Özel Haber

Özbekistan ve Türkiye ticari işbirliği alanında ciddi adımlar atacak

Devletlerarası işçi göçü alanındaki işbirliğini güçlendirme kararı alan Özbekistan ve Türkiye, ticari işbirliği alanında ciddi adımlar atacak

Özbekistan ve Türkiye ticari işbirliği alanında ciddi adımlar atacak
27-08-2020 07:24

MOSKOVA - ÖZEL

Özbekistan ve Türkiye işçi göçü alanında devletler arası işbirliğini güçlendirecek. İki ülke ticari işbirliği alanında ciddi adımlar da atacak.

Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan'ı ağırladı.

Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı'nda yapılan görüşmede, Türk iş dünyası temsilcileri de hazır bulundu.

Bakanlık açıklamasına göre görüşmede taraflar, tarım, elektrik, inşaat ve tekstil gibi öncelikli alanlarda yönetim sisteminin iyileştirilmesi için işbirliği için atılacak diğer adımları masaya yatırdı.

Ayrıca, Özbekistan'da yapısal reformları gerçekleştirilmesi için Türk uzmanların davet edilmesi konusu ele alındı.

Görüşmede, bu bağlamda, sosyo-ekonomik kalkınmanın canlandırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, yabancı yatırımların çekilmesi, gölge ekonomiyle ve yolsuzlukla mücadelede Türkiye'nin deneyiminin kullanılması konusu da gündeme geldi.

Türk uzmanlar, Özbekistan'ın mevzuatlarında devam eden değişikliklerin ülkedeki yatırım ortamı üzerindeki etkisini değerlendirmek ve ayrıca ülkenin uluslararası sıralamadaki konumunu iyileştirmek için pratik yardım sağlamak konusunda anlaştılar.

Görüşmede, Türkiye'de yaşayan Özbek vatandaşlarının sorunlarını çözmek için iki ülkenin ilgili devlet kurumları arasındaki işbirliğini artırarak işçi göçü alanında devletler arası işbirliğini güçlendirmek için özel mekanizmalar geliştirildiği konusu da ele alındı.

Toplantının ardından, belirlenen alanlarda ortak girişimleri teşvik etmek için bir eylem planı da hazırlandı.

Bu arada, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Umurzakov ve beraberindeki heyet geçtiğimiz ay Ankara'ya çıkarma yapmış ve çok sayıda görüşmeler yapmıştı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER