Gündem

"Patentli eğitim" ile gelecek yıl fikri ve sınai mülkiyet alanında atılım hedefleniyor

Türkiye, son dönemde marka, patent, faydalı model, tasarım ve coğrafi işaret alanlarındaki çalışmalarını yoğunlaştırırken gelecek yıl verilecek fikri ve sınai mülkiyet hakları eğitimleriyle de atılım planlıyor.

14-11-2023 12:07
Ankara

AA muhabirinin, Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜRKPATENT) 2024 yılı bütçe teklifinden yaptığı derlemeye göre, sınai mülkiyet hakları, bilginin değere dönüşüm sürecinde stratejik önemde bulunuyor ve uluslararası rekabet için önem taşıyor.

Bu kapsamda Türkiye'nin teknolojik ve endüstriyel gelişmesine katkı sağlamak amacıyla çeşitli programlar uygulanıyor. Sınai mülkiyet haklarının tescili ve korunmasına ilişkin işlemler, buluşların kullanımının takibi, yeni teknolojilerin değerlendirilmesi, teknoloji transferinin yönlendirilmesi, yurt içi ve dışında teknoloji ve araştırma geliştirmeyle ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği, sınai mülkiyet hakları konularında yurt içinde kişi ve kuruluşların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi dahil çeşitli çalışmalar bu programlar yoluyla gerçekleştiriliyor.

"Patentli eğitim"le fikri ve sınai mülkiyet alanındaki atılımın da güçlendirilmesi hedefleniyor.

Patent Atölyesinde yeni buluşlara kapı aralanacak

Fikri ve sınai mülkiyet alanlarında söz konusu eğitim, danışmanlık, araştırma ve koordinasyon faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan Fikri Mülkiyet Akademisi ile Sınai Mülkiyet Eğitim Merkezinin gelecek yıla ilişkin takvimi şekillendi. Buna göre, fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında 14 bin kişiye eğitim verilmesi öngörülüyor.

Ayrıca TÜRKPATENT ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü de bu alanda işbirliği yapacak. Ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine interaktif patent araştırma ve uygulama dersleri vermek amacıyla oluşturulan Patent Atölyesinde eğitim verilen kişi sayısının 1000'e ulaştırılması hedefleniyor.

Böylece gerekli altyapı oluşturularak yeni buluşlara da kapı aralanması planlanıyor.

e-Devlet ile entegrasyon

Sınai mülkiyet haklarının tescili ve korunmasına yönelik hizmetlere de ağırlık verilecek.

Bu kapsamda, gelecek yıl tamamen e-Devlet'e entegrasyon hedefleniyor. Kurum, bunun da katkısıyla uluslararası araştırma ve inceleme otoriteleri arasında en fazla rapor düzenleyen ilk 10 ofis arasına girmeyi öngörüyor.

Ayrıca, yerli faydalı model tescil sayısının bu yıl sonu itibarıyla geçen yıla kıyasla artış oranının yüzde 2'yi bulması, gelecek yıl oranın yüzde 4'e yükseltilmesi hedefleniyor.

Bu çalışmalar için TÜRKPATENT'e, gelecek yılın bütçesinden toplam 848 milyon 927 bin lira ödenek ayrıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER