Genel

Otellere sertifikasyon almaları için 'izolasyon odası' şartı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele sürecinde, turistik tesislerin "Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu" alabilmeleri için kriterler belirlenirken, "izolasyon alanları ve odaları" oluşturma şartı, kriterlerin başında yer aldı.

Otellere sertifikasyon almaları için 'izolasyon odası' şartı
11-05-2020 17:28

ANKARA(AA) - AA muhabirinin, Türkiye Turizm Tanıtım ve GeliÅŸtirme Ajansının internet sitesinde yer alan "Konaklama tesisleri, yeme ve içme tesisleri için pandemi süresince yapılacak Kovid-19 ve hijyen uygulama ÅŸartları"ndan derlediÄŸi bilgiye göre, ulaşım ve konaklama tesisleri, saÄŸlıklı bir tatil için gerekli önlemleri yerine getirecek, sertifikasyon almaya teÅŸvik edilecek ama mecbur tutulmayacak.

Turistik iÅŸletmeler, ulusal veya uluslararası hijyen ve temizlik malzemesi tedarikçisi kuruluÅŸ iÅŸ birliÄŸinde, Bakanlıkça belirlenen kurum veya kuruluÅŸ tarafından yapılacak denetim sonucunda belirlenen ÅŸartları taşımaları halinde belgeyi alabilecek.

Turistik iÅŸletmelerin, tüketicinin beklentilerini karşılayarak olumlu algı ve rekabet üstünlüÄŸü yakalamaları için öncelikle tüm süreci yönetecek bir yönetici görevlendirmeleri, tüm departmanlarına yönelik protokoller hazırlamaları, çalışanlara bu konularda eÄŸitim verilmesini saÄŸlamaları, hijyen ve dezenfeksiyon ile sosyal mesafe konusunda etkin çalışma yürütmeleri hedefleniyor.

Oteller sertifikasyon için sosyal mesafe planı hazırlayacak

Oteller, misafirin otele girişinden acil durum ve izolasyona kadar farklı başlıklarda 132 kriteri şartları yerine getirerek sertifika alacak.

Buna göre, sertifika almak isteyen tesisler, tüm departman ve birimleri için hijyen uygulamalarını kapsayan protokoller hazırlayacak.

Otellerde, sosyal mesafe planı hazırlanacak. Ortak kullanım alanlarında alkol bazlı el antiseptiği veya dezenfektanı bulunacak.

Ä°ÅŸletme bünyesinde görev alan çalışanlara, uygulanacak plan ve protokoller konusunda periyodik temel eÄŸitimler verilecek.

Otel çalışanlarına günde iki defa vücut ısısı ölçümü yapılacak

Kovid-19 ve hijyen uygulamalarına iliÅŸkin personel alanları ve genel alanlara duvar ÅŸemaları asılacak. Hazırlanan duvar ÅŸemalarının en az 3 dilde çevirisi yapılacak.

Tesiste, koruyucu kıyafet ve ekipman ile tesis girişinde de maske hazır bulundurulacak.

Çalışanların iÅŸe giriÅŸ ve çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörle yapılarak, biyometrik yüz tanımları aynı anda kayıt altına alınacak ve takibi saÄŸlanacak.

Tesis personeline müdahale planı

Otellerde, acil durumlar ile hasta, semptomlu ve ÅŸüpheli vaka tespit edilmesi halinde ulaşılacak kiÅŸi ve kurumlar belirlenecek.

Misafirlerin otele giriÅŸte ve konaklamaları sırasında öksürme, halsizlik, yüksek ateÅŸ gibi hastalık durumu göstermeleri halinde tesis personelinin müdahale planı oluÅŸturulacak.

Otel içerisinde acil durumlarda izolasyon alanları ve odaları oluÅŸturulacak. Ä°zolasyon alanlarının kullanımı ve tahliyesi sonrasında temizlik ÅŸartları belirlenecek ve temizlik uygulamaları kayıt altına alınacak.

Otellere termal kamera

Gelen ziyaretçilerin termal kamera veya temassız termal sensörlü ateÅŸ ölçerlerle vücut sıcaklığı kontrolleri gerçekleÅŸtirilerek yüz görüntüleriyle kayıt altına alınması saÄŸlanacak. Sıcaklık aralığı haricinde bir tespit mevcut ise deÄŸiÅŸimler de kayıt altına alınacak.

Tesis çalışanları MEB onaylı Hijyen EÄŸitimi Sertifikasına sahip olacak.

Kovid-19'lu hastanın odasındaki eşyalarına da izolasyon

Oteller, acil durumlar ile hasta, semptomlu veya ÅŸüpheli vaka tespit edilmesi halinde uygulanacak protokolü, ulaşılacak kiÅŸi ve kurumları belirleyecek.

Misafirlerin otele giriÅŸte veya konaklamaları sırasında herhangi bir hastalık belirtisi göstermeleri halinde (öksürme, halsizlik, yüksek ateÅŸ gibi) personelin, müdahale planı hakkında bilgisi olacak.

Kovid-19 teÅŸhisi konulan misafirin odasındaki nevresim, çarÅŸaf, havlu gibi tüm tekstil malzemesi ayrı ayrı poÅŸetlere konularak çamaşırhane veya otel dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilerek, bu ürünlerin diÄŸer malzemelerden ayrı olarak yıkanması saÄŸlanacak.

Tesis çalışanları, kendilerinde Kovid-19 ÅŸüphesi duyduklarında veya hastalık belirtisi gösterdiklerinde durumu tesis yöneticisine bildirecek.

Otellerdeki oda ve havlu kartları dezenfekte edilecek

Misafirin otele giriÅŸ iÅŸlemleri, sosyal mesafe konusunda bilgilendirilmesi, bulaşı riski dikkate alınarak misafirin valiz veya eÅŸyalarının kendisi veya belboy tarafından taşınacağına iliÅŸkin bilgilendirmeye yönelik protokol hazırlanacak.

Resepsiyonlarda alkol bazlı el antiseptiği veya dezenfektanı, koruyucu ekipmanlar bulundurulacak.

Misafirlerin yapacağı ödemelerde, nakit ödeme yerine mümkün olduÄŸunca temassız pos cihazları, online ödeme gibi yöntemler tercih edilecek.

Oda kartı veya anahtarı, havlu kartı, kalem, resepsiyon zili gibi ekipmanların kullanım tekrarı olması durumunda dezenfeksiyonu gerçekleÅŸtirilerek uygun ÅŸekilde muhafazası saÄŸlanacak.

Odalar her misafir sonrası dezenfekte edilecek

Odalardaki su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları misafirler otelden ayrıldığında dezenfekte edilecek.

Odalarda ÅŸampuan, sabun, duÅŸ bonesi, bardak, tabak, çatal, bıçak takımları gibi malzemelerin tek kullanımlık olması için düzenleme yapılacak.

Mutfaklar, otel yönetimi tarafından hazırlanmış bir temizlik protokolüne sahip olacak. Bu protokole göre gerçekleÅŸtirilen uygulamalar kayıt altına alınacak.

Mutfaklarda tüm gıdalar temiz, gıdaya uygun nitelikte bir ekipman ile ve üzeri kapalı olarak depolanacak.

Masalar arasına en az 1,5 metre kuralı

Masalar arasında en az 1,5 metre, sandalyeler arasında ise 60 santimetre mesafe bırakılacak. Yeme ve içme alanlarında servis ekipmanları servis öncesi ve sonrası düzenli olarak temizlenecek.

Otellerde ortak kullanımdaki çay ve kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazlar kaldırılarak, misafirlere bir görevli aracılığıyla bu cihazlardan içecek verilmesi saÄŸlanacak.

Yemek masaları ve mobilyalarının, masa üstü ekipmanlarının (tek kullanımlık olanlar hariç) alkol bazlı ürünler ile temizlikleri her müÅŸterinin kullanımı sonrasında gerçekleÅŸtirilecek.

Açık büfede yemekleri görevliler servis edecek

Masa üzerinde tek kullanımlık tuzluk, biberlik, peçetelik bulunacak.

Açık büfe uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurulmamasına yönelik bir cam siperlik bulunacak.

Önlemler dahilinde bir görevli tarafından, istenen yiyeceklerin misafire verilmesi saÄŸlanacak.

Havuz ve plajlar

Sertifikasyon için, havuz suyundaki klor seviyesinin açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda ise 1-1,5 deÄŸerlerinde tutulması istenecek ve bu deÄŸerlerin periyodik olarak kayıt altına alınması talep edilecek.

Havuz ve plaj çevresindeki tuvaletler, duÅŸ ve soyunma kabinleri sık sık temizlenecek ve dezenfekte edilecek. Bu çalışmalar kayıt altına alınacak.

Sauna ve hamama 30 dakika sınırlaması

Sauna, hamam, buhar banyosu gibi alanların kullanım süresi en çok 30 dakika ile sınırlandırılarak sonrasında en az 15 dakika, alanın temizlenmesi için düzenleme yapılacak.

Bu alanlara giriÅŸ çıkış saatleri ile kiÅŸi sayısı sınırlandırması yapılacak, ilgili alanları kullanan misafirler kayıt altına alınacak.

SPA içerisinde uygun hava kalitesi saÄŸlanarak, nem oranı kontrol altına alınacak.

Kese, sabun, duÅŸ jeli, ÅŸampuan gibi malzemelerin mümkün mertebe tek kullanımlık olması saÄŸlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER