riskli gebelikler Zeynep Kamil Hastanesi Yüksek Riskli Gebelik (perinatoloji) KliniÄŸinde baÅŸarılı bir ÅŸekilde yönetilip, doÄŸan bebekler deneyimli yenidoÄŸan uzmanlarına teslim edilmekte ve baÅŸarılı sonuçlar alınmaktadır." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Doç. Dr. Oya Demirci, anne adaylarına risk faktörlerini iyi bilmeleri, sadece gebelikte deÄŸil gebe kalmadan önce de yaÅŸam tarzlarını deÄŸiÅŸtirmeleri tavsiyesinde bulunarak, ÅŸunları kaydetti:

"Gebelik öncesinde diyetisyen eÅŸliÄŸinde fazla kilolarını vermeleri ya da tam tersi aşırı zayıf anne adaylarının beslenme alışkanlıklarını deÄŸiÅŸtirmeleri, sigara kullanan anne adaylarının gebelik öncesinde ve esnasında bu alışkanlıklarını mutlaka bırakmaları, sigara içilen ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca, gebelikte ağır egzersizlerden kaçınmaları ve stresten uzak durmaları önemlidir. Kronik hastalıklara sahip anne adaylarının gebelik öncesinde ilgili uzmanlarca gözden geçirilmesi ve bu hastalıkların kontrol altına alınmasını takiben gebelik planlanmasıyla daha saÄŸlıklı bir hamilelik süreci yaÅŸanacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER