Ekonomi

Özince: ‘Türk bankacılık sektörünün 10 yıllık şahlanma dönemi bitti'

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, son 10 yılda şahlanan Türk bankacılık sektöründe bu dönemin artık geride kaldığını söyledi.

Özince: ‘Türk bankacılık sektörünün 10 yıllık şahlanma dönemi bitti'
01-10-2015 17:34

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, son 10 yılda şahlanan Türk bankacılık sektöründe bu dönemin artık geride kaldığını söyledi.

BloombergHT'de Üst Düzey programına katılan Özince, 'Özkaynaklarımız Türk Lirası, ancak finansman hep dövizden. Son kur artışıyla artık büyüme imkanı kalmadı. Banka sermayedarları da artık iştahlı değil. Türkiye, için son 10 yıldaki o şahlanan bankacılık dönemini geride bıraktı diye düşünüyorum. Mevcut kötü durumunda daha da kötüye gitmesini beklemiyorum. Yüzde 10'lu büyümelere ulaşacak dinamik var. Özkaynak karlılığı hala birçok ülkeye parmak ısırtacak düzeyde' dedi.

Özince, 'Kamu otoritesi kazanılan karların dağıtımına kısmen izin veriyor. Yani sermayeye eklenmesini arzu ediyort çoğunlukla Bu da banka sermayedarlarının gerek ülkemiz yerli banka sermayedarlarının gerekse borsanın lokomotifi olan bankalarımıza yatırım yapan yabancı portföy yatırımcılarının bankacılık sektörünü artık biraz beklentilerini arkaya itti. Bu ciddi bir sorun bizim için çünkü sektöre sermaye lazım.Türkiye'yi büyütecek bankacılık sektörüne önce sermaye lazım. Ben şöyle öngörüyorum: Önümüzdeki dönem sektör sermaye temini açısından geçen 10 seneye göre sorun yaşayacağını öngörüyorum. Daha doğrusu elinin o kadar rahat olmayacağını öngörüyorum. Zaten banka kredileri ve mevduattaki gelişmeler de şu anda yavaşlama gösteriyor' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bir bankacılık krizi ile ilgili olarak Ersin Özince, 'Böyle şeylere kulak asmamak lazım. O zaman ileride Amerikada da bir bankacılık krizi olabilir. Döviz borcu risk olarak gösteriliyorsa -tabiki riski vardır bunun- her türlü borcun riski vardır. Peki biz nasıl oluyor da bütün olumsuz raporlara rağmen finansman sıkıntısı çekmeden dış borç alabiliyoruz? Biz önceleri 100 spreadle borç alırken bugün 300 spreadle alıyoruz' dedi.Merkez Bankası politikaları ile ilgili sorulara da cevap veren Özince, şunları söyledi; 'Merkez Bankası politikaları ile ilgili olumsuz konuşmamaya çok özen gösterdim. Ancak bir eleştiriye katılıyorum. O da anlaşılır olmak. Yabancı yatırımcı burda faiz politikası açısından öngörülebilirlik istiyor ve Merkez Bankası geçmişte ödüllere layık olmuş poltikasını irdeleyemiyor. Faiz politikasının daha anlaşılabilir olmasını bekliyor yabancılar'.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER