Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan bir gurbetçi, yaptırdığı okuldan dolayı 28 ay aynı yastığa baş koyduğu eşinden boşandı.
32 yıldır Almanya’da çeşitli fabrikalarda döküm ve kaynak işlerinde çalışarak emekli olduktan sonra memleketi Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesine yerleşen gurbetçi Hasan Duman, 4 çocuğunun annesi 54 yıllık eşinin vefatının ardından bir süre sonra Emine Akbaş ile evlendi. Biriktirdiği paralarla doğduğu ilçenin ihtiyacı olan yüksekokul binasını yaptırmaya karar veren ilkokul 5. sınıftan terk Hasan Duman, kaymakamlık ve üniversite yetkilileriyle temasa geçip inşaatı başlattı. Duman, ilk günlerde okul yaptırmasını onaylayan ikinci eşinin ilerleyen dönemde tepkisiyle karşılaştı. Tartışmaların devamı üzerine çift ayrılma kararı aldı.
Hasan Duman, “Okul yaptırıyor, parasını harcıyor hesabından düşündü. Ben de ‘Bu benim işim, ben kazandım. Bana kimse karışamaz. Senin bunda beş kuruş hakkın yok’ dedim. Bir de onu emekli yaptım. Herhalde aklı sıra bu okul yaptırdı, bütün paraları oraya harcadı, bunda bir şey kalmadı, gezip, tozamayacağız sandı. Benim daha Allah’a çok şükür eşimle dostumla yiyecek kadar param da var, pulum da var, yerim de var, yurdum da var. Her şeyim var Allah’a çok şükür” diye konuştu.
Kazandığı parayla okul yaptırmayı her zaman hayal ettiğine değinen 74 yaşındaki Hasan Duman, “Okul aşkım daha galip geldi. Çünkü ben seviyordum. Ahtım vardı. Çocuklarımı okutamadım, kendim okuyamadım. İlkokul 5’ten çıktım. İmkansızlık dahilinde okuyamadım. Yoksa öğretmen okullarına gidiyorlardı o zaman. Ama fakirlik vardı, gidemedim”
şeklinde konuştu.
İkinci eşiyle tek celsede ayrıldıktan 6 ay sonra üçüncü eşi Melek ile evlendiğini anlatan Duman, “Şimdi mesudum. Hanımımın adı da Melek çıktı. Melek gibi hanımla yaşıyorum şimdi. İlk hanımımdan da çok memnundum. İkinciden de memnundum fakat o demek ki çıkarı için yapmış o işleri. Ben ona 25 bin dolar verdim, emekli yaptım. ‘Sen kaç kuruş alıyorsun?’ bile demedim. Şimdi 3 senedir evliyim. Aç değil, açık değil. Hiçbir noksanı yok. Her şeyi elinde. Vallahi ben kimseye müdara etmem. Bende zorlama da yok. Öyle bir şey yok. Ben demokrat bir insanım” dedi.
674 bin lira para harcadığı okula ismi verilen hayırsever Duman, ilçede çeşmeler yaptırıp cami ve cemevlerine de destek olduğunu söyledi.
Gümüşhacıköy Hasan Duman Meslek Yüksekokulu Sekreteri Ahmet Ayhan ise, 15 bin nüfuslu bir ilçede Amasya Üniversitesi’nin bir ayağı olan 750 öğrencinin öğrenim gördüğü meslek yüksekokulunun temelini 2010 yılında atarak eğitim açısından önderlik yaptığını vurguladığı Duman’ın inşaatın ilk başlama aşamasında işçileri bulup, yönlendirip, her aşamasında inşa çalışmalarını yönettiğini dile getirdi.
(İHA)