Parkinson hastalığının ilerlemesinin engellenebilmesi, hastalarda yürüme, denge, titreme, esneklik, güç ve motor koordinasyonunun iyileşmesi için egzersiz tekniklerinin yer aldığı video hazırlandı.
Videoda, haftada en az üç kez 45 dakika boyunca germe, güçlendirme, aerobik ve denge egzersizlerinin sırayla ve düzenli olarak yapılması gerektiği uygulamalı olarak anlatıldı.
Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Okan Doğu, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, yavaş ilerleyici, beyin hücrelerinde kayıpla seyreden bir beyin hastalığı olan Parkinson'un 200 yıl önce tanımlandığını söyledi.
Hareketlerde yavaşlamayla kendini gösteren hastalığın tedavisinde ilaçların düzenli kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Doğu, ilaç kullanımı kadar düzenli egzersizin de tedavi için öneminin altını çizdi.
Egzersizin herkes için sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olduğuna dikkati çeken Doğu, "Parkinson hastaları için egzersiz sadece sağlıklı yaşamın bir parçası değil, denge, hareketlilik ve günlük yaşam aktiviteleri için hayati önem taşır." diye konuştu.
Prof. Dr. Doğu, egzersizin parkinson hastalığında iki yönde yarar gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Birincisi, egzersiz parkinson belirtilerinin bir kısmını düzeltebilir. Araştırmalar egzersizin yürüme, denge, titreme, esneklik, güç ve motor koordinasyonu iyileştirebildiğini göstermektedir.
İkinci olarak ise egzersiz, hastalığın ilerlemesini engelleyebilme özelliğine sahiptir. Hareketlerin daha iyi hale gelmesi düşme riskini azaltır. Düzenli bir egzersiz programı ise hareketlerin daha iyi olmasını sağlar. Birçok araştırma düzenli egzersiz yapan bireylerin beyinlerinde yaşlanmaya ilişkin değişikliklerin daha az olduğunu göstermiştir."
"Egzersiz, dopamin hücrelerini koruyan faktörleri artırıyor"
Parkinson hastalarının yapacağı hareketlerin bilinmesi gerektiğini anlatan Doğu, hasta ve hasta yakınlarının farkındalık kazanabilmesi için harekete geçtiklerini söyledi.
Doğu, Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği olarak tüm hastaların faydalanabilmesi için bir ilaç sanayinin de koşulsuz desteğiyle egzersiz videoları hazırladıklarını belirtti. Parkinson hastalarına yönelik doğru egzersizlerin yapılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Doğu, "Türkiye'de ilk kez Parkinson hastalarına özel 'Parkinson hastaları için egzersiz teknikleri' isimli bir video hazırlandı." açıklamasında bulundu.
Videoda, egzersizin düzenli yapılması gerektiğinin altının çizildiğini dile getiren Doğu, şöyle devam etti:
"Bir araştırma, daha uzun süre ve düzenli egzersiz yapanlar ile daha kısa süreli yapanlar kıyaslandığında, dengenin ilk grupta daha iyi hale geldiğini göstermiştir. Hastalığın başlangıç döneminden itibaren düzenli egzersiz yapanların düzenli egzersiz yapma alışkanlığını edinmesi, uzun dönemde ciddi fayda sağlayacaktır. Düzenli egzersiz yapmakla kalp damar sağlığı daha sağlıklı olacaktır. Düzenli egzersiz, uyku ve kabızlık şikayetlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Egzersiz, beyin üzerinde değişikliğe yol açar. Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalar, egzersizle beyin hücrelerinin dopamini daha etkin şekilde kullandığını ve yine dopamin hücrelerini koruyan faktörleri artırdığını göstermiştir."
Videoda, germe, güçlendirme, aerobik ve denge egzersizlerinin sıra ile yapılması gerektiğinin anlatıldığını dile getiren Doğu, "Bunlar tempolu yürümek, koşmak ve bisiklet sürmek gibi ev dışında yapılacak hareketler olabileceği gibi evde ve hatta oturulan yerde yapılacak egzersizler de olabilir. Egzersize başlamadan önce hekimle görüşerek hangi egzersizlerin doğru olacağının belirlenmesi gerekir." diye konuştu.
Prof. Dr. Doğu, hastaların haftada en az 3 gün 45 dakika egzersiz yapmaları gerektiğinin vurgulandığı videoda, egzersiz yaparken kişinin kendi sınırlarını aşmaması ve güvenliğini sağlamasının öneminin de belirtildiğini söyledi.
Hangi egzersizler nasıl yapılmalı?
Videoda, hekimin izin verdiği sürece gösterilen egzersizlerin sırayla yapılması gerektiği anlatılıyor. Videoda kollar, bacaklar ve ayaklar kullanılarak yapılan destekli ve desteksiz egzersizler yer alıyor.
.