Genel

Pakistan Arakanlı Müslümanların on yıllardır sığınağı

Pakistan'ın liman kenti Karaçi, 1970'lerden bu yana Myanmar'daki zulümden kaçan Arakanlı Müslümanların sığınağı ve hayata yeniden başladığı şehir olma özelliğini koruyor.

Pakistan Arakanlı Müslümanların on yıllardır sığınağı
16-09-2017 16:56

KARAÇÄ° (AA) - Pakistan'ın ekonomik merkezi durumundaki liman ÅŸehri Karaçi, 1970'lerden beri Myanmar'daki zulümden kaçarak gelen yüz binlerce Arakanlı Müslüman'ın sığınağı olmaya devam ediyor.

Resmi olmayan tahminlere göre Karaçi, Myanmar ve BangladeÅŸ'ten sonra dünyada 400 bin ile en fazla Arakanlı Müslüman'ın yaÅŸadığı yer olarak biliniyor.

Buradaki Arakanlı Müslümanlar, bugünlerde Myanmar'daki aile üyelerinin ve akrabalarının akibetinden habersiz endiÅŸeli bekleyiÅŸlerini sürdürüyor.

Birkaç yıldır Karaçi'de yaÅŸayan, küçük iÅŸletme sahibi Arakanlı Müslüman Kemal Hüseyin, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Arakan'da 1978, 1982 ve 1998'de Myanmar ordusunun saldırılarında birçok akrabasını kaybettiÄŸini söyledi.

Hüseyin, Myanmar'da yaÅŸayan akrabaları için endiÅŸelendiÄŸini dile getirerek, "Onlarla tüm baÄŸlantımız kesildi. YaÅŸayıp yaÅŸamadıklarını bilmiyoruz." diye konuÅŸtu.

Karaçi'de yaÅŸayan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kaybolan aile üyelerine ve akrabalarına ulaÅŸmaya çalıştığını kaydeden Hüseyin, "Bizim Myanmar'daki akrabalarımızın ve arkadaÅŸlarımızın iyi olmasından baÅŸka bir kaygımız yok." dedi.

Hüseyin, Pakistan'daki Arakanlı Müslümanların deÄŸerli hizmetleri için CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ı ve Türk halkını selamladığını belirterek, "Türkiye'nin aktif ve aralıksız kampanyası Myanmar hükümetini muazzam baskılar altına soktu." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Karaçi'de yaÅŸayan Nur Hüseyin de Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanlara yönelik toplu katliam ve tecavüzlerine dikkati çekerek, "Burada yaÅŸamakla Myanmar'da yaÅŸamak arasında bir karşılaÅŸtırma yapılamaz. Burada hayatımız ve onurumuz güvende." diye konuÅŸtu.

"Vahşice saldırıya uğradıklarını anlattılar"

Arakan'da yaÅŸanan gerilim sadece yetiÅŸkinleri deÄŸil çocukları da etkiliyor.

AA muhabirine konuÅŸan ve sadece ismini veren 12 yaşındaki Meryem, "Ailem Myanmar'daki amcalarım ve teyzelerim hakkında konuÅŸuyorlar. Son birkaç haftadır nerede olduklarına dair hiçbir fikrimiz yok." diyerek endiÅŸesini dile getirdi.

Amcaları ve aileleriyle son kez 24 AÄŸustos'ta görüÅŸtüklerini anlatan Meryem, onların en son BangladeÅŸ sınırına yakın bir köye sığındıklarını kaydetti.

Meryem, "Bize köylerinin, yakılmadan önce ordu birlikleri tarafından vahÅŸice saldırıya uÄŸradığını, aralarında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü, diÄŸerlerinin ise ormanlık alana kaçtıklarını anlattılar. Sınırdaki köye ulaÅŸmaları iki gün sürmüÅŸ." diye konuÅŸtu.

"ErdoÄŸan gibi baÅŸka lider yok"

Merkezi Karaçi'de bulunan Rohingya Dayanışma Forumu DerneÄŸi BaÅŸkanı Nur Hüseyin Arkani, Myanmar ordusunun son günlerdeki katliamlarına iÅŸaret ederek, "Türkiye gibi baÅŸka hiçbir ülke yok. Bizim için endiÅŸe duymakla kalmayıp harekete geçen ErdoÄŸan gibi baÅŸka lider yok." dedi.

ErdoÄŸan'ın Arakanlı Müslümanlar için verdiÄŸi olaÄŸanüstü hizmetlerin hakkının ödenemeyeceÄŸinin altını çizen Arkani, "Uluslararası toplum ve diÄŸer Müslüman ülkeler ErdoÄŸan'ın sayesinde derin uykudan uyanıyor." yorumunda bulundu.

Arakanlı Müslümanlar için Burma Kolonisi'nde yaÅŸam

Pakistan'da 1958-1969 yıllarında cumhurbaÅŸkanlığı yapan Muhammed Eyüb Han, Karaçi sınırlarında Arakanlı Müslümanlar için Burma Kolonisi ve Arkanabad adıyla iki yerleÅŸim bölgesi kurulması için arazi tahsis etmiÅŸti.

Arakanlı Müslümanların yarısından fazlası bu bölgelerde temel olanaklardan yoksun barakalarda yaÅŸasa da birçoÄŸunun son 30 yılda yaÅŸam standartlarını yükselttiÄŸi belirtiliyor.

Burma Kolonisi adı verilen yerleÅŸim bölgesinde Arakanlı Müslümanlar, çok katlı betonarme binalarda yaşıyor. Burma Kolonisi'nde ayrıca alışveriÅŸ alanı ve Karaçi'nin ünlü Burma Mohammadan Futbol Kulübü'ne ait küçük futbol stadyumu da bulunuyor.

Karaçi'de Arakanlı Müslümanların çoÄŸunlukta olduÄŸu bölgelerde faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen Burma Refah DerneÄŸi BaÅŸkanı Sacid Osmani, buradaki yaÅŸamı ÅŸöyle anlattı:

"Karaçi'de yaÅŸayan Arakanlı Müslümanların dörtte biri iyi bir yaÅŸam sürüyor. Bu, Myanmar'daki ailelerinin yaÅŸadığından çok daha iyi. Bazısı büyük mülklere sahip. BirçoÄŸu kuyumculuk iÅŸinde çalışıyor. Bazı ailelerin petrol zengini Körfez ülkelerinde ve Avrupa'da çalışan fertleri var."

Arkanabad'da yaÅŸam

Burma Kolonisi'nden birkaç kilometre uzaktaki Arkanabad ise daha az geliÅŸmiÅŸ durumda.

Bölgedeki çöp yığınları ve kirli su kaynakları çocuklarda baÅŸta ishal olmak üzere çeÅŸitli hastalıklara neden oluyor.

Burada yaÅŸayan çocuklar genelde eÄŸitim imkanlarından yararlanamazken, bölgede yalnızca üç okul bulunuyor. Ayrıca ülkenin en büyük Ä°slami partisi Cemaat-i Ä°slami tarafından iÅŸletilen iki dispanser de 80 bin kiÅŸiye hizmet veriyor.

Arakanlı Müslüman erkeklerin çoÄŸu balıkçılık yaparak geçimlerini saÄŸlarken, bazıları da halı dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında çalışıyor.

Pakistan'a 1971-1980 yıllarında gelen Arakanlı Müslümanlara, BangladeÅŸ'ten göç eden diÄŸer topluluklarla vatandaÅŸlık verilmiÅŸti. Hükümet, 1980'den sonra bu kiÅŸilere vatandaÅŸlık verilmesini durdurdu.

400 bine yakın Arakanlı Bangladeş'e ulaştı

Bu arada BangladeÅŸ'e 25 AÄŸustos'tan bu yana 400 bine yakın Arakanlı Müslüman ulaÅŸtı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER