Kültür Sanat

Plato Sanat’ın “Formun Gücü” sergisi açıldı

Çağdaş Türk sanatçılarının son dönem yönelimlerini araştıran “Formun Gücü” sergisi, Plato Sanat’ta dün açıldı. Soyut ve biçimsel sanat alanlarındaki güncel estetik taktikleri, teknik yöntemleri ve kavramsal yaklaşımları değerlendiren “Formun Gücü” Plato Sanat’

Plato Sanat’ın “Formun Gücü” sergisi açıldı
06-05-2016 14:18

Plato Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Plato Sanat, Küratör Marcus Graf yönetiminde yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Çağdaş Türk sanatçılarının son dönem yönelimlerini araştıran üç sergiden birincisi olan “Formun Gücü” isimli serginin açılışı Plato MYO Ayvansaray Kampusü’nde dün gerçekleşti.

Ayşegül Çinici Yazıcı’nın direktörlüğünü yaptığı Plato Sanat’ın, “Formun Gücü” sergisi; sanat dünyasının durumunu tanıtıcı bir analizle yorumlayarak, günümüz sanatının önemli alanlarını eleştirel tartışmalara sevk etmeyi amaçlıyor. Sergiye eser veren sanatçılar arasında; Haydar Akdağ, Refik Anadol, Günnur Özsoy, Seçkin Pirim, Nejat Satı, Gülay Semercioğlu, Kemal Seyhan, Kaan Sofuoğlu ve Cemal Gürsel Soyel gibi önemli isimler yer alıyor.

“FORMUN GÜCÜ SANATSAL BİR OKUL”

Formun Gücü’nün, soyutlama ve biçimciliğin güncel yollarını örneklendirmek için; resim, baskı, heykel, fotoğraf ve video gibi farklı disiplinlerden dokuz sanatçıyı bir araya getirdiğine dikkat çeken Plato Sanat Daimi Küratörü Marcus Graf, 20. yüzyılın modern avangartlarının temel hedefi olan soyut ve biçimci sanatın, batı modernizminin evrensel dili haline geldiğini açıklıyor. Kandinsky’nin temsilden uzak imgenin yaratımını gerçekleştirmesinden sonra, sanat eleştirmeni Clement Greenberg’in biçimciliği, mutlak yüceliğin sanat felsefesindeki son gerçekleşmesi olarak belirlediğini aktaran Graf, “Bu gelişme itibarıyla sanatçı, somut dünya meseleleriyle iletişim kurma, resmetme ya da gösterme çabasını bırakmıştır ve sanat da özgönderimsel, otarşik ve iç güdümlü hale gelerek gerçeklikten ve günlük yaşantı konularından geri çekilmiştir” dedi.

“Formun Gücü” sergisi soyut ve biçimsel sanat alanlarındaki güncel estetik taktikleri, teknik yöntemleri ve kavramsal yaklaşımları değerlendiriyor. Sergideki sanatçılar ise, algının sözdizimiyle ilgilenerek sanatın kendisini eleştirel olarak sorgulamasından dolayı temsilden uzak sanatın önemini açıklığa kavuşturuyorlar. “Formun Gücü” duyular için bir forum, sanata ve dünyaya yeni bir iç görü kazandırmak için net olarak bilinenin ve algılananın ötesine geçeni görmek için sanatsal bir okul anlamına geliyor  

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER