Ekonomi

Özel dikim gömleğe yurt dışından büyük ilgi

- Türkiye'de giderek yaygınlaşan kişiye özel gömlek dikim sektörüne Avrupa ve Körfez ülkeleri ile ABD'den ciddi talep geliyor. 10 yıl önce 500 civarı olan aylık gömlek talebi aradan geçen sürede on kat artarak 5 bine ulaştı - Chintemani Yönetim Kurulu Başkanı Önder: - "2010 yılında 200 olan firma sayısı 2017'de 650'ye ulaştı. Bazı kurumsal firmaların sipariş gölek dikimi için yurt dışında açtığı şubeler bile var" - "Türkiye'de kalifiye elemanın olması, kaliteli işçiliğin ve kumaşın bulunması, Avrupa ve ABD'ye nazaran çok uygun fiyatlara gömlek dikilebilmesi ülkemizi cazip kılıyor"

Özel dikim gömleğe yurt dışından büyük ilgi
12-11-2017 14:55

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de giderek yaygınlaşan kişiye özel gömlek dikim sektörüne ABD ile Avrupa ve Körfez ülkelerinden ciddi talep geliyor. 10 yıl önce 500 civarı olan yurt dışından aylık gömlek talebi, aradan geçen sürede yüzde 900 artarak 5 bine ulaştı.

Kişiye özel gömlek dikim sektöründe faaliyet gösteren Chintemani şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Önder, yaptığı açıklamada, Türkiye'de sipariş üzerinde gömlek diken firma sayısının 2010 yılında 200 iken şu anda 650'ye ulaştığını bildirdi.

Bazı kurumsal firmaların gelen talep üzerine yurt dışında şube bile açtığını aktaran Önder, sektörün hem içeride hem de dışarıda atılım içinde olduğunu kaydetti.

Önder, iç tüketimde de artık ciddi şekilde özel dikim gömleğin tercih edildiğini belirterek, bu tercihte insanların maddi açıdan iyi bir güce kavuşmasının yanı sıra bazı fiziki problemlerin de öne çıktığını anlattı.

Bir gömleğin ölçülerinin alınmasıyla birlikte dikilme süresinin ortalama 1,5 saat olduğunu ifade eden Önder, bu sürenin istenilen özelliklere göre çok daha yukarıya çıkabildiğini, bir günü geçebildiğini aktardı.


- Fiyat 10 bin liraya kadar çıkabiliyor


Önder, Türkiye'de kişiye özel gömlek dikiminin 250 liradan başladığını belirterek, bu rakamın çok daha yukarılara çıkabildiğini bildirdi.

Bayram Önder, "Özellikle Körfez ülkelerinden zaman zaman gömleğin düğmelerinin altın olması, gömlekte pırlanta bulunması gibi talepler gelebiliyor. Bu gibi durumlarda rakam 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu söylediğim genelde ulaşılabilecek rakamlar. Tabii ki çok daha yukarıda rakamlar olabilir ancak istisnadır." ifadelerini kullandı.

Özel dikim gömlek sektörünün Türkiye'de 5 bin kişilik istihdam sağladığını kaydeden Önder, yıllık cironun 130 milyon lira olduğunu, bunun ortalama 40 milyon liralık kısmının ihraç edildiğini, yurt dışı taleplerden oluştuğunu anlattı.

Önder, özellikle Körfez ülkelerinden aldıkları altın veya pırlanta düğmeli gömlek siparişlerinde müşterinin ölçü alınması için bizzat buradan usta talep ettiğini bildirdi.


- "Kaliteli işçilik ve fiyat Türkiye'ye yönlendiriyor"


Önder, Türkiye'de giderek yaygınlaşan kişiye özel gömlek dikim sektörüne Avrupa ve Körfez ülkeleri ile ABD'den çok ciddi talep geldiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"10 yıl önce 500 civarı olan yurt dışından aylık gömlek talebi, aradan geçen sürede yüzde 900 artarak 5 bine ulaştı. Türkiye'de kalifiye elemanın olması, kaliteli işçiliğin ve kumaşın bulunması, Avrupa ve ABD'ye nazaran çok uygun fiyatlara gömlek dikilebilmesi ülkemizi cazip kılıyor. Mesela yut dışında 250-300 hatta 400 dolara bir gömleği zor şer diktiren birisi Türkiye'de 100 dolara istediği gömleği diktirebiliyor. Bu zaman zaman 70 dolara kadar düşebiliyor. Özellikle belli sayı ve üzerindeki siparişlerde fiyatlar iniyor. Bu yüzden hem kaliteli işçiliği hem de uygun fiyatı gören yabancı Türkiye'ye geliyor hem gömleğini diktiriyor hem de geziyor."


- "İstihdam ve ihracat artacak"


Firmanın yönetim kurulu üyesi Cüneyt Çakır ise özel dikim gömlek siparişi verenler arasında cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, iş ve sanat dünyası, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve akademisyenler yoğunlukta olduğunu aktardı.

Çakır, Türkiye'de özel dikim gömlek sektörünün yurt dışına oranla hızla büyüdüğünü belirterek, "Tahminlere göre önümüzdeki yıllarda Türkiye bu sektörde ciddi başarılar elde edecek. Ben de Türk şirketlerinin bu alanda hızla yükseleceğini, özellikle yurt dışında ciddi bir ivmeyle yukarılara çıkacağını düşünüyorum. Bu kapsamda ülkemizin hem istihdamı hem de ihracatı artacaktır." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER