Kültür Sanat

'Perge 2020'de tüm ihtişamıyla ayağa kalkacak'

Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Karabayram, dünyadaki en iyi antik kentlerden biri olan Perge'nin 2020 yılında tüm ihtişamıyla ayağa kalkacağını söyledi.

'Perge 2020'de tüm ihtişamıyla ayağa kalkacak'
06-05-2018 11:17

ANTALYA

Geçmişi M.Ö. 3 bin yılına dayanan ve Pamfilya bölgesine bir dönem başkentlik yapan Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti, Anadolu'daki en düzenli Roma dönemi kentleri arasında yer alıyor.

Kentin simgesi iki yuvarlak kule, sur duvarları ile eşine ender rastlanan sütunlu cadde, su kanalı, stadyum ve tiyatrosuyla ziyaretçilerine başka bir dünyanın kapılarını açan Perge'nin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun turizmcilerle yaptığı koordinasyon toplantısında 2018 yılının "Perge Yılı" ilan edilmesinin ardından, kentin dünyada tanıtımı ve restorasyon ile kazı çalışmalarına hız verildi.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdür Cemil Karabayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Perge'nin mimarisinin yanında mermer heykeltıraşlığı ile ön planda bulunduğunu ve yıllardır süren kazılarda yüzlerce önemli anıtsal yapının gün yüzüne çıkarıldığını kaydetti.

Karabayram, antik kentteki heykel buluntuları sayesinde Antalya Müzesi'nin dünyanın en önemli, zengin Roma dönemi heykel müzelerinden birisi haline geldiğini kaydetti.

"Kuleler, en gösterişli yapılardan..."

Perge'ye Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun destekleriyle 15 milyonluk yatırım yapılacağını anlatan Karabayram, şunları söyledi:

"Perge, kendi öz malzemeleri, parçalarıyla restorasyonu ve konservasyonu yapılıyor. Perge, 2020 yılında tüm ihtişamıyla ayağa kalkacak. Perge, korunmuşluk ve kendi öz malzemesi açısından dünyadaki en iyi antik kentlerden birisi. Dünyadaki birçok yapı yeni, çağdaş malzemeleri içerisine almıştır.

Biz de bazen çağdaş malzemelerden hareket ediyoruz ama son 2 yıldır gerçek öz malzemeleri kullanmak için çaba gösteriyoruz. Burayı çok iyi korumaya ve muhafaza etmeye çalışıyoruz. Burada kültür ve çevre bilincinin gelişmesi de çok önemli. Bölge halkı da bu kente sahip çıkıyor, kolluyor."

Şehrin en önemli simgelerinin kentin tam ortasındaki iki kule olduğuna işaret eden Karabayram, "Kuleler, kentin en gösterişli yapılarından. Kule her geçen gün yükseliyor. Yaklaşık 30 metre yüksekliğe çıktı ve oldukça görkemli bir hale geldi.

İskender'in kenti işgal etmesinin ardından yapılan ve kentin dört tarafını kuşatan surları da yeniden ayağa kaldırıyoruz. Surların bütün malzemeleri olduğu gibi duruyor. Yeni bir malzeme arayışında olmayacağız. O taşları yeniden eski yerlerine koyacağız." dedi.

"Yüzyıllar sonra bu kanaldan su akıtacağız..."

Perge'de iki ana cadde bulunduğunu ve şehrin bel kemiğini ise sütunlu caddenin oluşturduğunu vurgulayan Karabayram, "Yaklaşık 300 metre uzunluğundaki caddedeki sütunların bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiş. Bu sütunlar Müze Müdürlüğü ve kazı başkanlığının yaptığı çalışmalar ile hayat buldu. Parça bütünleştirme çalışmaları, birleştirmeleri yapıldıktan sonra yüzlerce sütunu 2019 yılına kadar ayağa kaldıracağız." bilgisini verdi.

Sütunlu caddenin ortasında iki metre genişliğinde bir su kanalı bulunduğunu ve bu kanalın caddeki dükkanların ihtiyacını karşıladığını anlatan Karabayram, "Yüzyıllar sonra bu kanaldan yeniden su akıtacağız. Bu kanalı çok önemsiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Stadyumun yeniden ele alındığına işaret eden Karabayram, "Proje tamamlandıktan sonra 12 bin kişilik antik stadyum yıllar sonra yeniden spor organizasyonlarının yapıldığı bir yaşam alanına dönebilir. Stadyumu, antik tiyatrosu, sütunlu caddesi, surları, kuleleri ve su yolu ile Perge, Türkiye'nin gelecekteki en önemli değeri olacaktır." diye konuştu.

Karabayram, Perge'nin ışıklandırıldığını, ziyaretçilerin artık akşamları da antik kenti gezebileceğini sözlerine ekledi.

.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER