İnsanların ihtiyaçlarının en iyi şekilde giderilmesi adına farklı alanlarında olduğu gibi kimya alanında da her geçen gün yeni gelişmeler meydana gelmeye devam ediyor. İlk olarak üretilmeye başlandığı günden itibaren farklı alanlarda kullanılmasından dolayı pek çok kişi tarafından poliüretan nedir sorusuna yanıt aranmaya devam ediyor. Pertekli de bu konuda akıllarda yer eden soruları cevaplıyor.
Polimer ailesinin içerisinde bulunan gruplardan bir tanesi poliüretan maddesidir. 1849 yılında hakkında çalışmalar yapılmaya başlanan madde için Wurtz ve Hoffman tarafından yapılan çalışmalar ile beraber izosiyanat ve hidroksil bileşiğini kapsayan bir reaksiyon ortaya çıkartıldı. Dr. Otto Bayer ise 1937 senesinde daha öncesinde ortaya çıkan b maddenin ticari amaç ile kullanılması için çalışmaları başattı. Poliüretan nedir sorusuna cevap alınmadan önce, endüstri alanında yapılan çalışmalarda ağırlıklı olarak naylon kullanılmaktaydı. Ancak poiüretanın üretilmeye başlanması ve poliüretan çeşitleri alanında da üretimlerin hız kesmeden devam etmesi ile beraber naylon kullanımı azaldı. Bunun yerine poliester esasına sahip üretan polimerler kullanılmaya başlandı. Poliüretan malzemelerin gelişimi ise İkinci dünya Savaşı ile beraber kaynakların çok daha kısıtlanması ve kauçuk tarzı maddelerin kullanılmasının azalması ile beraber ortaya çıkmıştır.
Artan talep ile beraber artık pek çok ürünün üretimi ile alakalı yapılacak incelemeler ile de görülebileceği üzere ağırlıklı olarak poliüretan çeşitleri tercih ediliyor. Maddenin böylesine fazla tercih edilen bir polimer olmasının tabi ki bazı nedenleri bulunuyor. Bunun en büyük nedenlerinden bir ise sıvı formdaki monomerlerden, daha düşük oranda enerji ihtiyacına gereksinim duyan son derece kolay bir süreç ile orta çıkartılabilmesidir. Aynı zamanda elastomerlerden sert termoset köpüklere kadar oldukça yaygın bir ürün grubu da yine içerisinde barınıyor.
Poliüretan Türleri
İnsanların poliüretan nedir konusundaki araştırmalarının bu denli artması sonucunda, en iyi neticelerin elde edilmesi için artık poliüretan çeşitlerli konusunda da ciddi anlama gelişmeler meydana gelmeye başladı. Birçok kişi yalnızca poliüretan fiyatları ve çeşitleri konusunda bilgi sahibi olmalarının yeterli olacağı düşüncesinde oluyorlar. Ancak bu aşamada en iyi sonuçların elde edilebilmesi adına mutlaka poliüretan çeşitleri ve bağlayıcılar konusunda net olarak bilgilerin alınması gerekmektedir.
Eneksiyon Döküm
Pek çok yerde RIM olarak adlandırılan eneksiyon döküm, ısı direncine ve ısı yalıtımına sahip poliüretan çeşitleri arasında yer alıyor. Bununla beraber de oldukça yüksek oranda dinamik özellikleri de içerisinde barınıyor. Bilişim, inşaat, otomotiv ve spor malzemeleri gibi farklı alanlarda kullanılıyor.
Termoplastik Döküm
Yapacağı poliüretan fiyatları konusunda uygunluğun yanı sıra aşınmalara karşı dayanıklılık da arayanlar için TPU olarak adlandırılan termoplastik döküm ideal çözüm oluyor. Darbelere ve hava şartlarına karşı dayanıklı olmasının yanı sıra kullanılacağı alana göre de renklendirilir.
Sert Poliüretan Köpük
Enerji verimliliği ve çok yönlü olarak kullanılabilmesinden dolayı poliüretan çeşitleri konusunda oldukça popülerdir. Çok yönlü kullanıma sahip olmasının yanı sıra doğru kullanımı ile enerji maliyetini ciddi anlamda düşürür.
Esnek Poliüretan Köpük
İnsanların poliüretan fiyatları ve çeşitleri konusundaki incelemeleri ile de görülebileceği üzere bu madde var olan ihtiyaçların en iyi şekilde yerine getirilmesi adına farklı biçimlerde üretilmeye devam ediyor. Esnek poliüretan köpük ise hafif yapısının yanı sıra destekleyici ve dayanıklı olması ile de biliniyor. Araçların çeşitli parçalarının yanı sıra mobilyalar, yatak takımları ve ambalaj gibi çeşitli yerlerde tercih edilir.
İlk üretildiği zamandan itibaren farklı alanlarda kullanılan poliüretanın çeşitlerine bağlı olarak poliüretan fiyatları da değişim gösterir. Gerek poliüretan çeşitleri gerekse fiyatları konusunda detaylı bilgileri almak isteyenler, https://www.pertekli.com/poliuretan/ adresini ziyaret edebilirler.
-Tanıtım haber-