Ekonomi

'Özbekistan'la ticaret hacmimizi 5 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum'

DEİK Başkanı Olpak, iş dünyası olarak Özbekistan'la ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirterek "Bu rakamı 5 milyar dolara taşıyacağımıza gönülden inanıyorum." dedi.

'Özbekistan'la ticaret hacmimizi 5 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum'
23-07-2019 17:23

ANKARA (AA) - Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) BaÅŸkanı Nail Olpak, iÅŸ dünyası olarak Özbekistan'la ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl 2 milyar doları yakalayacağımız görünüyor ama yeterli deÄŸil. Bu rakamı 5 milyar dolara taşıyacağımıza gönülden inanıyorum." dedi.

Türkiye-Özbekistan Ä°ÅŸ Forumu, DEÄ°K ev sahipliÄŸinde CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Özbekistan BaÅŸbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev, Özbekistan-Türkiye Ä°ÅŸ Konseyi ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Adham Ä°kramov ile Türkiye-Özbekistan Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Ä°zzet Ekmekçibaşı'nın katılımıyla Sheraton Otel'de yapıldı.

Olpak, buradaki konuÅŸmasında, Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olarak iÅŸ birliklerinin her alanda geliÅŸmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Ä°ki ülke arasındaki çok boyutlu iliÅŸkiyi siyasi, ticari, askeri, eÄŸitim, saÄŸlık ve ulaÅŸtırma alanları baÅŸta olmak üzere 100'ün üzerinde anlaÅŸma ve protokolden oluÅŸan geniÅŸ bir zeminde sürdürdüklerine iÅŸaret eden Olpak, "Ä°ÅŸ dünyası olarak asıl hedefimiz ticaret hacmimizi artırmak. Bu yıl 2 milyar doları yakalayacağımız görünüyor ama bu yeterli deÄŸil. Bu rakamı 5 milyar dolara taşıyacağımıza gönülden inanıyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Türk inÅŸaat firmalarının Özbekistan'da yapılacak iÅŸler konusunda öncelik sırasına alınması iÅŸ dünyası adına sevindirici olacaktır." ifadesini kullanan Olpak, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye'nin tüm dünyada prestij kazanan tecrübesinin Özbekistan'a aktarılması, turizm, tarım, tekstil, enerji ve madencilik alanlarında ortak projelerin gerçekleÅŸtirilmesi her iki tarafın da yararına olacaktır. Türk Eximbank'ın Özbekistan'daki uluslararası krediler kapsamındaki faaliyetlerine hız kazandırılmalıdır. Son aÅŸamasına gelen kredi anlaÅŸmalarının tamamlanması ve devlet garantisi altında imzalanan 250 milyon dolarlık kredi anlaÅŸmasının hayata geçirilmesi, her iki ülkenin iÅŸ dünyası açısından sevindirici olacaktır."

Ä°ki ülke arasında ticareti artırmak ve Türk firmalarını Özbekistan'da yatırıma teÅŸvik etmek amacıyla çalışmaların hızla sürdürüldüÄŸüne dikkati çeken Olpak, Özbekistan'ın Avrasya'da en çok Türk yatırımı olan ülkelerden biri konumuna geldiÄŸini sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER