Dünya

Pentagon: Rusya, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde kazanımlarını artırıyor

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon), üst düzey bir yetkili, Rusya'nın, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde askeri kazanımlarını artırdığını ve birçok bölgede Ukrayna güçlerini çevrelemeye çalıştığını belirtti.

Pentagon: Rusya, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde kazanımlarını artırıyor
26-05-2022 21:13
Washington

Bir grup gazeteciye Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda brifing veren üst düzey bir yetkili, Rusya’nın doÄŸu Ukrayna’daki ilerleyiÅŸinin devam ettiÄŸini söyledi. Yetkili, "Rusya’nın Slavyansk ve Kramatorsk’a yönelik ilerleme kaydettiÄŸini deÄŸerlendiriyoruz. Çatışmalar devam etse de Rus kuvvetleri, Sivierodonetsk’in kuzey doÄŸusunun büyük bir kısmını ele geçirdiÄŸini deÄŸerlendiriyoruz." dedi.

Rus ordusunun Lyman kentini kontrol altına almak üzere Ukrayna güçleri ile çatışmaya devam ettiÄŸini kaydeden yetkili, "Åžimdi Sivierodonetsk ile Popazna arasındaki bölgelerde konuÅŸlu Ukrayna birliklerinin birbiriyle baÄŸlantılarını kesmeye yönelik bir çaba görüyoruz. Dolayısıyla bir çevreleme çabası diyebiliriz.” diye konuÅŸtu.

Yetkili, coğrafi olarak küçük bir alan da olsa Rusların kazanımlarını artırdığını ve ilerleme kaydettiğini dile getirdi.

Rus ordusunun, lojistik ve komuta kontrol kabiliyetlerini iyileÅŸtirip iyileÅŸtirmediÄŸine iliÅŸkin bir soruya yanıt veren yetkili, Rusya’nın askeri olarak daha küçük birlikler halinde ve küçük hedefler belirleyip buraları tek tek alma taktiÄŸine yöneldiÄŸini ancak halen doktrin olarak önce topçu atışı ile hedefleri yumuÅŸatıp sonra askeri intikal gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

Yetkili, halen sayı ve ateÅŸ gücü bakımından Rusya'nın üstünlüğünün söz konusu olduÄŸunu belirterek, 92 günlük savaÅŸta Rusya’nın 1000 tank, 36 civarında savaÅŸ uçağı, 50’den fazla helikopter kaybettiÄŸini açıkladı.

Yetkili, Rusya’nın halen Ukrayna’ya getirdiÄŸi ateÅŸ gücünün yüzde 80’ini koruduÄŸunu belirtti.

Ukrayna’nın kıyı savunma ihtiyaçlarının bulunduÄŸuna iÅŸaret eden yetkili, “Karadeniz’de üstünlük Rusya’da ve orada blokaj olduÄŸu için Ukrayna’nın haklı olarak kıyı savunma kabiliyetlerine ihtiyacı var. Moskova gemisinin batırılmasından sonra kıyıya yaklaÅŸan herhangi bir gemi görmedik henüz ama Rusya’nın blokajı baÅŸarılı bir ÅŸekilde devam ediyor. Ukraynalılar adına konuÅŸmak istemem ama Rusya’nın, Karadeniz’deki limanların yakınlarına gemi sokmadan bloklayabileceÄŸini gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Yetkili, ABD ve Batı ülkelerinin yardımlarının Ukrayna’ya transferinin devam ettiÄŸine dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER