Çevre-Hayat

'Özlem usta'nın yaptığı sobalarla ısınıyorlar

Ordu'da soba imalatı yapan ve eleman sıkıntısı çeken eşine yardım için çalışmaya başlayan Özlem Abça, demir doğrama, kesim, bükme ve kaynak işlerini öğrenerek usta haline geldi.

08-12-2016 15:17

ORDU 

Ordulu Özlem Abça, soba imalatı yapan eşine yardım ile başladığı meslekte gösterdiği performansla ustalara adeta taş çıkartıyor.

Okul yıllarında babasının yanında soba imalathanesinde çalışan Ahmet Abça (40), evlendikten bir süre sonra Gürgentepe ilçesine taşındı.

Şirinköy Mahallesi'nde kendi iş yerini açan ancak ilk zamanlarda çalıştıracak elaman bulamayan Ahmet Abça, eşi Özlem Abça'dan destek gördü.

Evde yaptığı yemeği eşine getiren ve imalathanedeki küçük çaplı işlerde yardımda bulunan Özlem Abça, zamanla soba yapımının her aşamasını öğrendi. İmalat kısmındaki demir doğrama, kesim, bükme ve kaynak işlerini yapabilen Özlem Abça, adeta işin ustası konumuna geldi.

Yıllar içerisinde iş ağını genişleten Abça çifti, yanlarında iki kişi daha çalıştırmaya başladı. Eşinin iş yükünü hafifleten Özlem Abça, erkeğin yaptığı her işi kadınların da yapabileceğine inanıyor.

Üç çocuk annesi 32 yaşındaki Özlem Abça, eşinin baba mesleğine devam ettiğini ve kendisinin de yanında çalıştığını söyledi.

Eşinin, babasının yanından ayrıldıktan sonra yeni bir iş yeri açtıklarını anlatan Abça, "Eşimin yanına gidip geldikçe onun yalnız çalışmasına gönlüm el vermedi ve işe başlamış oldum. Biraz da merak var. Ufak tefek işlerle başladım. Önceleri malzeme çizme ve kesme işlerini yaptım. İnsan heves edince merak ve çalışma azmi olunca her şeyi öğreniyor. Çalışmayı seven ve boş durmayı sevmeyen bir insanım. Zamanla da bu işi öğrendim. Elimden geldiği kadarıyla eşime destek olmaya çalışıyorum." dedi.

Özlem Abça, iş yeri açtıklarında küçük bir çocuğu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuğumu arkadaşımın yanına bırakıyordum. Eşim yalnız kalmasın diye yanına geliyor ve ona yemek getiriyordum, çay demliyordum. Çay içiyorduk beraber ve sonra o çalışıyordu. Ben de o tek çalıştığı için üzülüyordum. Ufak tefek işler yapmaya başladım. 'Sen bana göster, ben de öğreneyim' diyordum. İlk başlarda eşim istemiyordu. Eşim, 'Elini kesersin, yakarsın, yorulursun. Sen çocuğumuzun yanına git.' diyordu. Bu konuda ben biraz ısrarcı oldum."

"Erkek yapabiliyorsa niye kadın yapamasın?"

İşin, kadını erkeği olmadığını vurgulayan Abça, "Erkek yapabiliyorsa niye kadın yapamasın? Benim gözümde işin kadını erkeği yoktur. Mutlaka erkeğin yaptığı her işi kadın da yapabilir. Ben de zamanla bu işi öğrendim. Eşim de sağolsun, işin nasıl yapılacağını gösterdi. 'Şunu şu ölçüde yapacaksın, bunu böyle keseceksin' diye öğretti. Ben de soba imalatında yapılması gerekenleri öğrendim." ifadesini kullandı.

Mesleğin, zor yanlarının bulunduğunu, ev ile işi bir arada idare etmenin kolay olmadığını dile getiren Abça, makinelerde çalışıldığı için elini kesme ve yakma gibi tehlikeli taraflarının olduğunu ve malzemelerin ağır olması nedeniyle yorulabildiğini aktardı.

Abça, eşiyle birlikte çalışmanın kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, "Bu mesleğin mutlaka benim açımdan zorluğu oluyor ama güzel yanı da var. Birlikte ortaya bir iş koymak ve helaliyle alnının teriyle kazanmak her şeye değiyor. Bu durum insanın yorgunluğunu da alıyor." diye konuştu.

Kadınların, "bu işi ben yapamam, nasıl yapıyorsun?" gibi söylemde bulunduğunu anlatan Abça, eşinin yanında olmayı ve işini yapmayı çok sevdiğini dile getirdi.

Müşteriler şaşırıyor

Müşterilerin, kendisini kaynak makinesiyle gördüğünde şaşkınlıkla baktığına dikkati çeken Abça, "Bazen kaynak yaptırmaya geliyorlar. Elimde beni makineyle gördüklerinde, 'acaba abla mı desek, yoksa başka usta var mı?' diye bir şaşkınlık yaşıyorlar. Çok şaşıran oluyor. Çoğu da güzel karşılıyor. 'Birlikte çalışıyorsunuz, ne güzel. Eşine destek oluyorsun' gibi güzel tepkiler veriliyor." dedi.

Ahmet Abça ise 5 sene önce iş yeri kurduğunu, eşinin desteğiyle de işlerini büyütme şansı bulduğunu kaydetti.

Eşinin kendisine destek vermesi sayesinde babasından öğrendiği mesleğe devam ettiğini anlatan Abça, "Eşim bana yemek getirirken, çay yaparken gördüğü çalışmaları uygulamasıyla hemen hemen benim gibi usta oldu. Şu anda benim yaptığım işi yapıyor. Bu sayede benim de işim bayağı hafifledi. Daha sonra da işlerin büyümesiyle iki eleman aldık." diye konuştu.

Abça, bir kadının, daha çok erkeklerin çalıştığı işi yapmasına ilişkin güzel yorumlar yapıldığını aktararak, "Güzel yorumlar yapılıyor. 'Bayan olduğu halde eşine destek oluyor, helal olsun' gibi yorumlar geliyor. Bu anlamda eşimle gurur duyuyorum. Güzel eleştirilerin yanında olumsuz düşünceler de oluyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER