MALATYA - EMRAH GÖKMEN
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, motorlu taşıtların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının motor silindir hacmi ve yaşının yanında diğer kriterlere göre de belirlenebilmesine yönelik Bakanlar Kuruluna yetki veren kanun tasarısına ilişkin, "Pazarın büyüyerek gitmesi gerekiyor. ÖTV'nin arttığı senelerin takip ettiği yıllarda pazar daralmaya geçiyor." dedi.
Gülan,AA muhabirine, ÖTV'nin motor silindir hacmi ve yaşa göre değil, satış fiyatı, tipi, sınıfı, taşıma kapasitesi, cinsi, emisyonu ve kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilmesine yönelik Bakanlar Kuruluna yetki veren "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" kapsamında yapılacak değişikliklerde sektörün görüşünün çok önemli olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın "Sektörle beraber çalışarak bu konuda hareket edeceğiz" sözünü çok önemsediklerini vurgulayan Gülan, kendilerine yapılacak daveti beklediklerini belirtti.
ÖTV'nin dilimlendiği zaman vergilerin daha da artacağını, zaten aracın bedeli üzerinden ödendiği için yüzde 45 ÖTV'nin üzerine bir de KDV eklendiğini dile getiren Gülan, "Bizdeki en düşük arabada bile çok büyük bir vergi yükü var. Bunun çok daha fazla arttırılması pazarın çok dalgalanmasına sebebiyet verir. Türkiye'de de otomobil ihracatı ve üretimi iyi gidiyorken bunları olumsuz etkileyebilir." değerlendirmesinde bulundu.
"Yeni yatırımlar, pazarın büyümesine bağlı"
Sektörün bu düzenlemeyle fiyatların artacağı yönünde görüş belirttiğini anımsatan Gülan, artışın belli bir ölçünün üzerinde olması durumunda pazarın stabilitesinin bozulabileceğine değindi.
Otomotiv sektörünün ihracatın yüzde 18'ini karşıladığını hatırlatan Gülan, şunları kaydetti:
"O yüzden bizim tezimiz biraz fazla az satılabilir ama buraya yeni yatırım gelmesi pazarın büyümesiyle oluyor. 80 milyona yakın nüfusumuz var, 21 milyona yakın araç parkımız var. Bunun 11 milyonu binek otomobil. Bu, her bin kişiye 168 araba manasına geliyor. Yunanistan ve Bulgaristan'da bu sayı 400, Almanya'da 600... Birçok Avrupa ülkesinde sadece KDV varken bizde ÖTV'li KDV var. Bu biraz daha artarsa pazarın büyümesine ters etki yapabilir. Pazarın büyüyerek gitmesi gerekiyor. ÖTV'nin arttığı senelerin takip ettiği yıllarda pazar daralmaya geçiyor. Bu sene yine geçen seneki gibi 1 milyonluk bir pazar gerçekleşecek. 2017 ise ÖTV'yi gördükten sonra konuşmanın daha doğru olacağını söylemekle beraber her halükarda bu artışın pazarı biraz daha aşağı çekeceğini tahmin etmek gerekiyor."
dikGAZETE.com