Genel

Özgecan Aslan hatıra ormanı

HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur” dedi. "HER KADIN BİR FİDAN"Hak-İş

Özgecan Aslan hatıra ormanı
07-03-2015 19:43

HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur” dedi.

"HER KADIN BİR FİDAN"
Hak-İş tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan adına oluşturulan hatıra ormanına ilk fidan dikimi gerçekleşti. Konya Yolu Bala Yol ayrımına 2 kilometre uzaklıkta oluşturulan hatıra ormanına ağaç dikim törenine 81 ilden Ankara’ya gelen Kadın Komitesi üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda işçi katıldı. Törende konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmat Arslan, ‘Kadına Yönelik Şiddete Hayır’ demek için ‘Her Kadın Bir Fidan’ sloganıyla HAK-İş Kadın Komitesi Özgecan Arslan Hatıra Ormanı’na fidan dikmek için toplandıklarını ifade ederek, “Özgecan kızımıza kıyanları lanetliyor ve adaletin onları en sert ve ağır şekilde cezalandırmasını istiyoruz. Özgecan Aslan kızımızın kadına yönelik şiddet konusunda bir simge ve bu olayın ülkemiz ve toplumumuz adına bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz. ‘Özgecan Aslan’ ismiyle yaşasın diye oluşturduğumuz, bugüne kadar kadına yönelik şiddet sonucu hayatını kaybeden tüm kadınlara ithaf ettiğimiz Hatıra Ormanımızı bir daha hiçbir kadınımıza karşı el uzatılmaması ve canımızın yanmaması için oluşturuyoruz” dedi.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN SON BULMASI İÇİN ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM ŞART"
Kadınlarımıza şiddetsiz bir dünya dileyerek toprakla buluşturduğumuz fidanların bir gün kök salacağını, dal budak olacağını ve asırlık bir çınar gibi güçleneceğini belirten Arslan, “Hepimiz biliyoruz ki, dünyanın hemen her bölgesinde, sınır, milliyet, din ve sınıf farkı gözetmeksizin yaşanan ve son bulması için çaba sarf edilen kadına yönelik şiddet, her yaştan; her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boşanmış, evli kadınların maalesef acı bir gerçeğidir. Dünyada her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalmaktadır. HAK-İş olarak, ülkemizde de önemli bir toplumsal sorun niteliğinde olan, son dönemlerde artarak, daha görünür bir hal alan, vicdanları kanatan kadına yönelik şiddeti, insan hakları ihlali olarak değerlendiriyor, kabul edilemez buluyoruz. Bu çerçevede son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan, kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı-görsel-işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz. Geçmişte uğradıkları şiddeti konuşmayan, paylaşmayan, gizli tutan kadınların artık, resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını, şikayette bulunduklarını görüyoruz. Atılan küçük adımlar, kadınlara cesaret ve güven vermiştir” dedi.
‘Doğal’ ya da ‘kaçınılmaz’, ‘kader’ ya da ‘yazgı’ olmayan kadına yönelik şiddetin son bulması için zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı ve daha etkili araç ve politikalarla sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Arslan, şunları söyledi:
“HAK-İş olarak kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur. HAK-İş ve HAK-İş Kadın Komitesi olarak kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarına yaptığımız kampanyalarla, eğitimler ve bilinçlendirme çalışmaları ile katkı veriyoruz. HAK-İş olarak başta ülkemizdeki kadınlar olmak üzere Filistin’de, Gazze’de, Suriye’de, Arakan’da, Orta Afrika’da, Doğu Türkistan’da ve dünyanın her yerinde şiddete maruz kalan mağdur ve mazlum tüm kadınların yanındayız. HAK-İş olarak kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ediyoruz. “Hak-iş Kadın Komitesi Özgecan Aslan Hatıra Ormanı” ile şiddetin son bulmasını temenni ediyor, mağduriyet ve acıların bitmesini diliyoruz.”
Yapılan konuşmalardan sonra Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Yönetim Kurulu üyeleri ve kadın komitesi üyeleri hatıra ormanına ilk fidanları diktiler.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER