MARDİN
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile Derik Belediyesine görevlendirilen ve PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk, katledilmeseydi Derik zeytinini dünyaya tanıtmayı hedefliyordu.
PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan, İçişleri Bakanlığınca KHK ile Derik Belediyesine de görevlendirilen Kaymakam Safitürk, son röportajını Derik zeytininin markalaşmasıyla ilgili Anadolu Ajansı (AA) muhabirine vermişti.
İlçede İçişleri Bakanlığınca yürütülen Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında zeytinyağı çıkartma, paketleme ve sabun atölyesi kuran şehit Safitürk, burada "Derik Kaymakamlığı" ve "Derik Belediyesi" logosunun bulunduğu şişelerdeki zeytinyağlarını ilçeye gelen misafirlere hediye ediyordu.
Burada yıllık yaklaşık 250 kilogram zeytin yağı paketlenirken, bu sayede ilçenin tanıtımına katkı da sunulmaya çalışılıyordu.
"Turizm fuarlarında Derik zeytini yerini almış olacak"
Kaymakam Safitürk, son röportajını verdiği AA muhabirine, ilçenin kültür ve turizm potansiyeli ile Derik zeytininin markalaşması için yürüttükleri çalışmaları anlatmıştı.
Derik'in zeytini ile meşhur bir ilçe olduğunu dile getiren Safitürk, ancak zeytinin yeterince katma değeri oluşturulamamış bir ürün olduğunu belirtmişti.
Safitürk, Derik zeytinini şişeleyip, ambalajlayıp bir turistik ürün haline getirmeye çalıştıklarına işaret ederek, şunları söylemişti:
"Bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor. En yakın zamanda gerçekleştirilecek turizm fuarlarında Derik zeytini yerini almış olacak. İnşallah turizm fuarlarında Derik zeytini kendi yerini almış olacak. Derik zeytini buradaki coğrafi şartlar gereği rüzgar alan bir bitkiden yetişiyor. Bu nedenle Derik zeytininin farklı bir tadı var. Zaten tadı ile aranılan bir zeytin. Asit oranı da istenilen ölçüde. Hem zeytinyağı hem de sofralık olarak güzel bir üretim potansiyelimiz var. Zeytinin ilçede tarihi Bizans ve Romalılara kadar gidiyor. Yüzyıllarca yıllık ağaçlarımız var ama biz yeterince zeytinimizle ön plana çıkamadık."
"Derik'i tarihi, kültürü ve tarımı ile ön plana çıkarmaya çalışacağız"
"Sadece zeytin değil, Derik, 25 tarihi kültürel varlığın olduğu turizm potansiyeli olan bir yer ama terör olayları nedeniyle güvenlik sorunu olduğu zaman bu kültür ve turizmi ön plana çıkaramıyorsunuz. İnşallah bu olumsuzluğu da bitirip Derik'i tarihi, kültürü ve tarımı ile ön plana çıkarmaya çalışacağız." ifadelerini kullanan Safitürk, Derik zeytinini ve ilçeyi tanıtmak için kararlı olduklarını vurgulamıştı.
Derik zeytini
Derik'in en önemli zeytin çeşidinin "halhalı" olduğu belirtiliyor. Bunun dışında belloti, zıncoki, mavi, guleki çeşitleri de bulunuyor. Zeytin alanlarının tamamına yakını kendi imkanları ile sulanıyor ve hiçbir yapay gübre kullanılmıyor.
dikGAZETE.com