Magazin

Palandöken: Vatandaş hakkını bilip, hakkını aramalıdır!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Vatandaş hakkını bilip, hakkını aramalıdır' dedi. TESK Genel Ba

Palandöken: Vatandaş hakkını bilip, hakkını aramalıdır!
16-08-2015 14:04

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Vatandaş hakkını bilip, hakkını aramalıdır' dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende alış verişin en önemli kuralının malların fiyatının görülebilecek şekilde konulması olduğunu söyledi. Palandöken, '28 Haziran'da 2014 tarihinde yayımlanan Etiket Yönetmeliği'nde perakende satışa arz edilen malların, ambalajlarının, yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulmasının zorunlu olduğu açıklanmaktadır. Etiketlerin gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi, hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması zorunludur. Özellikle, 10. Maddede, Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Vatandaş hakkını bilip, hakkını aramalıdır' diye konuştu.

Palandöken, 'Dikkatli vatandaşlar raf fiyatının kasada farklı olarak hesaplandığını görünce şikayet ederek hakkını arıyor. Eğer raf fiyatının kasada farklı olduğu görülürse düşük olan fiyat vatandaşın lehine uygulanmak zorundadır. Vatandaşımızın bu konuya azami dikkat göstermesi gerekiyor ifadelerini kullandı.

'ETİKETLER ARTIK ÜRÜNÜN KÜNYESİ'

Sebze ve meyve ticareti yapan kişilerin işlemlerini Hal Kayıt Sistemi'ne beyan etmeleri sonucunda ürün künyesi oluştuğunu açıklayan Palandöken, 'Ürün künyesi uygulaması hayata geçti. Sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi gören bu künyeler, ürünlerin kasalarının üzerinde yer alıyor. Artık tüketicilerimiz ürünün nerede ve nasıl üretildiğini ürün künyesinden öğrenilebilecek. Örneğin, domates gerçekten Ayaş domatesi mi, organik olarak mı üretildi, taze mi, tüketicilerimiz tüm bu soruların cevabını ürün künyesinden öğrenebilir. Ürün künyesi uygulaması ile kaliteli üretimi teşvik edilmiş oldu. Artık vatandaşın ne aldığını takip etmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER