Ekonomi

Perakende Liderler Konferansı Madrid'de yapıldı

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Kılıçkaya, "Altında farklı farklı markaların satıldığı Boyner Mağazacılık gibi mağaza markalarının da Turquality kapsamına alınması için çalışılıyor" dedi. TİM Başkanı Büyükekşi de "Gidip her ülkede bir mağaza açmanın sürdürülebilirliği yok" dedi. Tanı Genel Müdürü Varlık ise "Bir şirket eğer verilere hakimse ve müşterilerini de tanıyorsa daha akıllı bir sunuş yapılabilir" dedi.

Perakende Liderler Konferansı Madrid'de yapıldı
12-05-2017 19:23

MADRİD

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya, altında farklı farklı markaların satıldığı Boyner Mağazacılık gibi mağaza markalarının da Turquality kapsamına alınması için çalışıldığı söyledi.

Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Perakende Liderler Konferansı (LİDKO) İspanya'nın Madrid kentinde gerçekleştirildi.

Kılıçkaya, konferansta yaptığı konuşmada, şirketlere bir çok konuda destek verdiklerinden bahsederek, 2017 yılına çok güçlü girmek istediklerini dile getirdi.

Türk Ticaret Merkezlerine bakanlık olarak yüzde 75 destek verdiklerini anımsatan Kılıçkaya, şirketlere hazır mekanlarda çok düşük bedellerle hazır imkanlar sunduklarını ifade etti.

Kılıçkaya, dünyaca ünlü şirketlere mal satmak isteyen işletmelerin bu durumlarını proje olarak gördüklerine işaret ederek, "Benim bir firmamın Volkswagen'e parça satması benim için bir projedir ve bu proje masrafları için 1 milyon dolara kadar destek vereceğiz. Yepyeni bir destek modeli." diye konuştu.

Eximbank'ın daha cesaretli sigorta yapması için onlara imkan sunduklarını anımsatan Kılıçkaya, "Bu birinci adımdı. İkinci adım Eximbank'ın sigorta masraflarını sizin için düşürdük. Yani Eximbank sigortaları daha ucuz." dedi.

-"Turquality'nin birim ihracatçı fiyatı Türkiye ortalamasının 3 katı"

Kılıçkaya, Turquality'nin birim ihracatçı fiyatının Türkiye ortalamasının 3 katı olduğunu ve bunun önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi.

Kendilerine başta destek sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağı olmak üzere bir çok soru yöneltildiğini vurgulayan Kılıçkaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu soruların cevaplanabilmesi için mevzuatın değişmesi lazım. Biz de mevzuatı çalıştık. Benim umudum bu mevzuat değişikliğinin bu toplantıya yetişmesiydi. Ama referandum süreci vs. derken yetişemedi. Ama haftaya Resmi Gazeteyi iyi takip edin. Bu soruların cevabını bulursunuz. İnşallah olumlu gelişmeler olacak."

Kılıçkaya, 2011'de gastronomiyi de destek kapsamına aldıklarını anımsatarak, "İşte Simit Sarayı… Hakikaten iftihar ediyoruz. Bu, diğer gastronomi markalarına da açık. Nusret de başvurdu, diğerleri de başvursun." ifadelerini kullandı.

Kılıçkaya, altında farklı farklı markaların satıldığı Boyner Mağazacılık gibi mağaza markalarının da Turquality kapsamına alınması için çalışıldığı bilgisini verdi.

-" Amerika'da Nasdaq'ın CEO'su ile çekim yaptık"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise perakendecilerin hedefinin artık yurt dışı olması gerektiğini söyledi.

Gidip her ülkede bir tane mağaza açmanın sürdürülebilirliğinin olmadığını vurgulayan Büyükekşi, gidilen ülkelerde firma kurulması, hukuki ve mali danışmanlık alınması gerektiğine işaret ederek, "Yaptığınız ciro hepsi kar olsa, biri size ürünü bedava verse bile zarar edersiniz. Bugün Zara Türkiye'ye gelip bir mağaza açsaydı ne olurdu?" diye konuştu.

Türkiye algısına yönelik yurt dışında yaptıkları reklam çalışmaları hakkında da bilgi veren Büyükekşi, şu anda 7 ülkede tanıtımların başladığına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Reklamlar Almanya'da gösterime girdi, birden bire kıyamet koptu. Firmaları tehdit etmeye başladılar, nasıl Türkiye lehine bu kadar güzel şeyler söylersiniz diye. Geçen hafta Rusya'ya gittik. Yandex'in üst yöneticisi (CEO) ile çekim yaptık. Bu hafta Amerika'da Nasdaq'ın CEO'su ile çekim yaptık. Eto'o ile çekim yaptık. Almanya'dan bir tane firma girmedi. Şimdi Podolski'yi ayarladım, Sneijder'ı ayarladım." dedi.

-"Veri akıllı teklif sunmaya imkan sağlıyor"

Tanı Genel Müdürü Hülya Varlık da araştırmalara göre bir şeyin iyi ya da kötü olup olmadığına yönelik ilk izlenimin koku ile oluştuğunu söyledi.

Günlük olaylarda yaşanılan duygu durumlarında kokunun etkisinin yüzde 75 olduğu bilgisini veren Varlık, kokunun hafızalarda derin bir etkisi olduğunu dile getirdi.

Her yeni aracın da bir kokusu olduğuna işaret eden Varlık, aracının yenileme dönemi gelen Ford müşterilerine, buradan yola çıkarak koku gönderdiklerini ve "Gelin tekrar bu koku ile buluşun" dediklerini belirterek, "Bu şekilde müşterilere gittiğimizde, onları test sürüşüne davet ettiğimizde gördük ki, Ford normal CRM kampanyalarından 7 kat daha fazla dönüş elde etti." dedi.

Varlık, verinin akıllı teklif sunmaya imkan sağladığını, bir şirket eğer verilere hakimse ve müşterilerini de tanıyorsa daha akıllı bir sunuş yapılabildiğini vurgulayarak, "Bir de duygusal bir dokunuş ekliyorsak, o zaman müşteriniz ile sizin aranızda gerçek hikaye oluşuyor." şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER