ERBİL - İDRİS OKUDUCU
Terör örgütü PKK'nın, Musul ilinin batısında yer alan Sincar ilçesinin stratejik konumu sebebiyle bölgeyi terk etmeye yanaşmadığı belirtiliyor.
Terör örgütü DEAŞ'ın 3 Ağustos 2014'te Sincar ilçesine yaptığı saldırıyı bahane eden terör örgütü PKK, Suriye ve Kandil'den getirdiği militanlarla başta Sincar Dağı olmak üzere birçok bölgede kamp kurup varlık göstermeye başladı.
Musul kent merkezinden yaklaşık 120 kilometre mesafede yer alan Sincar'da terör örgütü DEAŞ öncesi yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı tahmin edilirken, bu nüfusun üçte ikisini Ezidiler, diğer bölümünü ise Sünni Kürt ve Arapların oluşturduğu belirtiliyor.
PKK'nın konuşlandığı Sincar, Suriye sınırına çok yakın olmasının yanı sıra aynı zamanda Türkiye'den pek uzakta değil. Bölgenin arazi koşullarının engebeli olmamasından dolayı mevcut kara yollarından hem Suriye'ye hem de Türkiye sınırına rahatlıkla ulaşılabiliyor. Terör örgütü Suriye'den getirdiği araçlarla sınır üzerinden istediği şekilde hareket edebildiği gibi birçok yola da keyfi şekilde kontrol noktaları kurmuş durumda.
"PKK, Sincar'ı Kandil'in alternatifi olarak görüyor"
Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Şahevan Muhammed, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'nın stratejik öneminden dolayı konuşlandığı Sincar'dan vazgeçmeyeceğini belirtti.
PKK'nın, 1983 yılından bu yana konuşlanıp birçok kamp kurduğu Irak-İran sınırındaki Kandil Dağı'na alternatif bir yer aradığına dikkati çeken Muhammed, örgütün elinde tuttuğu Suriye'nin kuzeyi ve Irak'la temas için en iyi yerin Sincar Dağı ve çevresi olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin devam eden hava saldırılarından dolayı PKK'nın Kandil'de kıskaç altında olduğunu vurgulayan Muhammed, "Türkiye'nin hava saldırılarından dolayı PKK'nın Kandil'deki hareket kabiliyeti çok kısıtlı. Bunun için de Kandil'e alternatif arayış içerisinde." dedi.
Kandil'e nazaran, örgütün Sincar'da daha çok hareket alanı bulabildiğine işaret eden Muhammed, şunları ifade etti:
"Şengal (Sincar) coğrafi konum olarak stratejik bir yer. PKK, buradan Suriye, Kürdistan Bölgesi, Irak merkezi hükümeti ve hatta Türkiye sınırlarına çok kolay bir şekilde ulaşabilir. Hem Kandil'e alternatif hem de stratejik bir yer olmasından dolayı PKK buradan çekilmemekte ısrar ediyor. Burayı elinde tutması halinde Kandil üzerindeki baskıları kısmen bertaraf etmiş olacak."
DEAŞ'ın saldırısı sonrası Ezidilerin birçoğu evlerini terk edip başta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) olmak üzere Türkiye ve çok az oranda da Suriye'ye kaçmak zorunda kaldı. DEAŞ'ın yaklaşık 15 ay boyunca ilçeyi elinde tutmasından sonra Kasım 2015'te bölgede kontrol tamamen sağlandı.
Peşmerge güçlerinin, Sincar'da kontrolü sağlamasına rağmen birçok Ezidi terör örgütü PKK'nın engeline takılarak evine dönemedi. Ezidiler, PKK'nın Sincar'ın yeniden inşasının önünde engel teşkil ettiğini belirterek, her fırsatta örgütün Sincar'dan derhal çekilmesi çağrısında bulunuyor.
IKBY Başkanı Mesud Barzani geçen hafta bir araya geldiği Ezidilere, PKK'nın Sincar'daki varlığına dolaylı olarak değinerek, "Uluslararası toplum, Şengal'de (Sincar) yasa dışı güçler olduğu sürece, ilçenin yeniden inşasına yardım eli uzatamayacaklarını söylüyor." demişti.